Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Fuldkorn nedsætter risiko for at dø af brystkræft

22-01-2016
Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter viser, at den type stoffer der hedder lignaner, ser ud til at mindske dødeligheden blandt kvinder med brystkræft. Lignaner findes blandt andet i fuldkorn og frø. I Danmark spiller især fuldkornsrug i rugbrød en stor rolle.

– De kvinder med brystkræft, som havde det højeste indtag af lignaner, havde 28 pct. lavere risiko for at dø af deres brystkræftsygdom, forklarer forsker Cecilie Kyrø, Kræftens Bekæmpelse.

Den nye undersøgelse er baseret på knap 12.000 kvinder med brystkræft, som udfyldte spørgeskemaer omkring deres livsstil og kost, før de blev syge. Ud fra spørgeskemaerne har forskerne beregnet kvindernes indtag af lignaner. Lignanerne er interessante, fordi deres kemiske struktur minder om det kvindelige kønshormon østrogen.

– Vores forskning viser, at de kvinder med brystkræft, som havde det højeste indtag af lignaner, havde 28 pct. lavere risiko for at dø af deres brystkræftsygdom, sammenlignet med de kvinder som havde det laveste indtag, forklarer forsker post doc Cecilie Kyrø fra Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter, der har stået i spidsen for den nye undersøgelse.

Det nye resultat ligger i tråd med tidligere udenlandske undersøgelser, der også har vist en sammenhæng mellem indtag af lignaner og overlevelsen efter brystkræft.

Naturlige lignaner i naturlig kost
Undersøgelsen fra Kræftens Bekæmpelse er foretaget ved at se på kvindernes kost, hvor fuldkorn og lignaner findes naturligt sammen med mange andre stoffer. Og det er en vigtig pointe, fremhæver Cecilie Kyrø.

– Det er vigtigt at understrege, at det, vi har undersøgt, alene er kvinder, der spiser lignanholdige fødevarer. Vi ved ikke, om man opnår den samme effekt ved at spise kosttilskud med lignaner, og vi anbefaler derfor ikke at man får stofferne ad den vej. Lignanerne har mange biologiske egenskaber og er østrogenlignende, og vi ved endnu ikke nok om, hvorvidt store mænger fra kosttilskud er gavnlige for vores helbred siger hun.

Mange kilder til de sunde lignaner
Lignaner findes i en række andre fødevarer end fuldkorn. Faktisk er indholdet endnu højere i frø, men fordi vi spiser mere fuldkorn end frø i Danmark, er det vores vigtigste kilde til lignaner. Især fuldkornsrug, som vi kender fra rugbrød, er en vigtig kilde for os.

Næste skridt for forskerne hos Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter er nu at gentage undersøgelsen ved at måle på blodprøver fra kvinder med brystkræft. Blodprøverne er allerede indsamlet gennem den store befolkningsundersøgelse Kost, kræft og helbred, og ligger i Kræftens Bekæmpelses store biobank klar til at blive analyseret.

– Hvis vores analyser af blodprøverne viser det samme resultat som vores spørgeskemaundersøgelse, vil vi have et godt fundament for at anbefale kvinder med brystkræft at spise fuldkornsprodukter, siger Cecilie Kyrø.

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn betyder at hele kornet er brugt. Det vil sige også skaldele og kim hvor mange vitaminer, mineraler og fibre sidder. Man kan ikke se på brødets farve, om det er fuldkorn – lyst brød kan sagtens være bagt på fuldkorn og ikke alt mørkt brød er fuldkornsbrød. Fuldkornsbrød behøver ikke at indeholde hele kerner. Der behøver heller ikke være synlige korn i brød, for at det er fuldkornsbrød, kornet kan sagtens være fint malet, blot alle delene er med.
Foruden brød findes fuldkorn i mange andre produkter, eksempelvis havregryn, pasta, nudler og ris.

Følg mærket til fuldkorn

Hvis du ønsker at vælge varer med et højt indhold af fuldkorn, kan du kigge efter fuldkornslogoet. Det viser, at varen har et højt indhold af fuldkorn og stiller samtidig krav til indholdet af fedt, sukker, salt og kostfibre