Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Giv teenagedatteren masser af frugt

20-06-2016
Teenagepiger, der spiser meget frugt, har en mindre risiko for senere i livet at udvikle brystkræft. Det viser en ny, stor amerikansk undersøgelse. Brystvævet er særligt følsomt i de unge år, og derfor giver det god mening at spise noget, der beskytter mod kræft, siger forsker i Kræftens Bekæmpelse.

Tre stykker frugt om dagen i teenageårene mindsker risikoen for brystkræft med 25 pct. Foto: Colourbox

Sørg for at frugtskålen er fyldt godt op med æbler, bananer og andre frugter, hvis du har teenagere i huset. En ny undersøgelse har nemlig fundet, at unge kvinder, der i 13-18 årsalderen spiser tre stykker frugt om dagen, sænker deres risiko for senere i livet at få brystkræft med 25 pct.

I undersøgelsen har forskere fulgt 90.000 amerikanske sygeplejersker i 22 år. Kvinderne har svaret på spørgeskemaer om deres indtag af frugt og grønt i forskellige perioder af deres liv, og det er blevet sammenholdt med forekomsten af brystkræft blandt kvinderne.

Og sammenhængen mellem et højt indtag af frugt og lavere risiko for brystkræft er markant, siger seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse, Anja Olsen.

- Det er svært at indsamle gode oplysninger omkring kostvaner, der ligger langt tilbage, men dette er et fornuftigt studie, som understreger, at det er sundt at spise frugt og grønt. Det betyder noget, hvordan man lever, også når man er helt ung, siger Anja Olsen.

Følsomt brystvæv

En forklaring kan være, at brystvævet kan være særligt følsomt for kræftfremkaldende stoffer i puberteten og det tidlige voksenliv. Faktisk er en kvindes bryst ikke færdigudviklet, før hun får sit første barn og skal til at amme. I den amerikanske undersøgelse har kvinderne typisk fået deres første barn, da de var midt i tyverne.

- Vi ved, at jo tidligere en kvinde føder sit første barn, jo bedre er hun beskyttet mod brystkræft, og man regner med, at tiden indtil den første graviditet, er en særlig følsom periode for brystet. Derfor giver det god mening at spise noget, der kan modvirke de kræftfremkaldende stoffer i denne periode, siger Anja Olsen.

De kvinder i undersøgelsen, der spiste mest frugt, havde generelt en sund livsstil, da de var teenagere. De røg mindre og drak mindre alkohol, samt spiste mere fiber.

En fare ved en sådan undersøgelse kan være, at det kan være svært at huske rigtigt, når man blive bedt om at fortælle, hvad man spiste for år tilbage. Men undersøgelsen viser også en lavere forekomst af type 2-diabetes og hjertekarsygdomme blandt de kvinder, der spiste mest frugt, og det er indirekte med til at støtte kvaliteten af spørgeskemaerne, skriver forskerne.

Undersøgelsen er offentliggjort i British Medical Journal.