Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Gratis HPV-vaccination til drenge, der er tiltrukket af drenge

24-01-2018
Mænd, der har sex med mænd, har en øget risiko for at udvikle HPV-relateret analkræft. Drenge, der er tiltrukket af drenge, tilbydes derfor i en periode gratis vaccination mod HPV. Kræftens Bekæmpelse er glade for, at drengene får tilbuddet om denne beskyttelse mod kræft.

Den 1. februar lancerer Sundhedsstyrelsen et midlertidigt tilbud om gratis HPV-vaccination til drenge mellem 15 og 20 år, der er tiltrukket af drenge. Formålet er at forebygge HPV-infektion blandt denne gruppe, da de har 30 gange højere risiko for at udvikle analkræft sammenlignet med drenge, der udelukkende har sex med piger. Samtidig er de ikke beskyttet af flokimmunitet – det vil sige, at de ikke har gavn af den beskyttelse, som andre drenge opnår ved, at pigerne er vaccineret mod HPV.

Vaccinen beskytter drengene mod analkræft

Hos Kræftens Bekæmpelse er vi glade for lanceringen af det nye tilbud, hvor en gruppe med særlig høj risiko for at udvikle analkræft tilbydes beskyttelse mod HPV. Vi håber, at mange vil tage imod tilbuddet, så markant færre mænd rammes af denne kræftsygdom.

Forebyggelseschef, Mette Lolk Hanak.

HPV er en seksuelt overført virus, som kan forårsage en række kræftsygdomme hos både mænd og kvinder. HPV-vaccinen er godkendt til at forebygge nogle af disse HPV-relaterede kræftsygdomme, nemlig livmoderhalskræft, kræft i skeden, kræft i kvinders ydre kønsorganer og analkræft. Analkræft rammer hvert år ca. 40 danske mænd. Det er hovedsageligt mænd, der har sex med mænd, der udvikler denne kræftsygdom, og derfor tilbydes denne gruppe nu i en periode gratis vaccination mod HPV.

I Kræftens Bekæmpelse er der opbakning til tilbuddet. -Hos Kræftens Bekæmpelse er vi glade for lanceringen af det nye tilbud, hvor en gruppe med særlig høj risiko for at udvikle analkræft tilbydes beskyttelse mod HPV. Vi håber, at mange vil tage imod tilbuddet, så markant færre mænd rammes af denne kræftsygdom, siger forebyggelseschef Mette Lolk Hanak.

Vaccinen er gratis indtil 30. juni 2018

Tilbuddet er et midlertidigt pilotprojekt og gælder for drenge mellem 15 og 20 år, der er tiltrukket af drenge. For at få vaccinen gratis skal første stik af vaccinen gives i perioden 1. februar til 30. juni 2018. Når man er over 15 år, skal man have 3 stik af vaccinen for at være færdigvaccineret. Har man fået første stik inden 30. juni, kan man blive færdigvaccineret gratis indtil 31. december 2018.

Drengene kan modtage vaccinen på AIDS-fondets Checkpoint klinikker i Aarhus, Odense og København.

Det er på nuværende tidspunkt uvist, hvorvidt tilbuddet bliver permanent. Dette vil blandt andet afhænge af den politisk opbakning.

Her kan du læse mere om Sundhedsstyrelsens tilbud: drengesomelskerdrenge.dk

Her kan du læse mere om HPV-infektion hos mænd