Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Hans Pilgaard træder ind i Kræftens Bekæmpelse: ’Jeg vil gerne skabe tro og håb'

05-05-2020
Den kendte tv-mand er blevet vicepræsident i Kræftens Bekæmpelse. Han går til opgaven med en stærk overbevisning om, at vi er stærkest, når vi er sammen. Fællesskabet er altafgørende for kræftsagen: - Ingen bør stå alene med kræft, siger han.

Den nye vicepræsident i Kræftens Bekæmpelse er ydmyg og glad for det nye tillidshverv. Foto: Privat

Han er forfatter, foredragsholder, journalist og er kendt som tv-vært på store seer-hits som ’Hvem vil være millionær’ og ’Go´ aften Danmark’. Nu kan Hans Pilgaard også skrive ’vicepræsident’ på sit visitkort.

I denne uge er den 56-årige Pilgaard nemlig blevet valgt til vicepræsident i Kræftens Bekæmpelse. Det er en opgave, han går til med stor ydmyghed og taknemmelighed.

- Hvis jeg med min indsats og mit hjerteblod kan hjælpe andre, der er i samme situation, som jeg selv har været i - og hvis jeg kan bidrage til, at færre får kræft – ja, så giver det så meget mening, erklærer Hans Pilgaard.

Håbet betyder alt, og det hjalp mig, da det hele så allermest sort ud.

Hans Pilgaard

Han fik kræft tæt ind på livet, da han for fire år siden fik konstateret tarmkræft og måtte igennem et svært forløb med to operationer. I dag er han kræftfri og går til kontroller. Ind imellem tænker han på, hvor meget kræften optog hans liv i de år.

- Da jeg var ’ude på den anden side’, havde jeg brug for at holde afstand til kræft og sygdom. På det tidspunkt havde kræft fyldt nok, siger Hans Pilgaard og konstaterer, at ’kræft fylder alt for meget i alt for mange menneskers liv.’

Men nu har han fået afstand til sit eget kræftforløb og er et sted i sin tilværelse, hvor han tænker, at han kan hjælpe andre kræftpatienter og deres pårørende:  

- På min egen måde tror jeg på, jeg kan skabe håb hos andre med kræft, siger han.

- Håbet betyder alt, og det hjalp mig, da det hele så allermest sort ud. Jeg vil gerne skabe tro og håb hos andre mennesker.

Kræftens Bekæmpelses præsidium
  • Ved Kræftens Bekæmpelses repræsentantskabsmødet den første weekend i maj blev Hans Pilgaard valgt ind i foreningens præsidium som vicepræsident
  • I præsidiet, der er repræsentantskabets ledende organ, sidder en præsident og to vicepræsidenter, der vælges for 3 år ad gangen på det ordinære repræsentantskabsmøde
  • Lars Christansen, tidligere landsholdsspiller og håndboldekspert, er også vicepræsident, og prorektor og ph.d. Lykke Friis er præsident
  • Præsidiet er en frivillig tillidspost

Du kan på vores hjemmeside læse mere:

Kræftens Bekæmpelses præsidum

Hans Pilgaard i en lykkestund på Færøerne, som han for nylig gæstede med sin mand. Privatfoto

Hjerteblod og meningsfuldhed

Der er ingen tvivl om, at Hans Pilgaard har et stort, varmt hjerte. Det banker ikke bare for livet, men for et liv uden kræft - for alle mennesker. Og det er årsagen til, at han takkede ja til tillidsposten som vicepræsident i Kræftens Bekæmpelse.

- Det giver dyb mening for mig at bidrage til, at færre får kræft. Jeg ser frem til at bidrage – med hjertet og hjerteblod, siger han med eftertryk.

Respekt for alt 'det grimme'

Gennem sit eget kræftforløb har Hans Pilgaard fået en dybere forståelse af, hvad det vil sige at være hårdt ramt af sygdom. Han har samtidig fået respekt for alt ’det grimme’, han selv var igennem, og som alt for mange mennesker rammes af.

- Jeg vil gerne sige det her med forsigtighed, for kræft er en forfærdelig sygdom, men hvis vi forstår at være i det, så tror jeg, der kan være en gave i de meget stærke oplevelser, vi får sammen. Vi er nemlig i det sammen, understreger han.

Kræft ændrer alt ved tilværelsen - det står lysende klart for én, når man rammes af sygdommen, siger Hans Pilgaard. For ham var det afgørende at opleve at være i sygdomsforløbet sammen med sin mand, Jobbe, og gode, nære venner. Deres opbakning gav ham styrke.

Du skal turde række ud

Da kræftforløbet så allerværst ud, stod ægtemanden og vennerne som faste klippestøtter, der ikke veg fra hans side. Det betød alt for Hans Pilgaard, som fremhæver betydningen af at række ud og bede om hjælp - og at turde gøre det:

- Mange har spurgt mig, hvordan jeg har bevaret at være den, jeg er. Det korte svar er: Min mand og mine venner. De er grunden til, at jeg er hel i dag, siger han.

Det at gennemgå et svært sygdomsforløb kan være med til at lære os at forstå meningen med livet og sætte pris på de helt små ting, som kan føles meget stærke.

Hans Pilgaard

Kræftsygdommen ville han til hver en tid hellere have været foruden. Men han ser positive aspekter ved den:

- Det at gennemgå et svært sygdomsforløb kan være med til at lære os at forstå meningen med livet og sætte pris på de helt små ting, som kan føles meget stærke. Sådan har det i hvert fald været i mit tilfælde, siger Hans Pilgaard.

Han nævner, at han eksempelvis lige har været på vandretur i den vilde natur på Færøerne med sin mand. Det var i sig selv en fantastisk oplevelse – men det var et særligt højdepunkt, da de satte sig i læ for vinden bag en klippe og tændte op i primussen til en kop kaffe. Der fandt de en lille lomme af lykke.

En fællessag for nationen

Men når alt kommer til alt, er der intet positivt at sige om at få kræft, mener den nye vicepræsident, som er ked af at mange er alene i deres sygdomsforløb. Ingen bør stå alene med kræft, understreger han. Hver tredje af os rammes af kræft, og det gør kræftsagen et fælles anliggende for os som nation:

- Lad være med at tro, du skal gå igennem det alene. Det er ikke kun et spørgsmål om at kæmpe, der skal også dygtige kirurger og en kræftpakke til, understreger han.

Hvis du ikke har nære pårørende at hente støtte hos, så ræk ud efter hjælp fra andre!

Hans Pilgaard

- Hvis jeg kan give noget videre til andre, vil det være opfordringen til at turde tro på, at der er hjælp at få. At du kan læne sig op ad andre, og at du skal tage imod deres hjælp. Hvis du ikke har nære pårørende at hente støtte hos, så ræk ud efter hjælp fra andre! Ræk ud efter Kræftens Bekæmpelse, som har mange gode rådgivningstilbud, lyder appellen fra Hans Pilgaard.

Tag dine symptomer alvorligt

Han har også en anden bøn til danskerne: Gå til læge i tide, hvis du mærker symptomer på noget, som måske kan være kræft.

- Det er bare om at komme afsted til lægen, når noget er forandret eller galt, for der er intet macho i at vente - det kan være forskellen på liv og død - og man skal ikke dø af misforstået stolthed, erklærer han.

Troen på, at vi sammen kan bekæmpe kræft er drivkraften hos Hans Pilgaard, som vil bruge sine oplevelser og sit hjerteblod i nye tillidspost i Kræftens Bekæmpelse til at skabe mere fokus på kræft, så færre får kræft og endnu flere overlever kræft.

Du kan på vores hjemmeside læse mere om vores rådgivningstilbud:

Rådgivning til kræftpatienter og pårørende

Mere om Hans Pilgaard
  • Hans Pilgaard er 56 år, journalist, foredragsholder og TV-vært og kendt fra bl.a. TV 2-programmet 'Go'aften Danmark' og samme kanals quizzer 'Hvem vil være millionær?' og 'Gi' mig 5'
  • Udgav for et par år siden erindringsbogen 'Støj og fortielser'
  • Er gift med Jobbe Pilgaard og bosat på Frederiksberg i København