Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

HPV-uge på landets apoteker: Flere børn og unge skal beskyttes mod kræft

26-08-2020
Tilslutningen til HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet er steget de senere år, men der er store geografiske forskelle. I denne uge sætter Kræftens Bekæmpelse og Danmarks Apotekerforening fokus på HPV-vaccination ude på landets apoteker for at få flere forældre til at vaccinere deres børn.
Frivillige fra Kræftens Bekæmpelse fortæller om HPV-vaccination på landets apoteker.

Frivillige fra Kræftens Bekæmpelse fortæller om HPV-vaccination på landets apoteker.

I 2019 afholdt Kræftens Bekæmpelse og apotekerne i Region Sjælland den første HPV-uge sammen med lokalforeningerne. I år er der HPV-uge i alle regioner med ca. 100 deltagende apoteker landet over.

Interesserede forældre kan i uge 35 få information om HPV-vaccination, og på godt en tredjedel af apotekerne kan de også få en snak med Kræftens Bekæmpelses frivillige. Formålet er at give forældre, der er i tvivl om HPV-vaccination, den viden de savner for at kunne beslutte, om de vil vaccinere deres børn.

Stort lokalt engagement til HPV-ugen blandt de frivilige i Kræftens Bekæmpelse 
Lokalforeningerne i Kræftens Bekæmpelse har også tidligere fortalt om HPV-vaccination på forskellige måder og er glade for at have medvirket til, at vaccinationstilslutningen er steget:

-Vi har holdt to foredrag om HPV-vaccination i Køge-området og tidligere delt materiale ud på det lokale torv 4-5 gange hver sommer. Det er fantastisk, at vaccinationstallene bare er steget og steget – der går nærmest sport i at udbrede viden. Jeg kunne godt tænkte mig, at tallet kom højere op i kommunen, fortæller Guri Bøtting, lokalforeningsformand i Køge.

Sidste år nåede vaccinationstilslutningen blandt pigerne op på mere end 80 pct. i 10 af landets kommuner. Men selvom tilslutningen er steget, er der er stadig et stykke vej igen mange steder. De senest offentliggjorte tal fra maj 2020 viser, at to kommuner (Assens og Vejen) har mere end 85 pct. vaccinerede i årgang 2005, mens andre kommuner halter efter landsgennemsnittet på 76 pct. Lavest ligger både København og en række mindre kommuner på Sjælland.

Figuren viser tilslutningen til HPV-vaccination blandt pigerne i 10 af landets kommuner.

Figuren viser tilslutningen til HPV-vaccination blandt pigerne i 10 af landets kommuner.

Jeg har de sidste 5-6 år håbet på, at drenge også kunne blive vaccineret gratis – for det er det bedste, hvis alle vores unge vaccineres.

Sri Sai Das, lokalforeningsformand i Rudersdal

Drenge kan også blive vaccineret gratis
Siden 1. september 2019 har drenge født den 1. juli 2007 eller senere kunnet få gratis HPV-vaccination som en del af børnevaccinationsprogrammet. Men en undersøgelse fra januar i år blandt 1600 forældre viser, at hver tredje forælder tror, at tilbuddet om gratis HPV-vaccination kun gælder piger. Derfor er der i samarbejdet med apotekerne også fokus på at informere forældre til drenge om HPV-vaccination og de kræftformer, den kan forebygge.

-Jeg har de sidste 5-6 år håbet på, at drenge også kunne blive vaccineret gratis – for det er det bedste, hvis alle vores unge vaccineres, siger Sri Sai Das, lokalforeningsformand i Rudersdal.

Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen anbefaler, at piger og drenge bliver HPV-vaccineret, når de fylder 12 år. Du kan læse mere om informationsindsatsen Stop HPV – bliv vaccineret og følge med på Facebook-siden:

Hjemmesiden stophpv.dk

’Stop HPV – bliv vaccineret’ på Facebook

Fakta: Derfor er det en god idé at blive HPV-vaccineret
  • Man kan blive smittet med HPV, første gang man har sex eller anden intim kontakt
  • HPV er en meget smitsom virus. Mindst 8 ud af 10 af alle seksuelt aktive bliver smittet med HPV mindst én gang
  • HPV-vaccination beskytter mod størstedelen af alle tilfælde af livmoderhalskræft, analkræft samt kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer
  • HPV-vaccination beskytter også mod kønsvorter, som cirka 12.000 personer i Danmark hvert år bliver behandlet for (8.000 mænd og 4.000 kvinder)