Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Hver femte patient og pårørende føler sig ensom

20-04-2016
Hvis du er syg, oplever en livsændrende begivenhed såsom skilsmisse, fyring, økonomisk fallit eller bliver pårørende til en syg, så har du fem gange så stor risiko for at blive ensom sammenlignet med resten af befolkningen. Det er hovedbudskabet i en medlemsundersøgelse, som Diabetesforeningen, Alzheimerforeningen, Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark (FriSe), Pårørende i Danmark og Kræftens Bekæmpelse har lavet i fællesskab.

Kræftens Bekæmpelse er med i Folkebevægelsen mod Ensomhed, som kæmper for at halvere antallet af ensomme i Danmark inden 2020. Foto: Colourbox

Ensomheden blandt socialt sårbare kan være så dyb og stærk, at den kan stå i vejen for den optimale behandling og et godt liv efter kræft

Laila Walther, afdelingschef i Patient- & Pårørendestøtte, Kræftens Bekæmpelse

Hvor det er fire pct. af befolkningen, der er ensomme – så øges ensomheden blandt patienter, pårørende og mennesker i krise markant til henholdsvis 18, 19 og 26 pct.

-  Når man får en alvorlig kræftsygdom eller er i familie med en kræftramt, så kan ensomheden ramme hårdt. Derfor er vi meget opmærksomme på problemet med ensomhed i vores kræftrådgivninger, siger afdelingschef i Patient- & Pårørendestøtte, Kræftens Bekæmpelse, Laila Walther.

Hun nævner Kræftens Bekæmpelses pilotprojekt Navigator som eksempel på en indsats, der er med til afhjælpe ensomhed. Navigatorprojektet går ud på at lade frivillige ’navigatorer’ hjælpe socialt sårbare igennem et kræftforløb.

- Ensomheden blandt socialt sårbare kan være så dyb og stærk, at den kan stå i vejen for den optimale behandling og et godt liv efter kræft. Med Navigatorprojektet kan vi blandt andet hjælpe mennesker uden netværk til at møde andre, der også har kræftsygdom tæt inde på livet, og det kan være med til at bryde ensomheden, siger Laila Walther.

60 organisationer kæmper sammen

Medlemsundersøgelsen er udarbejdet i regi af Folkebevægelsen mod Ensomhed, hvor Kræftens Bekæmpelse sammen med 60 andre organisationer kæmper for at halvere antallet af ensomme i Danmark inden 2020.

- Der er ingen tvivl om, at man er særlig sårbar, når man lever med en alvorlig sygdom, er pårørende eller står over for en anden livsændrende begivenhed. Tallene er en klar indikation af, at det her er et område, vi bør have ekstra fokus på – både forebyggende og afhjælpende, når man står i situationen. Ingen bør føle sig unødigt ensomme, siger direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, på vegne af Folkebevægelsen mod Ensomhed.

Se mig som jeg er

Medlemsundersøgelsen viser, at 80 pct. af dem, der lever med en sygdom, mener, at det er vigtigt, at andre fokuserer på dem som mennesker og ikke på deres sygdom. Uddybende svarer 70 pct. af de pårørende, at de ikke vil ses primært som omsorgsgivere.

Derudover siger hele 86 pct. af pårørende og mennesker, der har være ude for en livsændrende begivenhed, at det er vigtigt eller meget vigtigt, at der er nogen, der lytter og spørger til dem – og tager initiativet til en håndsrækning. 

Læs om ensomhed

Om undersøgelsen
  • I alt har flere end 3.200 medlemmer besvaret det elektroniske spørgeskema. Heraf er 40 pct. sygdomsramte, 59 pct. er pårørende og den sidste ene pct. er mennesker, der har været udsat for en livsændrende begivenhed.
  • Spørgeskemaet er udsendt individuelt af Alzheimerforeningen, Diabetesforeningen, Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark (FriSe), Kræftens Bekæmpelse og Pårørende i Danmark, på baggrund af organisationernes deltagelse i Folkebevægelsen mod Ensomhed.
  • Undersøgelsen bygger på den internationalt anerkendte UCLA Loneliness Scale, der blandt andet også benyttes af Sundhedsstyrelsen.

Læs mere om undersøgelsen her

Danmark spiser sammen

Folkebevægelsen mod Ensomhed afholder i næste uge (uge 17) kampagnen Danmark Spiser Sammen, som skal medvirke til at nedbringe ensomhed i Danmark.

Læs mere om Danmark Spiser Sammen