Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Hver fjerde dansker ryger, bruger røgfri tobak eller e-cigaretter

28-05-2020
Knap en ud af fire danskere ryger tobak eller bruger snus, tyggetobak eller e-cigaretter. De fleste brugere findes blandt unge, der ofte vælger produkter med smag af frugt, mentol eller slik. Bekymrende, lyder det fra organisationerne bag den nye undersøgelse.
mennesker på vej ned i metroen

23 pct. af danskerne ryger, bruger røgfri tobak eller e-cigaretter, og af dem betragter 66 pct. sig som afhængige. Det viser en undersøgelse af danskernes rygevaner, som Danmarks Statistik har foretaget for Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Lungeforeningen og Sundhedsstyrelsen.

Cigaretter er det mest brugte produkt, og undersøgelsen viser, at 20 procent af danskerne ryger, heraf ryger 14 procent dagligt, og 6 procent lejlighedsvist.

Flest brugere blandt unge
Der er flest i aldersgruppen 15-29 år, der ryger, bruger røgfri tobak eller e-cigaretter. Og det er meget bekymrende, fortæller enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø:

Børn og unge kender smagen af mentol fra harmløse produkter som tandpasta og tyggegummi. Undersøgelsen viser desværre, at næsten 3 ud af 10 af de unge, som ryger, ryger cigaretter med mentol. 

Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse

- Nikotinprodukterne er både sundhedsskadelige og afhængighedsskabende, og jo tidligere, man begynder at bruge dem, jo større er sandsynligheden for, at man bliver afhængig. Børn og unge, hvis hjerne ikke er færdigudviklet, er særligt følsomme over for nikotin, og de bliver hurtigere nikotinafhængige end voksne. Det betyder også, at risikoen for at blive storryger, er større, når man starter med at ryge i en ung alder,” siger Niels Sandø.

Han påpeger, at den store andel unge, der bruger disse produkter, understreger, at vi endnu ikke er i mål med at forebygge rygning og brug af andre nikotinprodukter blandt unge. 

Smag af frugt, slik og mentol appellerer til unge
Flere rapporter peger på, at smagsstoffer i både tobaksprodukter og e-cigaretter gør produkterne mere attraktive for børn og unge. Derfor er det ikke overraskende, at undersøgelsen viser, at e-cigaretter med smag af frugt, slik og sodavand er særligt udbredte blandt unge.

Også smagen af mentol i cigaretter er populær blandt de 15-29-årige. Men fra d. 20. maj 2020 er det ikke længere tilladt at sælge cigaretter og rulletobak med smag af mentol.

”Børn og unge kender smagen af mentol fra harmløse produkter som tandpasta og tyggegummi. Undersøgelsen viser desværre, at næsten 3 ud af 10 af de unge, som ryger, ryger cigaretter med mentol. Smagen virker frisk og ufarlig, samtidig med, at mentol gør det lettere at lære at ryge. Derfor er vi glade for, at det nu er blevet forbudt”, siger forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse Mette Lolk Hanak.

Undersøgelsen af Danskernes Rygevaner 2019 er foretaget på en anden måde end tidligere undersøgelser. Derfor kan denne undersøgelse ikke sammenlignes med tidligere undersøgelser.

Læs mere:

Danskernes rygevaner 2019: Delrapport 1 - nikotinafhængighed

Tal fra undersøgelsen

Mentolcigaretter

  • 29 pct. af de 15-29-årige der ryger, ryger mentolcigaretter
  • 18 pct. af de 30-59-årige der ryger, ryger mentolcigaretter
  • 12 pct. af de 60-79-årige der ryger, ryger mentolcigaretter

 E-cigaretter med frugtsmag

  • 77 pct. af de 15-29-årige der bruger e-cigaretter, bruger e-væsker med frugtsmag
  • 41 pct. af de 30-59-årige der bruger e-cigaretter, bruger e-væsker med frugtsmag
  • 8 pct. af de 60-79-årige der bruger e-cigaretter, bruger e-væsker med frugtsmag 

E-cigaretter med smag af slik/sodavand

  • 41 pct. af de 15-29-årige der bruger e-cigaretter, bruger e-væsker med smag af slik/sodavand
  • 18 pct. af de 30-59-årige der bruger e-cigaretter, bruger e-væsker med smag af slik/sodavand
  • 7 pct. af de 60-79-årige der bruger e-cigaretter, bruger e-væsker med smag af slik/sodavand