Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Jeg samler ind, fordi jeg fik hjælp

14-03-2017
Søndag 2. april samler danskerne ind til kræftsagen, når Kræftens Bekæmpelse holder landsindsamling. En del af pengene går til gratis rådgivning til patienter og pårørende. Den hjælp har 34-årige Lykke Lymann haft stor glæde af. For et år siden fik den unge mor til tre konstateret brystkræft. Angsten for at dø fra sine børn fylder, og den får hun hjælp til at håndtere i Kræftrådgivningen i Herning.

Sidste år gik Lykke Lymann og familien for første gang fra dør til dør for at samle ind til Kræftens Bekæmpelse. På det tidspunkt var Lykke i behandling for brystkræft, og hun havde mistet håret, så det var tydeligt for alle, at hun havde kræft.

- Det var en speciel, men også en rigtig god oplevelse at samle ind. Jeg fik mange reaktioner fra folk, der kunne se, at jeg var syg. Men de var søde, og langt de fleste støttede med et større eller mindre beløb. For mig er det en måde at sige tak for al den hjælp, jeg har fået, og så selvfølgelig samle ind til forskning, fortæller Lykke Lymann.

Meld dig som indsamler

Vidste, at noget var galt

I november 2015 opdagede Lykke Lymann pludselig en knude i sit ene bryst. Hun var med det samme klar over, at et eller andet var galt. Nogle uger efter fik Lykke og hendes mand, Anders, bekræftet deres værste mistanke. Lykke havde brystkræft.

- Min mand fik det rigtig dårligt, og jeg blev også virkelig berørt. Men det, der fyldte mest, var faktisk, at jeg nu skulle fortælle det til min far. Jeg mistede min mor, så jeg vidste, at han ville blive rigtig ked af, at jeg nu var blevet alvorligt syg, fortæller Lykke.

Lykke blev opereret, og det viste sig, at hendes brystkræft var særligt aggressiv, og det, man kalder triple-negativ. Det betyder, at brystkræften ikke reagerer på hverken antihormonbehandling eller Herceptin, som man kan give til kvinder, hvis brystkræft er henholdsvis hormonfølsom eller HER2-positiv.

- Det var virkelig hårdt. Men jeg er nødt til at være positiv og tænker derfor, at tre negative da må give noget positivt, fortæller Lykke med et smil i stemmen.

Frygter at dø fra mine børn

For at nedsætte risikoen for tilbagefald, valgte Lykke at få fjernet begge bryster og tage imod kemoterapi. Hun fik den sidste behandling i maj 2016 og har stort set haft alle de bivirkninger, man kan få, som hun selv siger. I dag har hun det godt. Men tankerne om fremtiden fylder. Lykke er mor til tre, Sander på fem, Luna på fire og Noah på to år, og hun frygter, at kræften kommer igen, og hun vil dø fra sine børn.

- Det værste, jeg kan forestille mig, er, hvis jeg dør mens mine børn er små, så de ikke vil kunne huske mig. Det fylder rigtig meget. Og de tanker har jeg haft brug for at få hjælp til at håndtere. Det får jeg i Kræftrådgivningen i Herning, hvor jeg dels har fået nogle samtaler med en psykolog, og dels har mødtes med andre unge kræftpatienter i Ung Kræft, forklarer Lykke.

Rådgivningen har givet hende mod på livet:

- Jeg har lært at tage en dag ad gangen og se tingene på en ny måde. Jeg arbejder meget med, at jeg jo sådan set er rask, da alle kræftceller er fjernet, og det er jeg nødt til at lære at tro på og ikke fokusere på, hvad der måske kan ske i fremtiden. Så det arbejder jeg med, fortæller hun.

Samler ind ved landsindsamlingen

I år skal Lykke og familien igen ud at samle ind ved Kræftens Bekæmpelses landsindsamling 2. april, og det glæder hun sig til.

- Det er en god dag, som kommer til at vække helt særlige følelser. Både på grund af mit eget forløb, men også fordi der er en del i vores familie, der er døde af kræft. Så når man går og samler ind, sætter det naturligvis gang i mange tanker og følelser, siger Lykke Lymann.

Lykke håber, mange danskere vil bakke op om landsindsamlingen, så der kan blive samlet så mange penge ind som muligt til Kræftens Bekæmpelses arbejde med forskning, forebyggelse og patientstøtte.

Meld dig som indsamler på 7012 2017 eller gå ind på www.indsamling.dk 

Din støtte redder liv - landindsamlingen støtter vigtig kræftforskning

Meld dig som indsamler

Alle kan melde sig som indsamler til Kræftens Bekæmpelses landsindsamling. Unge under 18 år skal gå to og to, mens børn under 13 år skal følges med en voksen.

For hver 100 kroner, der samles ind til landsindsamlingen, går de 58 til forskning, 21 til patientstøttearbejde og 15 kroner til oplysning og forebyggelse. De sidste 6 kroner går til administration.

Sidste år blev der indsamlet 37,4 mio. kr. Det er det højeste beløb indsamlet ved en landsindsamling nogensinde.