Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Knæk Cancer støtter forskning i immunterapi

03-11-2016
Immunterapi har givet fantastiske resultater for nogle kræftpatienter og giver håb om nye effektive kræftbehandlinger. Derfor er der afsat 15 mio. kr. fra Knæk Cancer-indsamlingen til forskning i immunforsvarets rolle ved kræftbehandling. Pengene fordeles på otte forskningsprojekter, der nu kan gå i gang.

T-celleterapi er en metode, hvor T-celler – som er dræberceller fra kræftpatientens immunforsvar – hentes ud og opformeres i laboratoriet. Når der er milliarder af aktive T-celler, føres de tilbage i patienten.

Vores drøm er, at immunterapi kan bruges til flere patienter på en endnu bedre måde. Derfor har vi afsat 15 mio. kr. fra Knæk Cancer-indsamlingen 2016 til forskning i immunterapi

Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse

Immunterapi dækker over en række forskellige behandlinger, som alle har til formål at hjælpe kroppens immunforsvar til at bekæmpe kræft. Det har skabt nærmest mirakuløse resultater for nogle kræftpatienter. Mennesker, der for få år siden ville være døde, lever i dag deres helt almindelige hverdagsliv.

Men der er langt fra tilbud til alle, og nogle patienter får alvorlige bivirkninger. Derfor er der brug for forskning, så endnu flere kræftpatienter kan få gavn af immunterapi, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen.

- Når vi får influenza, går immunforsvaret i gang med at slå sygdommen ned. Det samme burde ske ved kræft. Men kræftcellerne er i stand til at slukke for immunforsvaret – eller gemme sig, og derfor skal vi forske i, hvordan vi kan lære immunforsvaret at genopdage kræftcellerne og bekæmpe dem, siger Leif Vestergaard Pedersen.

- Vores drøm er, at den her behandling kan bruges til flere patienter på en endnu bedre måde. Derfor har vi afsat 15 mio. kr. fra Knæk Cancer-indsamlingen 2016 til forskning i immunterapi, siger han.

T-celleterapi til flere kræftformer

De 15 mio. kr. fordeles på otte forskellige forskningsprojekter, der nu kan gå i gang. Det største beløb på tre mio. kr. går til forskning i T-celleterapi på Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital.

T-celleterapi er en metode, hvor T-celler – som er dræberceller fra kræftpatientens immunforsvar – hentes ud og opformeres i laboratoriet. Når der er milliarder af aktive T-celler, føres de tilbage i patienten og har nu styrken til at bekæmpe kræftcellerne.

T-celleterapi gives i dag som forsøgsbehandling til patienter med udbredt modermærkekræft, og undersøgelser viser, at det gavner 40-50 pct. af patienterne. Forskerne er allerede i gang med at udbrede forsøget til patienter med spredt æggestok- og nyrekræft – med støtte fra Knæk Cancer 2015.

I det nye projekt vil forskerne kombinere metoden med immunregulerende lægemidler og forsøge at udbrede det til endnu flere kræftformer.

- Vi kombinerer to former for immunbehandling på en bestemt måde. Vi har lavet forforsøg, som ser lovende ud, og vi tror på, at princippet kan bruges til flere kræftformer og dermed flere kræftpatienter.  Derfor har vi udformet projektet, så mange forskellige patienter med kræftsvulster kan indgå i det her forsøg, siger professor Inge Marie Svane, som er leder af Center for Cancer Immunterapi.

Kræftvacciner og trætte T-celler

Men det er kun et af de forskningsprojekter, der får støtte fra årets indsamling. Der er endnu syv projekter med forskning i immunterapi, deriblandt forskning i behandlende kræftvacciner, forskning i bindevævets betydning for immunterapi, forskning i T-celler, og hvorfor de mister deres kraft over for kræftceller, og genforskning, der kan vise, hvem der har gavn af immunterapi.

Der blev indsamlet 163 mio. kr. ved Knæk Cancer-indsamlingen 2016. Pengene går til kræftforskning, forebyggelse og patientstøtte. Se alle de støttede forskningsprojekter på hjemmesiden detgårpengenetil.dk

Otte projekter får støtte fra Knæk Cancer-pulje til immunterapi

En pulje på 15 mio. kr. fra Knæk Cancer-indsamlingen 2016 skal gå til forskning i immunterapi. Pengene fordeles på følgende otte projekter:

  • T-celleterapiens potentiale på tværs af kræftdiagnoser
  • Genændringer skal vise, hvem der har gavn af immunterapi
  • Vaccine mod knoglemarvskræft
  • Test af ny kræftvaccine
  • Effektiv og skånsom immunterapi til modermærke-, blære- og brystkræft
  • Bindevævs indflydelse på immunterapi
  • Mere skræddersyet behandling af modermærkekræft
  • Trætte immuncellers vesikler nedsætter immunforsvaret

Samlet har Kræftens Bekæmpelse støttet forskning i immunterapi med cirka 50 mio. kr. siden 2009.

Læs mere om de enkelte forskningsprojekter på detgårpengenetil.dk