Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kosttilskud med antioxidanter får måske kræft til at vokse

12-02-2016
Naturlige antioxidanter er gode og vigtige for kroppen. Men store mængder antioxidanter er ikke nødvendigvis bedre – og slet ikke hvis de kommer fra kosttilskud, og du er kræftpatient. Det viser et videnskabeligt forsøg på mus, som er offentliggjort i tidsskriftet Nature. Her viste det sig, at modermærkekræft oftere spreder sig i mus, som får store doser antioxidanter.

Mange spiser kosttilskud, men som kræftpatient bør man være varsom med at spise store mængder antioxidanter som kosttilskud.

Man tror, at man gør sin krop en tjeneste, men antioxidanter som kosttilskud kan ikke anbefales til kræftpatienter. I stedet for at bremse kræften, ser det ud til, at store mængder antioxidanter, gør det nemmere for kræftcellerne at sprede sig. Det er i hvert fald resultatet i et nyt amerikansk studie, der er offentliggjort i det ansete tidsskrift Nature.

Antioxidanter er normalt gode, fordi de mindsker den såkaldte oxidative stress i cellerne. Men oxidativ stress kan tilsyneladende også have en positiv effekt, når man har kræft.

Ifølge studiet var den oxidative stress med til at modvirke spredningen af kræft - de såkaldte metastaser - i mus. Når forskerne gav tilskud med antioxidanten N-Acetyl-Cystein (NAC) og dermed fjernede den oxidative stress, kunne de se, at modermærkekræft-cellerne fik bedre mulighed for at sprede sig.

Overbeskyttelse af cellerne

Man kan altså komme til at overbeskytte sine celler og dermed også sine kræftceller, hvis man som kræftpatient spiser store mængder antioxidanter gennem kosttilskud. Det forklarer Jens Oluf Bruun Pedersen, lægefaglig redaktør i Kræftens Bekæmpelse:

- Den oxidative stress gør det sværere for kræftcellerne at slå sig ned andre steder i kroppen, men hvis man tager kosttilskud med antioxidanter, risikerer man at fjerne en del af kroppens eget forsvar, siger han.

Modsat effekt end tiltænkt

Studiet i Nature er ikke det første, som viser, at det er en dårlig idé for kræftpatienter at spise store mængder antioxidanter gennem kosttilskud. Tidligere har et svensk studie vist, at lunge- og modermærkekræft spreder sig langt hurtigere i mus, hvis de får tilført antioxidanter.

Her gav de svenske forskere E-vitamin som tilskud til mus med tidlige stadier af lungekræft. Forventningen var, at vitamintilskuddet ville bremse kræftknudernes vækst, men i stedet skete det modsatte - kræftknuderne formerede sig og voksede aggressivt. Det samme skete, da de lavede et tilsvarende for forsøg med modermærkekræft

- Der er efterhånden flere undersøgelser, der viser, at man med kosttilskud risikerer den helt modsatte effekt, end det tiltænkte. Derfor anbefaler vi, at man er forsigtig med kosttilskud med antioxidanter. Det gælder sådan set både for kræftpatienter og for raske. Vi har ikke set nogen dokumentation for, at kosttilskud med antioxidanter er godt for nogen, siger Jens Oluf Bruun Pedersen.  

Antioxidanter og oxidativ stress
  • Antioxidanter er stoffer, der kan beskytte mod dannelsen af frie radikaler. 
  • Frie radikaler er molekyler, der er kemisk ustabile, og de stjæler derfor elektroner fra andre stoffer for at blive stabile. Dermed opstår der oxidativ stress, der kan sættes i forbindelse med bl.a. kræft, hjerte-karsygdomme og sukkersyge. 
  • Frie radikaler findes i stoffer som tobaksrøg, forurenet luft, radioaktiv stråling, visse opløsningsmidler og kemiske stoffer. 
  • Antioxidanter er en række stoffer, som kan hæmme virkningen af frie radikaler i kroppen. Man får normalt antioxidanter gennem kosten i form af f.eks. C-vitamin, selen og E-vitamin.
  • En varieret kost rig på grøntsager, frugt og fuldkornsprodukter er den bedste måde at få antioxidanter på. Uanset om man ønsker at forebygge kræft eller er kræftpatient. 
  • Forskningen tyder på, at høje doser antioxidanter fra kosttilskud kan være skadelige. For eksempel ser store mængder betakaroten ud til at øge risikoen for lungekræft hos rygere.