Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kræftens Bekæmpelse dropper WIN WIN

21-04-2021
Kræftens Bekæmpelse har gennem noget tid arbejdet med, hvordan organisationen kan erstatte nedgang i lotteriindtægter ved anden spillevirksomhed. Derfor skulle et nyt online spillesite – WIN WIN – lanceres i løbet af foråret. Men på baggrund af en række negative reaktioner har Kræftens Bekæmpelse nu lagt projektet i mølposen.
Portræt af Jesper Fisker

Kræftens Bekæmpelse dropper Win Win. Foto: Tomas Bertelsen

OBS: denne nyhed blev publiceret 09-04-2021 og er siden opdateret

-Vi er blevet overrumplede af reaktionen på vores planer om at lancere et online-spil, så vi lægger det i mølposen, siger Kræftens Bekæmpelses administrerende direktør Jesper Fisker.

Kræftens Bekæmpelses planer om at lancere et online casino, hvor overskuddet skulle gå til kræftsagen, er i dag blevet droppet.

- Det at spille er i dag i høj grad rykket på nettet, og vores tanke var, at vi ville lave et online spilformat som kunne samle penge ind -  men på en måde, hvor vi forsøgte at undgå at folk blev afhængige, f.eks. ved at indføre beløbsgrænser, brug af nem-id og tvungne pauser. Vi synes, det var en god ide, men på baggrund af den massive reaktion vi oplever nu, lægger vi det ned, siger Jesper Fisker.

Kræftens Bekæmpelses forskning samt støtte og rådgivning af patienter og foreningens øvrige arbejde på kræftområdet sker i høj grad for penge, som organisationen samler ind blandt danskerne.

Kun tre pct. af organisationens midler kommer fra det offentlige, og både privatpersoner og virksomheder har i årtier været meget positive overfor sagen og gavmilde i deres donationer til den. Men indsamlingsmetoderne er skiftet med tiderne.

- Vi har fået penge ind fra lotteri og spil i 40 år, så det er egentlig ikke noget nyt, men i  dag er det online-spil, folk synes er interessante. Og det er derfor, vi har kigget på de muligheder for fortsat at kunne samle penge ind til de gode formål, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker.

Men indtægterne fra de gammeldags typer lotteri har gennem flere år været vigende, samtidig med at online spil er i kraftig vækst. Derfor har Kræftens Bekæmpelse arbejdet med at udvikle et online spille- format, WIN WIN, hvor man kan støtte arbejdet med forskning og rådgivning til patienter og pårørende.

Han understreger dog, at man allerede fra begyndelsen arbejdede med en række forholdsregler for WIN WIN, så det ikke ville lede til misbrug af spil-afhængige personer på sitet. 

- Vi har haft en ambition om at være klassens duks ifht at have online-spil på en forsvarlig måde og gøre det så svært som muligt at blive afhængig – bla. ved at lægge tvungne pauser ind og pop-op beskeder med oplysning om, hvor meget man evt. har tabt de seneste 90 min. Og vi har sat grænser for, hvor meget man kan satse pr. dag og pr. måned, siger Jesper Fisker. 

Selv om sitet endnu ikke færdigudviklet, blev initiativet omtalt i medierne, og der har været reaktioner, som skaber bekymring i Kræftens Bekæmpelse. 

- Vi lytter til den kritik og de bekymringer, der kan være om online spil. Så derfor har vi besluttet at lægge projektet ned, siger han.

Kræftens Bekæmpelse har gennem årene udviklet eller medvirket til at udvikle en lang række projekter og indsamlinger, som har rejst store beløb. Det gælder f.eks. Stafet for Livet, Arvekampagnen og Støt Brysterne, der alle har krævet investeringer, der er kommet godt igen til fordel for kræftpatienter og kræftsagen. 

Dette var også hensigten med online-spillesitet WIN WIN, der byggede videre på en mangeårig tradition for at støtte kræftsagen gennem spil. Men offentliggørelsen af projektet medførte en massiv reaktion, og derfor vil Kræftens Bekæmpelse se andre veje for at udvikle foreningens fundraising. 

Der er investeret 4,1 mio. kr. i at udvikle og opstarte WIN WIN. Beløbet dækker udgifter til analyser, forberedelse, rådgivning, udvikling af teknisk set-up, udvikling af markedsføring og myndighedsbehandling. 

Kræftens Bekæmpelse investerede i 2020 knapt 400 mio. kr. i kræftforskning, og brugte ca. 113 mio. kr. til patient- og pårørendestøtte samt ca. 113 mio. kr. på oplysning.