Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kræftens Bekæmpelse: Medier misinformerer om rygning

04-04-2019
Usund mad slår flere ihjel end rygning. Sådan skriver B.T. i dag på webavisen og Facebook. Det grænser til misinformation, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse. Rygning er uden sammenligning den mest skadelige vane for danskerne.

Rygning er den risikofaktor, der er skyld i flest tidlige dødsfald i Danmark. Foto: Colourbox

Overskrifterne er meget tæt på at være misinformation af læserne. De bygger på undersøgelser, som medierne slet ikke har tid eller evner til at sætte sig ind i. Læserne ser overskriften, og bruger den som legitimering af rygning.

Niels Them Kjær, chef for tobak i Kræftens Bekæmpelse

’Usund mad slår flere ihjel end rygning’. ’Luftforurening slår flere ihjel end tobaksrygning’. ’Det er farligere at sidde stille end at ryge’. Sådan lyder tre overskrifter, der inden for kort tid har ryddet mediernes forsider.

Nyhederne spredes lynhurtigt via sociale medier og kommenteres flittigt. ’Jamen, så gør det jo ikke noget, jeg ryger’ eller ’Der kan I bare se, sundhedsfanatikere – det er jo løgn, hvad i siger om rygning’ er nogle af de typiske reaktioner i kommentarsporet efter artiklerne.

- Overskrifterne er meget tæt på at være misinformation af læserne. De bygger på undersøgelser, som medierne slet ikke har tid eller evner til at sætte sig ind i. Læserne ser overskriften, og bruger den som legitimering af rygning, siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Nyhederne er opstået på baggrund af studier fra forskellige videnskabelige tidsskrifter. Men resultaterne afhænger af analysemetode og datagrundlag. Ofte bygger konklusionerne på data fra hele verden. Det betyder, at forekomsten af luftforurening i Kina og Indien eller ernæringssituationen i Afrika bliver regnet med, når risikoen regnes ud.

Rygning skader flest
Der er ingen tvivl om, at rygning er den enkeltfaktor, der er i Danmark er skyld i flest dødsfald. Næsten 14.000 danskere dør hvert år, fordi de har røget.

- Det bekymrende ved de her overskrifter er, at de i værste fald kan få konsekvenser. Hvis nogle opfatter overskrifterne sådan, at rygning ikke er skadeligt, så ryger de måske mere, end de ellers ville gøre. Og nogle dropper måske det rygestop, de havde tænkt sig, siger Niels Them Kjær.

Han mener, at der er fare for, at læserne ikke når længere end overskriften. Derfor er det dybt kritisabelt, når medier er med til at videreformidle forskningsresultater ukritisk. Der optræder sjældent en ekspert i artiklerne, der kan nuancere resultaterne.

Minder om HPV-sagen
Mediernes jagt efter kliks og sensationelle historier leder tankerne hen på sagen om HPV-vaccinen for et par år siden. Her fortalte flere medier historier om piger, der havde fået bivirkninger af HPV-vaccinen. Det viste sig dog, at det ikke var tilfældet. Men antallet af vaccinerede piger faldt dramatisk som følge af den skæve mediedækning.

- Jeg troede, at medierne havde lært af HPV-sagen. Flere medier var ude at undskylde efterfølgende. Vi er ikke ude på at skjule undersøgelser, der udfordrer vores budskaber. Men medierne bliver nødt til at være sig deres ansvar bevidst og få nuancerne med, når de skriver om sundhed, siger Niels Them Kjær.

Kræftens Bekæmpelses arbejde med risikofaktorer

Kræftens Bekæmpelse arbejder for, at færre mennesker ryger, så færre får kræft. Men samtidig arbejder foreningen for, at danskerne drikker mindre alkohol, spiser sundere og bevæger sig mere, da alle faktorer kan give kræft.