Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Ministerens nye tiltag mod billig tobak løser ikke problemet her og nu

27-10-2020
Skatteminister Morten Bødskov præsenterede i dag syv tiltag, der skal sætte en stopper for tobaksindustriens prisdump af cigaretter. Tiltrængt og godt med nye politiske initiativer, men forslagene får ingen effekt på den korte bane, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

For at dæmme op for prisdumping på tobak foreslår Kræftens Bekæmpelse en mindstepris på cigaretter. Foto: Colourbox

Fra den 1. april 2020 skulle prisen på en pakke cigaretter være steget til omkring 55 kr., for at gøre det sværere for børn og unge at begynde at ryge. Men et halvt år senere er det stadig muligt at købe cigaretter til 40 kr. pakken. Årsagen er, at tobaksindustrien med forskellige krumspring holder priserne nede.

De løser ikke de udfordringer vi har haft med billig tobak det sidste halve år. Det næste lange stykke tid vil man stadig kunne købe cigaretter til børnevenlige priser

Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse

Løser ikke problemet her og nu

I dag har skatteminister Morten Bødskov fremlagt syv tiltag, der skal sikre, at loven fremover bliver overholdt, og at prisen på tobak stiger, som det var planlagt. Men ministerens tiltag kommer desværre ikke til at stoppe tobaksproducenter som Philip Morris og Japan Tobacco International her og nu. Det siger Kræftens Bekæmpelses chef for tobaksforebyggelse, Niels Them Kjær, der har nærlæst skatteministerens forslag. 

- Jeg er selvfølgelig glad for, at der politisk er fokus på området og vilje til at handle. Når det så er sagt, så er det en noget tynd kop the. Nogle af forslagene er gode, men de kommer først til at virke, når afgiften på tobak stiger igen i 2022. De løser ikke de udfordringer vi har haft med billig tobak det sidste halve år. Det næste lange stykke tid vil man stadig kunne købe cigaretter til børnevenlige priser.

Tobaksgigant undergraver højere pris på cigaretter - børn og unge betaler prisen

Ny undersøgelse: Danskerne vil have mindstepris nu

En ny landsdækkende undersøgelse fra YouGov - gennemført for Kræftens Bekæmpelse - viser, at to ud af tre danskere bakker op om, at man politisk sikrer en mindstepris på 55 kr. for en pakke cigaretter. Lige så mange synes dårligt om tobaksindustriens priskrig på tobak.

Hver evig eneste dag er der 40 børn og unge, der begynder at ryge. Indtil prisen kommer op, vil det ikke ændre sig. Hvorfor skal vi vente flere år?

Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse

Skatteministerens nye indsatser indeholde forslag om højere afgifter, skærpede krav til og styrket kontrol med handel af tobak.  Men ingen forslag om mindstepriser på cigaretter

- Jeg er glad for, at man fremtidssikrer lovgivningen, så kommende prisstigninger på tobak ikke bliver forhalet og udvandet af en skrupelløs industri. Men jeg er skuffet over, at vi ikke med det samme får en mindstepris. Hver evig eneste dag er der 40 børn og unge, der begynder at ryge. Indtil prisen kommer op, vil det ikke ændre sig. Hvorfor skal vi vente flere år? spørger Niels Them Kjær. 

Skatteministeriet indvender, at EU-regler ikke tillader nationale mindstepriser. Alligevel indførte Skotland, der indtil nu har været medlem af EU, i 2018 mindstepriser på alkohol. Efterfølgende faldt salget. 

Kræftens Bekæmpelse anbefaler derfor, at Danmark gør det samme på tobaksområdet eller alternativt hurtigst muligt hæver afgifterne på tobak til et niveau, hvor en pakke cigaretter i praksis ikke kan koste mindre end 55 kr.

Læs mere om ’Skærpede krav og styrket kontrol af handel med tobak’ hos Skatteministeriet