Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kræftens Bekæmpelses forskning blandt verdens bedste

29-06-2017
En ny opgørelse viser, at forskning fra Kræftens Bekæmpelse ligger helt i top, når man ser på kvaliteten af de tidsskrifter, som resultaterne bliver offentliggjort i. Det gælder både den forskning, som Kræftens Bekæmpelse støtter på landets universiteter og hospitaler, og forskningen fra Kræftens Bekæmpelses eget forskningscenter.

Ny opgørelse viser, at Kræftens Bekæmpelses forskning ligger helt i top. Det er et garantibevis til de danskere, der støtter Kræftens Bekæmpelse, for, at pengene bliver brugt godt, siger forskningschef Jørgen H. Olsen.

For at sikre kvaliteten af den forskning, som Kræftens Bekæmpelse støtter, har foreningen bedt det uafhængige internationale analyseinstitut Elsevier gennemgå godt 3.800 forskningsinstitutter verden over. Elsevier målte simpelthen andelen af forskningsinstitutternes artikler, som siden 2012 har fundet vej til de 25 pct. bedste videnskabelige tidsskrifter. 

Med en andel på 97 pct. kommer forskningen fra Kræftens Bekæmpelses eget Center for Kræftforskning ind på en førsteplads, mens den forskning, som Kræftens Bekæmpelse støtter på universiteter og hospitaler rundt om i Danmark, samlet set ligger på en flot ottende plads. 

Placeringen for Center for Kræftforskning gælder både, når man sammenligner med resten af Europa, og med lande udenfor Europa. Det resultat glæder forskningschef hos Kræftens Bekæmpelse, Jørgen H. Olsen: 

– Det er et garantibevis for de mange danskere, der hvert år giver store eller små beløb som støtte til Kræftens Bekæmpelses forskning. Pengene bliver brugt rigtig godt. Dernæst er det en stor anerkendelse af Kræftens Bekæmpelses forskere. Der findes mange dygtige forskere verden over, og konkurrencen om at være blandt de bedste er benhård, siger Jørgen H. Olsen. 

Sidste år uddelte Kræftens Bekæmpelse 393 mio. kr. til dansk kræftforskning. Både kræftforskere rundt om i landet, og forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning kan søge om at få del i pengene. 

Andre citerer forskningsresultaterne
Et andet mål for kvaliteten af forskningen er, hvor ofte andre citerer og bruger de forskningsresultater, der bliver offentliggjort. Denne beregning indgår også i den nye undersøgelse, og her ligger forskningen fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning som nr. 166, mens den forskning, som foreningen støtter rundt om i Danmark, samlet set ligger på en 274. plads. 

De bedst placerede forskningsinstitutter i forhold til citationer er blandt andet WHO’s kræftforskningsinstitut, IARC. Deres forskning bliver hyppigt citeret, fordi den har høj kvalitet, og fordi IARC ofte udgiver publikationer, der samler og vurderer den globale forskning indenfor årsager til kræft; eksempelvis beskrivelser af sammenhængen mellem bestemte stoffer i arbejdsmiljøet og kræft. Disse publikationer er nærmest grundbøger, som andre forskere ofte henviser til.

Derfor er det også i forhold til citationer en rigtig flot placering, som Kræftens Bekæmpelses forskning indtager, siger Jørgen H Olsen: 

– Tallene viser, at forskningen fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning bliver citeret mere end dobbelt så hyppigt som gennemsnittet for forskningen fra de øvrige forskningsinstitutter verden over. Den øvrige forskning, som Kræftens Bekæmpelse støtter, bliver citeret på næsten samme niveau, siger han. 

Der er ikke tidligere foretaget opgørelser over forskningen hos Kræftens Bekæmpelse på helt samme måde som nu, men lignende undersøgelser fra foregående år tyder på, at kvaliteten af forskningen har været stigende de seneste år.

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning

Læs mere om den forskning, som Kræftens Bekæmpelse støtter på universiteter og hospitaler

Sådan offentliggøres forskning

Når forskere gør nye opdagelser, bliver resultaterne beskrevet i artikler, der bliver offentliggjort i internationale, videnskabelige tidsskrifter. Og her er det kvaliteten af forskningen, der afgør, om resultaterne bliver trykt i et førende tidsskrift - det vil sige et tidsskrift, der læses af mange forskere overalt på kloden. Eller om forskerne må tage til takke med et tidsskrift længere nede ad ranglisten.