Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Luk nu de pårørende ind på hospitalerne

04-06-2020
Selvom store dele af samfundet nu er åbnet, og coronasmitten er kommet under kontrol, kan kræftpatienter fortsat ikke få besøg af pårørende på hospitalerne. Kræftpatienter og deres familier er ulykkelige over forholdene.

Det er mit håb og min forventning, at det politiske niveau vil lytte til den faglige rådgivning, der viser, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at lempe for de meget stramme besøgsrestriktioner, siger Pernille Slebsager.Foto: Tomas Bertelsen

Det er smertelige oplevelser med meget alvorlige menneskelige konsekvenser, hvor man som familie ikke kan være sammen om noget så livsomvæltende som en kræftdiagnose

Afdelingschef Pernille Slebsager, Patient- & Pårørendestøtte

Nu har Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhedsstyrelsen i en indstilling til Sundhedsministeriet vurderet, at det er fagligt forsvarligt at lempe de meget stramme besøgsrestriktioner for pårørende på landets hospitaler.

Det kommer som en god nyhed for Pernille Slebsager, afdelingschef i Patient- & Pårørendestøtte, Kræftens Bekæmpelse.

- Jeg er meget glad for, at det nu er den faglige vurdering, at restriktionerne kan lempes i betydelig grad. Det har været - og er stadig - rigtig hårdt for kræftpatienter og deres pårørende, at hospitalerne næsten er lukkede for besøg.

Det er mit håb og min forventning, at politikerne lytter til den faglige rådgivning og åbner nu

Afdelingschef Pernille Slebsager, Patient- & Pårørendestøtte

Lyt til den faglige rådgivning
- Det er mit håb og min forventning, at politikerne lytter til den faglige rådgivning og åbner nu, siger Pernille Slebsager.

Tilbage i marts udsendte Styrelsen for Patientsikkerhed et påbud til regionerne om at undgå pårørende på hospitalerne. Det gjorde de hovedsageligt for at mindske risikoen for smitte med COVID-19 og for at passe på de allermest sårbare indlagte patienter.

 På mange hospitaler har det under coronakrisen været muligt at tage en pårørende med til den første samtale, hvis man er ny-diagnosticeret kræftpatient, men ellers har hospitalerne i høj grad været lukket for de pårørende.

- Selvom der har været forskelle på, hvor stramt hospitalerne har tolket reglerne, har vi set, at påbuddet generelt er blevet håndhævet meget kontant. Kræftpatienter og pårørende har oplevet det som voldsomt indgribende, siger Pernille Slebsager.

- Jeg har dyb respekt for, at det har været fagligt nødvendigt at begrænse besøgene på hospitalerne i starten af epidemien. Men nu hvor sundhedsmyndighederne vurderer, at det er sundhedsmæssigt forsvarlig at åbne for besøg, så synes jeg, at det haster med at åbne for de pårørende. Ingen skal stå alene med kræft, siger Pernille Slebsager.

Helt alene i hårde forløb
Som det ser ud nu, sidder kræftpatienter helt alene, når de skal forstå vanskelige beskeder om behandlingsforløb, diagnose eller medicin i en ofte presset situation.

- Det giver tryghed for patienter at kunne sidde og vente med et familiemedlem og have dem med til behandlingerne. Forbuddet medfører nu et unødigt pres i en i forvejen svær situation, siger Pernille Slebsager.

- Mange steder har man udvist fleksibilitet og har taget individuelle hensyn, men vi er også blevet underrettet om grelle eksempler på indgribende begrænsninger overfor kræftramte, siger Pernille Slebsager.

Det er på tide at lukke op. Det, vi er vidne til nu, er ganske enkelt ikke værdigt

Afdelingschef Pernille Slebsager, Patient- & Pårørendestøtte

Det haster med at lukke op
Kræftens Bekæmpelse har haft flere samtaler med kræftpatienter og pårørende, der fortæller at pårørende må sidde i bilen på parkeringspladsen foran hospitalet og deltage i alvorlige lægesamtaler via telefon. Det er aldrig samme oplevelse kun at have pårørende med på telefon, FaceTime eller Skype.

- En pårørende fortæller om sin alvorligt syge mand med hjernetumor, der er forvirret og ikke forstår de beskeder, der bliver givet på hospitalet. Vi har hørt om en døende mor, der måtte vælge, hvilke tre familiemedlemmer, hun vil sige farvel til. Vi har talt med en pårørende til en ældre mand, der ikke er døende nok til at få besøg. 

- Det er tragiske og hjerteskærende historier, som kræftpatienter og pårørende fortæller rådgiverne i Kræftens Bekæmpelse. Det er smertelige oplevelser med meget alvorlige menneskelige konsekvenser, hvor man som familie ikke kan være sammen om noget så livsomvæltende som en kræftdiagnose, siger Pernille Slebsager.

- Det er på tide at lukke op. Det, vi er vidne til nu, er ganske enkelt ikke værdigt, siger Pernille Slebsager..