Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Mange vil gerne have tips til at forebygge kræft

05-03-2018
Næsten 70.000 danskere har meldt sig til 10-kampen, som er Kræftens Bekæmpelses nye kampagne for en sundere livsstil og dermed mindre risiko for kræft. 10-kampen starter i dag, hvor den første udfordring lander i deltagerens indbakke.

Næsten 70.000 danskere har tilmeldt sig 10-kamepen, der er Kræftens Bekæmpelses nye kampagne, der giver gode rå til, hvordan man kan nedsætte risikoen for kræft. FOTO: Mads Enequist

Forskning viser, at 4 ud af 10 tilfælde af kræft kan tilskrives livsstil og derved forebygges, og det er det budskab og den viden, som 10-kampen skal formidle. Deltagerne i 10-kampen vil fra i dag og ti uger frem få tips og tricks til, hvordan de ved at ændre på små ting i hverdagen selv kan gøre noget for at mindske risikoen for at få de kræftformer, som man selv kan gøre noget for at forebygge.

Og interessen for at være med er helt overvældende, fortæller Carina Winther, der er chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse og leder 10-kampen.

- I løbet af den seneste måned har næsten 70.000 danskere meldt sig til, og det er langt flere, end vi turde håbe på. Og selv om 10-kampen nu er i gang, kan folk sagtens hoppe på undervejs, selv om de ikke var med fra starten, siger Carina Winther.

Vi vil gerne gøre noget selv

10-kampen har vist sig særligt at appellere til kvinder, som udgør 90 pct. af deltagerne. De vil gerne vide, hvad de selv kan gøre for at forebygge kræft. Det fremgår af svarene fra deltagerne, der er blevet spurgt, hvorfor de har meldt sig til:

- De allerfleste har meldt sig, fordi de gerne vil have tips og tricks til en sundere livsstil. Derudover er der mange, der godt kan lide fællesskabet og muligheden for at gøre noget sammen med andre. Og så er der også mange, der svarer, at de har eller har haft kræft tæt inde på livet og derfor gerne vil forsøge at forebygge kræft, fortæller Carina Winther.

Spis fuldkorn

Meget af den viden, som 10-kampen bygger på, stammer fra Kræftens Bekæmpelses store befolkningsundersøgelse ’Kost, kræft og helbred’. Deriblandt 10-kampens første udfordring, som lander i deltagernes indbakker i dag, og som handler om at spise mere fuldkorn.

Forskerne i ’Kost, kræft og helbred’ har dokumenteret, at fuldkorn forebygger tarmkræft, og i dag får deltagerne i 10-kampen tips og tricks til, hvordan de hver dag får de anbefalede 75 gram ind i kosten.

Bag 10-kampens indhold står et dream team fra Kræftens Bekæmpelse – ’Team 10-kampen’ – bestående af professor Anne Tjønneland, seniorforsker Anja Olsen, køkkenchef Jens Jepson og forebyggelseschef Mette Lolk Hanak fra Kræftens Bekæmpelse.

- Den viden, som vi formidler i 10-kampen, er videnskabeligt dokumenteret. Kunsten er så at få den indarbejdet i hverdagen på en enkel måde. Det vil ’Team 10-kampen’ hjælpe med, fortæller Carina Winther.

Lene Beier tager udfordringerne op

I spidsen for kampagnen står TV 2-vært Lene Beier, der som ambassadør for 10-kampen løbende vil dele ud af sine egne erfaringer med at efterleve de gode råd. 

Hver mandag morgen i ti uger vil hun og deltagerne få en ny udfordring. Og kampagnen følger op med emails onsdag og fredag, der skal inspirere til at holde fast.

Når de ti uger er gået, har deltagerne forhåbentlig fået masser af ny inspiration og viden til en sundere livsstil.

- Når vi er kommet igennem alle 10-kampens ti udfordringer, kan man jo selv vælge, hvad man gerne vil tage med videre i sit liv. Men det optimale er selvfølgelig, at man tager alle de gode råd til sig. Det giver den største chance for at mindske risikoen for kræft, siger Carina Winther.

Hun understreger, at der er mange faktorer, som spiller ind i forhold til kræft, og selv om man kan gøre noget for at formindske sin risiko for at få kræft ved at leve sundt, så er der stadig ingen garantier – og i langt de fleste tilfælde ved vi stadig ikke, hvorfor kræft opstår. Det kræver mere forskning og viden, som vi bl.a. får gennem projekter som ’Kost, kræft og helbred’.

Læs mere om 10-kampen og meld dig til

Læs hvordan du støtter Kræftens Bekæmpelses befolkningsundersøgelse ’Kost, kræft og helbred’