Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kronik: Markedsinteresser eller en røgfri fremtid?

03-05-2019
I de sidste uger har Børsen lagt spalteplads til flere kritiske debatindlæg om nogle af de tiltag, der kan få færre børn og unge til at ryge. Højere pris og tobak under disken kan redde liv. Men selv om det handler om børn og unges fremtid, er ikke alle enige.
Hvad er vigtigst: Grænsehandel eller børn og unge, spørger Niels Them Kjær, Kræftens Bekæmpelse. Foto: Tomas Bertelsen

Hvad er vigtigst: Grænsehandel eller børn og unge, spørger Niels Them Kjær, Kræftens Bekæmpelse. Foto: Tomas Bertelsen

I de sidste uger har Børsen lagt spalteplads til flere kritiske debatindlæg om nogle af de tiltag, bl.a. Kræftens Bekæmpelse, Lægeforeningen, patientorganisationer og Dansk Regioner foreslår for at undgå, at børn og unge begynder at ryge.

Vi ønsker blandt andet, at alle butikker gemmer tobakken under disken, og at prisen på cigaretter stiger markant.Vi ved, at det kan redde liv – hver anden af de unge, der begynder at ryge, ender med at dø af det, hvis de bliver ved livet igennem. Desværre er ikke alle enige med os, selv om det er vores børns fremtid, det handler om.

Væk med tobakken
Det gælder f.eks. Torben Pedersen fra Nærkøbmændenes Landsforening. Han skriver i et indlæg den 24. april, at et krav om tobak under disken i alle butikker vil ramme dagligvarehandlen. Især kiosker og købmænd i små lokalsamfund. Det vil vælte budgettet, når der skal købes nye skabe, skuffer eller forhæng.

Det mest skadelige produkt skal ikke have den bedste plads i butikken. Tobak dræber hver anden bruger – derfor skal cigaretter ikke stå ved kassen sammen med tyggegummi og Marabou

Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse

Vi har stor sympati med de butikker i landområderne, der kun hænger i med det yderste af neglene. Men vilkårene i landområderne afgøres ikke af prisen på en ny skuffe. Yderområderne er pressede, fordi samfundet ændrer sig. Og det er ikke kun butikkerne, der mærker det. Også boligmarkedet, uddannelser, offentlig transport og alt muligt andet er presset af strukturændringerne.

Den samfundsudfordring løser vi ikke ved lade tobakken stå fremme på hylden, som enhver anden dagligvare. Det mest skadelige produkt skal ikke have den bedste plads i butikken. Tobak dræber hver anden bruger – derfor skal cigaretter ikke stå ved kassen sammen med tyggegummi og Marabou.

Der er desværre store økonomiske interesser, der vil gøre alt for at holde liv i det dødsbringende tobakssalg, så jeg gætter på, at tobaksindustrien nok skal vil hjælpe de små kiosker med nye skuffer.

Det er altså ikke midaldrende mennesker med fornuftige sko og gode søvnvaner, der begynder at ryge. Det er teenagerne med hovedet under armen og raslende frontallapper

Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse

Teenageren er ikke rationel
Den 23. april prøver Jonas Herby, chefkonsulent i Cepos, at presse debatten om rygning ned i en mikroøkonomisk bageform. Det kommer der en klæg masse ud af. ’Rygning er et rationelt valg’, påstår Herby.

Jeg ved ikke helt, om jeg skal grine eller græde. Tænk på din teenager. Hvis ikke du har sådan en derhjemme, så tænk på dig selv som 16-årig. Er ’rationel’ det første ord, der dukker op i dit hoved? Nej, vel. For sent i seng, for tyndt tøj, for mange breezers og for meget kebab og Counterstrike.

Det er altså ikke midaldrende mennesker med fornuftige sko og gode søvnvaner, der begynder at ryge. Det er teenagerne med hovedet under armen og raslende frontallapper. Og dem når vi kun ved at gøre tobakken så dyr, at de ikke har råd, hvis lommepengene også skal række til nyt tøj og cafébesøg.

Desuden er der grænser for rationaliteten, når man er afhængig. Og det bliver man af at ryge. Derfor giver det ingen mening at snakke fornuft, når synapserne i hjernen skriger på nikotin.

Prisen på cigaretter skal ikke være børnevenlig
Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv, og Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i De Samvirkende Købmænd støtter i et indlæg den 17. april, at der skal gøres noget ved børn og unges rygning og vil gerne tage ansvar. Tak for det – en forfriskende holdning i en tid, hvor mange ellers løber fra ansvaret, så hurtigt de kan. Men prisen på cigaretter skal ikke for højt op, for så går det ud over grænsehandlen, og man vil åbne en ladeport for illegal tobak, skriver de.

Skal vi tænke på grænsehandel, eller skal vi tænke på de 40 børn og unge, der hver dag tænder deres første cigaret?

Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse

Spørgsmålet er, om stigende grænsehandel ikke er en pris, vi skal være villige til at betale, hvis færre børn og unge til gengæld begynder at ryge. Skal vi tænke på grænsehandel, eller skal vi tænke på de 40 børn og unge, der hver dag tænder deres første cigaret?

Der er næppe mange 15-årige, der vil spænde traileren på krogen og kører til Fleggaard, det kan vi vel blive enige om? En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen viser endda, at en pakke cigaretter kan koste 100 kroner, uden at staten mister indtjening.

Og smugling undgås ikke med billige cigaretter, men med kontrol, tracking og internationalt samarbejde. Kriminalitet bekæmpes ikke gennem sundhedspolitikken.

Det glæder mig, at alle debattører er enige i, at børn og unge ikke skal ryge. Markant højere pris på tobak vil betyde, at færre børn og unge begynder at ryge – det må være det vigtigste. Så må vi løse de andre udfordringer på anden vis. Jeg håber, at der bliver plads til andet og mere end snævre markedsinteresser, så vi kan få gennemført de tiltag, der effektivt bekæmper rygning blandt børn og unge.

Kronikken bragt i Børsen den 3. maj 2019