Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Medicin mod knogleskørhed redder liv blandt kvinder med brystkræft

18-09-2015
Kvinder, der får brystkræft efter overgangsalderen, har en markant lavere risiko for at dø af sygdommen, hvis de er i behandling med såkaldte bisfosfonater mod knogleskørhed. Det viser en ny undersøgelse, som vil få indflydelse på behandlingen af brystkræft i Danmark.

Det er kun kvinder, der får brystkræft efter overgangsalderen, der har en markant lavere dødelighed, når de får bisfosfonater. Foto: Colourbox

Kvinder, der får bisfosfonater, har 18 pct. lavere risiko for at dø af brystkræft end de kvinder, der ikke får bisfosfonater. Det viser undersøgelsen, der for nylig blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Virkningen gælder kun kvinder, der får brystkræft, efter at de er kommet i overgangsalderen. Yngre kvinder har ingen særlig gavn af bisfosfonaterne.

Bisfosfonater er et meget udbredt lægemiddel, som beskytter knoglevævet, og hos kvinder med brystkræft kan det beskytte mod, at kræften spreder sig til knoglerne. Risikoen for spredning til knoglerne – de såkaldte knoglemetastaser – sænkes med hele 28 pct., viser undersøgelsen.

Nye retningslinjer på vej

I den nye undersøgelse har forskerne samlet data for næsten 19.000 kvinder, der har deltaget i 26 forskellige undersøgelser af bisfosfonater. Kvinder efter overgangsalderen havde gavn af lægemidlerne, uanset hvilken type bisfosfonater de tog, og uanset hvilken form for brystkræft de havde og uanset svulstens størrelse.

Dansk Brystkræftgruppe, der er en sammenslutning af de danske brystkræftlæger, har bidraget til undersøgelsen. Professor Bent Ejlertsen fra Brystkræftgruppen siger, at resultaterne vil blive indarbejdet i de danske retningslinjer for behandling af kvinder med brystkræft, men kan endnu ikke udtale sig om den endelige ordlyd.

Gammel medicin til nye sygdomme

Lægefaglig chef i Kræftens Bekæmpelse, Jens Oluf Bruun Pedersen, kalder resultatet markant.

- Det er en fin opgørelse, som kan få stor betydning for de kvinder, der får brystkræft efter overgangsalderen. Og så er det endnu et eksempel på, at ’gammel’ medicin nogle gange kan bruges mod andre sygdomme end dem, de er bestemt til, siger han.

De fleste kvinder, der får brystkræft efter overgangsalderen, behandles med såkaldte aromatase hæmmere. Denne behandling kan medføre knogleskørhed, og derfor får en del af kvinderne bisfosfonater for at forhindre nedbrydningen af knoglerne.

Resultaterne er offentliggjort her: Early Breast Cancer Trialists’ Collaborative Group (EBCTCG): Adjuvant bisphosphonate treatment in early breast cancer: meta-analyses of individual patient data from randomised trials. The Lancet online first 23. juli 2015

Læs originalartiklen i The Lancet

Brystkræft
  • Knap 4.900 kvinder rammes hvert år af brystkræft, som er den hyppigste kræftform blandt kvinder i Danmark.
  • 85 pct. af de ramte kvinder er i live fem år, efter at de er blevet ramt af brystkræft. Store fremskridt inden for behandlingen har gjort, at brystkræft er en af de kræftformer, hvor der er den bedste overlevelse.
  • Behandling af brystkræft er oftest først en operation. Afhængig af sygdomsstadiet får man ofte også strålebehandling og/eller medicinsk behandling efter operationen.

Brystkræft