Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Medicinråd: Håb for kvinder med æggestokkræft

28-04-2021
Danmark giver ikke livsforlængende behandling med præparatet Niraparib til alle kvinder med kræft i æggestokkene. Kræftens Bekæmpelse har flere gange kritiseret Medicinrådet for kun at anbefale medicinen til kvinder med en bestemt genmutation, men nu er der håb forude: Medicinrådet tager sagen op igen.
hånd med tre hvide piller

Kræftens Bekæmpelse: Danske kvinder skal have lige så gode behandlingsmuligheder som kvinder i andre lande. Foto: Colourbox

Denne nyhed blev publiceret den 28. april 2021 og er opdateret den 26. maj 2021 med ny tidsplan for Medicinrådets behandling af sagen.

I de fleste europæiske lande og USA bliver alle kvinder med uhelbredelig kræft i æggestokkene tilbudt behandling med det livsforlængende præparat Niraparib. Sådan er det ikke i Danmark. Her har Medicinrådet i 2019 kun anbefalet medicinen til de kvinder med æggestopkræft, der samtidig har bestemte genmutationer. Det har kun omkring 30 pct. af kvinderne. 

Sagen genåbnet

Men nu er der måske håb forude for danske kvinder, der er uhelbredeligt syge med æggestokkræft. Medicinrådet tager sagen op igen på et møde onsdag den 28. april. Det glæder Kræftens Bekæmpelse:

Jeg håber, at Medicinrådet vælger at anbefale medicinen til alle kvinder med æggestokkræft – alt andet er dybt uretfærdigt og uforståeligt

Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

- Jeg er på patienternes vegne meget lettet over, at Medicinrådet har besluttet omsider at se på sagen igen. Desværre har patienterne allerede skullet vente i urimeligt lang tid, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker.

Kræftens Bekæmpelse har flere gange kritiseret Medicinrådet for ikke at anbefale behandlingen til alle kvinder med kræft i æggestokkene og opfordret til, at rådet lader sagen gå om. Hvert år får omkring 250 kvinder i Danmark uhelbredelig kræft i æggestokkene. 

Uretfærdigt og uforståeligt

Behandling med Niraparib kan forhindre tilbagefald af sygdommen efter kemoterapi. Størst er effekten hos kvinder med mutationer i generne BRCA 1 og BRCA 2, men der er også gode resultater hos kvinder uden genmutationer. Derfor anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at alle kvinder med kræft i æggestokkene bliver tilbudt behandlingen – også de 70 pct., der ikke har en genmutation.

- Jeg håber, at Medicinrådet vælger at anbefale medicinen til alle kvinder med æggestokkræft. For danske kvinder skal selvfølgelig have lige så gode behandlingsmuligheder som kvinder i Sverige, Tyskland og mange andre lande – alt andet er dybt uretfærdigt og uforståeligt, siger Jesper Fisker. 

På onsdagens møde drøfter Medicinrådet de kliniske effekter af behandling med Niraparib. På det efterfølgende møde den 26. maj skulle rådet se på de økonomiske konsekvenser af behandlingen og komme med deres endelig anbefaling af, hvilke kvinder, der skal have tilbudt Niraparib. Men på grund af uafsluttede økonomiske forhandlinger med producenten er den afgørelse udskudt til den 23. juni 2021.

Læs Medicinrådets nyhed om at udskyde afgørelsen

Kræft i æggestokkene og Niraparib
  • Æggestokkræft er den fjerde hyppigste kræftdødsårsag i Danmark, bl.a. fordi sygdommen ofte opdages sent og fordi der kun eksisterer få behandlingsmuligheder.
  • Der er årligt 250 danske kvinder, som bliver uhelbredeligt syge af æggestokkræft og oplever, at deres kræftsygdom vender tilbage gang på gang.
  • Et internationalt forskningsstudie viser, at Niraparib holder kræften i ro i 15 måneder hos kvinder med genmutationen BRCA1 og BRCA2. For kvinder, der ikke har genmutationen, holder medicinen kræften i ro i knapt 6 måneder.
  • Medicinrådet besluttede i januar 2019, kun at anbefale medicinen til kvinder, der har æggestokkræft med genmutationen BRCA1 og BRCA2.