Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Mindre pakker og portioner giver en sund vægt

04-03-2021
I dag er det World Obesity Day. En international mærkedag hvor organisationer, virksomheder og myndigheder sætter fokus på den globale sundhedsudfordring med overvægt. Kræftens Bekæmpelse markerer dagen med en podcast, om hvordan mindre pakker og portioner kan hjælpe danskerne med at holde end sund vægt.
Foto: Kræftens Bekæmpelse

Snurren til venstre vejer 72 g, den til højre 80 g. Kan du se forskel? Foto: Kræftens Bekæmpelse.

Umiddelbart kan det lyde som en dårlig handel, at din croissant, is eller smoothie bliver mindre. Men forestil dig, at det kun er 10 pct. mindre, ja faktisk så lidt, at du ikke kan se det, og at smagen er den samme. Så kan de 10 pct. på lang sigt betyde meget for din sundhed. For du får færre kalorier uden at gå glip af nydelsen.

Stadig flere danskere får overvægt, men det er ikke kun den enkeltes ansvar. Gennem de seneste år har pakker og portioner haft vokseværk, og XL portioner og family-size er blevet standard. Hvis overvægtskurven skal knækkes, skal pakker og portioner gøres mindre, så forbrugerne nemmere kan tage det sunde valg.

Kræftens Bekæmpelse har inviteret tre eksperter til at deltage i podcasten ’Sundhedsmissionen’ for at dele ud af konkrete råd og viden om mindre portioner som en strategi til at holde en sund vægt og undgå overvægt på sigt.

Bliv klogere i podcasten Sundhedsmissionen

Lyt med i den nye podcast episode, hvor Susanne Tøttenborg, seniorkonsulent i Kræftens Bekæmpelse, forklarer sammenhængen mellem portioner og overvægt og Sara Jin Smidt, personlig træner og kostvejleder, giver gode råd til, hvordan du kommer i gang med at spise lidt mindre i hverdagen. Med i studiet er også Iben Krog Rasmussen, direktør og medstifter af Tænketanken Frej, der arbejder for et mere bæredygtigt fødevare-Danmark. Iben giver gode tips til, hvor du skal starte med at downsize, hvis du skal have den største klimagevinst.

Du kan finde udsendelsen her eller ved at søge på Sundhedsmissionen, der hvor du normalt hører podcast.

Overvægt øger risikoen for kræft

Overvægt er en væsentlig risikofaktor for at udvikle kræft, og i dag har omkring halvdelen af danskerne overvægt. Om 25 år vil det være 2 ud af 3. Det bekymrer Susanne Tøttenborg, seniorkonsulent i Kræftens Bekæmpelse og projektleder på ’Ja tak, lidt mindre’, et initiativ som skal få danskerne til at spise og drikke lidt mindre for at undgå uønsket vægtstigning.

- Udviklingen i overvægt er desværre stødt stigende . Det skyldes bl.a. de større pakke- og portionsstørrelser, som får os til ubevidst at spise og drikke mere, uden vi føler os mere mætte. Vi skal have knækket overvægtskurven, fordi der er alvorlig sygdomsrisiko forbundet med overvægt, siger Susanne Tøttenborg.

Lidt har også ret

Susanne Tøttenborg understreger, at relativt beskedne reduktioner i portionsstørrelserne kan føre til en mere stabil vægt, uden at man nødvendigvis mærker den store forskel eller skal lave sine vaner meget om.

-Undersøgelser viser, at man typisk ikke kan se en reduktion af portionsstørrelsen på omkring 10 pct., og vores mæthed bliver heller ikke påvirket. Til gengæld vil vægten for mange være mere stabil i stedet for at stige et par kilo hvert år, hvilket ofte er sådan, at overvægt starter, siger Susanne Tøttenborg.

Bliv bevidst om dine madvaner

Sara Jin Smidt, der er personlig træner, forfatter, kostvejleder og indehaver af sundhedsuniverset ’Healthy Skinny Bitch’, fortæller i podcasten ’Sundhedsmissionen’, at det er vigtigt, at vi er opmærksomme, når vi spiser:

- Vi spiser tit uopmærksomt foran computeren eller fjernsynet, hvor vi måske ikke lægger mærke til, hvor meget vi faktisk spiser. Derfor giver det rigtig god mening at se på portionsstørrelserne og på at bevæge sig, hvis man gerne vil holde en sund vægt, siger Sara Jin Smidt.

Eksempler på downsizing

En birkes på 95 g i stedet for 105 g en gang om ugen, giver cirka 300 g mindre på vægten på et år.

Hvis man en gang om ugen drikker en lille cafe latte med sødmælk (20 cl) i stedet for en stor (30 cl), vil man i løbet af et år få 2.860 kcal mindre og undgå ca. 400 g på vægten

Hvis en familie på fire deler 1½ liter sodavand i stedet for 2 liter en gang om ugen, vil hver person have sparet ca. 2.600 kcal og ca. 350 g på vægten årligt.

Et lille glas vin (15 cl) i stedet for et større (20 cl) en gang om ugen, giver en besparelse på ca. 250 g på vægten på et år.

Læs mere om initiativet ’Ja tak, lidt mindre’ på Hjemmeside og Facebook.

Fakta om overvægt og downsizing

51 pct. af voksne danskere har overvægt. Det svarer til ca. 2.4 mio. mennesker. Hvis udviklingen fortsætter, vil det være to ud af tre, hvoraf hver tredje har svær overvægt. Læs mere her

Overvægt øger risikoen for mindst 13 forskellige kræftformer. Læs mere her

Portion size-effekt: Store pakker og portioner får os til at spise og drikke mere, uden vi føler sig mere mætte. Det gælder uanset alder, køn, uddannelse og socio-økonomisk status. Læs mere her

Flertallet kan ikke se forskel, når de kigger på en række almindelige fødevarer i to forskellige størrelser, dvs. en i 100 pct. størrelse og en, som er 10 pct. mindre. Læs mere her og her