Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Myndigheder anbefaler opmærksomhed ved brug af blodtrykssænkende medicin

31-10-2018
I en række undersøgelser har forskere fra blandt andet Kræftens Bekæmpelse og Syddansk Universitet vist, at det blodtrykssænkende middel hydrochlorthiazid øger risikoen for en række kræftsygdomme. Det får nu danske og europæiske myndigheder til at ændre anbefalingerne for brug af midlet.

Det blodtrykssænkende middel hydrochlorthiazid kom i myndighedernes søgelys efter en serie undersøgelser fra blandt andet Kræftens Bekæmpelse og Syddansk Universitet. Foto: Colourbox

Det er positivt at forskningen har ført til bedre behandling for patienterne mener Anton Pottegård, der er en af forskerne bag undersøgelserne af hydrochlorthiazid. Foto: Syddansk Universitet

I disse dage får læger og sundhedsprofessionelle i Danmark et brev fra Lægemiddelstyrelsen, der opfordrer dem til at være særligt opmærksomme, hvis de har patienter, der er i behandling med det blodtrykssænkende middel, hydrochlorthiazid.

Fremover bør læger i både Danmark og resten af Europa være særligt opmærksomme på patienter, der har haft hudkræft af typen basalcellekræft eller pladecellekræft. Hvis de har det, bør lægerne overveje at vælge et andet middel til disse patienter. 

De patienter, der får midlet, bør have at vide, at de skal beskytte huden mod sollys og desuden holde særligt øje med om de får ændringer i huden, som kan være tegn på kræft, så sygdommen kan opdages så tidligt som muligt. 

Anbefalingerne kommer efter, at det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og de danske myndigheder har vurderet en serie af undersøgelser, hvor forskere fra blandt andet Syddansk Universitet og Kræftens Bekæmpelse har vist, at det aktive stof hydrochlorthiazid øger risikoen for blandt andet læbekræft, hudkræft og visse former for modermærkekræft. 

Forskning til gavn for patienterne
Hos både Kræftens Bekæmpelse og Syddansk Universitet glæder myndighedernes udmeldinger forskerne: 

– Målet med vores arbejde har været at skabe viden, der kan bruges til at give patienter, der bruger blodtrykssænkende medicin så sikker og god behandling som muligt. Det glæder det os, at myndighederne har taget vores resultater så alvorligt, til gavn for patienterne, siger Anton Pottegård, der er lektor ved Syddansk Universitet og har deltaget i forskningen. 

Han fortsætter: 

– Selv om den enkeltes risiko for at få disse kræftformer er relativt lav, giver det stadig god mening at være ekstra opmærksom ved brug af dette lægemiddel, når forskningen nu så tydeligt har vist, at der er en risiko. Især fordi vores forskning samtidig har vist at der findes alternative blodtrykssænkende midler, som ikke øger risikoen, siger Anton Pottegård.

De nationale registre betyder, at vi i de nordiske lande har mulighed for at udføre registerforskning af meget høj kvalitet. Det har nu ført til vigtig viden, som giver bedre behandling, og det glæder vi os meget over

Søren Friis, seniorforsker, Kræftens Bekæmpelse

Registre muliggør unik forskning
Også hos Kræftens Bekæmpelse er der glæde over at forskningen så direkte har gavnet patienterne. Ikke mindst fordi undersøgelserne i høj grad har været mulige takket være de unikke nordiske sygdomsregistre, som indeholder præcise oplysninger om hvilken behandling og hvilke sygdomme, borgerne har fået gennem deres liv. 

Det forklarer en anden af forskerne bag undersøgelserne, seniorforsker Søren Friis fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning: 

– De nationale registre betyder, at vi i de nordiske lande har mulighed for at udføre registerforskning af meget høj kvalitet. Det har nu ført til vigtig viden, som giver bedre behandling, og det glæder vi os meget over, siger Søren Friis.

Anbefalingerne fra myndighederne kan læses her

Lægemiddelstyrelsen

Sundhedsstyrelsen

Forskningen, der har sat fokus på hydrochlorthiazid 

Læbekræft

Hudkræft

Modermærkekræft

Forskningen hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning