Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Ni-årige Magnus: Jeg håber, at far kommer hjem i morgen

09-04-2020
I slutningen af november blev livet vendt på hovedet for 31-årige Peter, hans kone Sara og deres to børn, da Peter fik konstateret kræft. Under behandlingsforløbet kom corona til Danmark og lagde et ekstra lag af forbehold hen over familiens hverdag. De seneste uger har Peter boet i isolation i svigermors sommerhus.
Mor, far og deres to børn sammen

31-årige Peter Cornelius er i behandling for Hodgkin Lymfom. Hans svækkede immunforsvar gør, at han og familien skal være særligt påpasselig i forhold til Corona. Privatfoto.

Da den første coronasmittede i Danmark blev konstateret, havde 31-årige Peter Cornelius lige været til kemobehandling. Han kan huske, han jokede med, at de nok ikke kunne tage på ferie i Wuhan til sommer. I dag joker han ikke om sygdommen.

- I starten vidste vi ikke helt, hvordan vi skulle forholde os til corona. Sådan havde de fleste det nok. Men som tiden er gået, har corona gjort det mere utrygt for mig at være kræftpatient, og jeg er blevet mere og mere bekymret. Hvis jeg vågner og hoster, tænker jeg straks på, om det er corona. Og hvis Magnus er sløj, så får han ikke et kys af mig den formiddag. Så jeg tænker helt klart over det, fortæller Peter.

Sara klipper Peters hår foran et spejl

Juleaftensdag klippede Sara Peters hår af. Magnus og Mathilde var med på sidelinjen. Privatfoto.

Familien Danmark

Peter bor i den lille by Gadstrup uden for Roskilde med sin kone Sara Cornelius Lyngsøe. I et hyggeligt hus med trampolin i haven og deres to børn, Mathilde på to og Magnus på ni år. Peter er bankrådgiver og Sara er sygeplejerske på en akut-afdeling.

- Vi er så meget familien Danmark, som det kan blive, konstaterer Peter med smil i stemmen.

Lige nu er tingene dog ikke helt, som de plejer. For fem måneder siden blev familiens hverdag væltet af en kræftsygdom.

Efter flere ugers lægekontakt på grund af en voldsomt hævet kirtel i halsen fik Peter konstateret Hodgkin Lymfom og begyndte i kemobehandling i starten af december. Han forsøgte at fortsætte på arbejdet, men det gik ikke, når kemoen tærede på kræfterne. Familien var presset, og Sara gik ned med stress i forsøget på at få alle ender til at hænge sammen. Og bedst som Sara igen begyndte på arbejde 1. marts, kom corona til Danmark og skubbede endnu mere til normaliteten. 

Vi har talt med Magnus om, at alle de små kemo-kaspere har gjort, at fars immunforsvar har det svært. Så derfor er det ekstra vigtigt at vaske fingre og spritte dem af, når man har leget ude og fået jord på fingrene eller været på toilettet.

Sara Cornelius Lyngsøe

Isolation i sommerhus

Peter bor nu i sin svigermors sommerhus. Her har han opholdt sig i to uger, kun med selskab af svigermors kat. Da Sara begyndte at hoste og Magnus fik feber, var det ikke længere sikkert for Peter at bo i deres hjem med et immunforsvar, der er banket i bund af kemo. Derfor flyttede Peter i isolation efter sidste kemobehandling.

- Mathilde er så lille, så man mærker det ikke så meget på hende. Det er mest, når hun er meget træt og skal sove – så vil hun kun have sin far. Magnus er ni år og forstår meget mere. Han blev meget ked af det, da Peter flyttede i sommerhus, fortæller Sara. Peter supplerer:

- Fordi Magnus selv havde feber, følte han, at det var hans skyld, at jeg var nødt til at flytte ud. Så vi har brugt meget tid på at tale med ham om, at det ikke er hans skyld, og at mor jo også var syg. Og at vi derudover ikke kan kontrollere, hvad alle de andre mennesker omkring os giver videre af smitte. Det kan vi nemmere kontrollere, når jeg er i sommerhuset og ikke ser andre mennesker.

Peter med drop i armen til kemobehandling

Peter og Sara har gennem hele kræftforløbet talt med børnene om sygdommen. Ved kemobehandlingerne tager de billeder, så børnene kan se, hvordan det foregår. Privatfoto.

Ændret hverdag

Corona har i det hele taget store konsekvenser for familiens hverdag. Børnene er hjemsendt fra vuggestue og skole, men Sara skal passe sit arbejde som sygeplejerske. Hun møder typisk på vagt kl. syv om morgenen og kan derfor ikke være hjemme ved børnene. Peters overskud er heller ikke til at tage sig af børnene på fuld tid. Energien er på et minimum på grund af kemobehandlingerne. Derfor er Saras mor flyttet ind hos familien og hjælper med børnene.

- Vi er meget heldige, at vi har Saras mor, som er gået på pension og har lyst til at flytte ind og hjælpe os. Ellers ville vi være nødt til at finde en løsning med nødpasning, og det tror jeg ville være svært for ungerne. Vi er en ret struktureret familie normalt, og derfor er det også svært for ungerne, at de ikke skal i skole og vuggestue, som de plejer, siger Peter.

Åbenhed vigtig for børnene

Særligt Magnus har efter Peters kræftsygdom haft svært at håndtere pludselige ændringer.

- Hvis der er lagt en plan for, hvad der skal ske i morgen, skal den helst ikke laves om, for så bliver Magnus meget ked af det. Han kan også nogle gange blive ked af det, uden at han ved hvorfor eller få ondt i maven, fortæller Peter.

Tre gange under Peters kræftforløb er Magnus blevet ringet hjem fra skole med ondt i maven. Men når han er kommet hjem, kan Peter og Sara godt mærke, at han ikke er syg, men at det er den dér knude i maven, han ikke helt kan forklare, hvad er, som fylder.

Magnus har også hørt meget om corona. I skolen, når vennerne snakker og når han ser Ultra Nyt med sin mormor. Derfor har Peter og Sara lige som med kræftsygdommen valgt at tale åbent om det med børnene.

- Vi har hele vejen igennem valgt at kommunikere åbent om min sygdom. Både med omverdenen og vores børn. Det fungerer godt for os, så den strategi har vi også valgt med corona. Vi taler med børnene om det, og holder dem orienterede. Mest Magnus selvfølgelig, for Mathilde er stadig så lille. Men det går ikke at holde noget hemmeligt. Så oplever børnene bare, at vi skjuler noget for dem og det har vi ikke lyst til, siger Peter.

Rådgiveren hos Kræftens Bekæmpelse har forklaret os, at Magnus ikke er gammel nok til at sætte ord på, hvorfor han har det skidt. Det er en stor hjælp for os at vide, at vi ikke behøver at presse Magnus til at prøve at forklare sine følelser. Det er nok at sige, at vi godt kan se, at han har det svært lige nu, og at vi er der for ham.  

Sara Cornelius Lyngsøe

Ser så få som muligt

Familien har også skåret markant ned på antallet af mennesker, de omgås med, for at undgå smitte.

- Lige i starten havde Magnus nogle legeaftaler med en af fodboldvennerne. Men det er vi holdt helt op med, efterhånden som coronaepidemien har udviklet sig. Vi har skåret helt ind til benet for at undgå smitte, og det kan godt være svært at forstå, siger Sara.

Mathilde og Magnus plejer også at se deres farmor og farfar meget. Det gør de ikke nu. Lige nu ser familien kun Saras mor, som bor hos dem, Saras søster og svoger og deres to børn, som Mathilde og Magnus leger godt med.

- Det er en rigtig svær situation. Og både børn og bedsteforældre har svært ved helt at forstå det. Særligt min mor. Hun savner virkelig sine børnebørn. Men det bliver for svært for os at styre smittespredningen, hvis vi ikke begrænser, hvem vi ser, fortæller Peter.

- Mine forældre ser jo også mine søskende og deres børn. Og det skal de også kunne. Så det er bedst på denne måde, fortæller Peter. Sara supplerer:

- Vi har fundet et niveau, hvor vi ser så få som muligt, uden at ungerne bliver helt bims. De har brug for at være sammen med andre børn, og det er lige nu kusinerne.

Sara med familiens to børn

- Børnene var heldigvis i træning med at vaske hænder og spritte af. Så kom corona bare og toppede det. Derfor har vi gradvist skruet op for de ting, vi gør. Nu har vi altid en håndsprit med i lommen. Vi venter ikke til, vi kommer hjem, siger Sara.

Rutinerne var på plads

Allerede før corona fik Peter og Sara at vide af lægerne, at Peters immunforsvar er så svagt under kemoforløbet, at Peter skal i isolation, hvis én i familien fik influenza. Derfor var de godt inde i rutinen med at vaske hænder, spritte af og rengøre alle flader. De har fundet deres egne metoder, som får det til at fungere. For Mathilde på to år virker det godt, at der altid står en flok plastikdyr ved vasken, som er klar til et bad. Så er det lidt nemmere at holde motivationen oppe, selv om man har vasket hænder mange gange allerede.

Peter tilføjer med et grin:
- Vores børn har aldrig været så rene!

Tag i mod hjælp

Peter og Sara vil råde andre, der kommer i samme situation, til at tage i mod al den hjælp og støtte de kan få. Fra venner og familie, fra hospitalet, fra Kræftens Bekæmpelse.

- Hvis du får kræft, så snak med Kræftrådgivningen. Vi har haft helt vildt god gavn af at benytte drop-in-rådgivningen hos Kræftens Bekæmpelse i Roskilde, siger Peter.

- Og tag nu corona seriøst. Vi synes ikke, at det her er verdens fedeste situation. Det er vildt svært, at vi ikke kan se familien, og at børnene ikke kan have legeaftaler. Men den tid, skal vi nok få igen på den anden side af det her. Vi har det godt i maven over at tage det meget seriøst.

Peter og Sara håber, at Peter snart kommer hjem til familien. Men det gør han først, når lægen siger ok for det, og alle i husstanden er helt raske.

- Magnus taler meget om det og siger tit: ’Jeg håber, at far kommer hjem i morgen’. Men han ved også godt, at vi er nødt til at se på selve dagen, om det er ok for far at komme hjem, fortæller Sara.

Peter har siden interviewet skrevet til os og fortalt, at han nu har fået lov til at komme hjem til sin familie. Han blev mødt med store kram fra Mathilde og Magnus, der bare gerne ville lege med far i haven.  

Gratis rådgivning og støtte hos Kræftens Bekæmpelse

Alle med kræft inde på livet kan få gratis rådgivning og støtte hos Kræftens Bekæmpelse. Du kan ringe gratis til telefonrådgivningen Kræftlinjen eller du kan ringe til din nærmeste Kræftrådgivning. 

I kan også få rådgivning som familie. Aktuelt er kræftrådgivningerne dog lukket for personligt fremmøde grundet coronasituationen. Derfor foregår rådgivningen lige nu over telefonen.

Peter Cornelius har haft stor glæde af at møde andre unge kræftpatienter i en ungegruppe på hospitalet. Du kan også møde unge kræftpatienter og pårørende igennem Ung Kræft, se link nedenfor. 

Få rådgivning på Kræftlinjen

Find kontaktinformation til nærmeste kræftrådgivning

Ung Kræft