Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Ny app skal få flere kvinder op på cyklen

18-04-2016
Danske kvinder bevæger sig for lidt, og næsten en tredjedel af kvinder i alderen 40-59 år dyrker slet ikke motion. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som også afslører, at mange af kvinderne faktisk gerne vil bevæge sig mere. En ny app, Ta’ Cyklen, skal motivere kvinderne til at tage cyklen i hverdagen.

Ta’ Cyklen app’en er en digital cykelcoach, der er tilpasset den enkelte. App’en giver personlig vejledning, overblik, gode råd og opmuntring til cykling på de korte ture i hverdagen. Den anerkender de små sejre og giver et ekstra skub, når der er behov for det. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Motion og sund livsstil kan forebygge en række forskellige sygdomme, blandt andet diabetes, hjertekarsygdom og flere former for kræft. Den nye undersøgelse af motionsvaner blandt 40-59 årige danske kvinder viser imidlertid, at hele 30 pct. af disse kvinder ikke dyrker nogen form for motion.

Otte ud af ti af kvinderne slås med dårlig samvittighed over, at de ikke bevæger sig nok, og langt de fleste vil gerne – og efterspørger hjælp til at få mere motion, viser undersøgelsen.

Derfor lancerer kampagnen Ta’ Cyklen Danmark nu en ny, motiverende motionsapp, Ta’ Cyklen, der skal få flere op på cyklen på de korte ture til eksempelvis arbejde, indkøb og fritidsaktiviteter.

Bag app’en står et partnerskab bestående af Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Diabetesforeningen, en række kommuner samt andre partnere, der gerne vil have mere cykling og bevægelse i hverdagen.

- Vi ved, at det går den forkerte vej med kvinders motionsvaner, og når vi spørger kvinderne selv, vil to tredjedele gerne dyrke mere motion. De daglige korte cykelture er en nem måde at få mere bevægelse ind i hverdagen på, siger Gitte Laub Hansen, der er projektchef for Fysisk Aktivitet og Kost i Kræftens Bekæmpelse.

- Vores undersøgelse viser, at kvinderne ønsker et lille skub i den rigtige retning. Eksempelvis angiver knap halvdelen af kvinderne, at de ville dyrke mere motion, hvis de havde en personlig træner. Det er netop tanken med den nye app, siger Gitte Laub Hansen.

En personlig cykelcoach

Ta’ Cyklen app’en er en digital cykelcoach, der er tilpasset den enkelte. App’en giver personlig vejledning, overblik, gode råd og opmuntring til cykling på de korte ture i hverdagen. Den anerkender de små sejre og giver et ekstra skub, når der er behov for det. Ta’ Cyklen adskiller sig dermed fra eksisterende motionsapps, der primært koncentrerer sig om tracking af træning.

- Med app’en kan man få en personlig cykelcoach, der tilpasses den enkeltes behov, muligheder og ønsker, og som kan motivere til en mere aktiv hverdag, siger Gitte Laub Hansen og henviser til, at der ikke skal ret meget til for, at kvinderne kan opleve sundhedssejre i hverdagen.

Ta’ Cyklen registrerer cykelture automatisk og er desuden den første motionsapp på markedet, der tilpasser indholdet til den enkelte bruger. App’en er gratis og kan downloades i App Store og Google Play fra den 18. april 2016.

Flere tal fra undersøgelsen
 • 30 pct. af kvinderne mellem 40-59 år dyrker ingen motion
 • 67 pct. vil gerne dyrke mere motion, end de gør nu
 • 81 pct. har ind i mellem eller ofte dårlig samvittighed over ikke at dyrke nok motion
 • 47 pct. ville dyrke mere motion, hvis de havde en personlig træner
 • 58 pct. er i nogen, høj eller meget høj grad bekymrede for deres helbred, mens 67 procent er mere bekymrede nu end for ti år siden
 • 69 pct. cykler ikke i hverdagen.
  Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov på vegne af Kræftens Bekæmpelse i perioden 18.-23. marts 2016. Der er i alt gennemført 1006 CAWI-interview med kvinder i alderen 40-59 år.
Om Ta' Cyklen app'en
 • Ta’ Cyklen er en personlig cykelcoach til alle, der gerne vil cykle mere i hverdagen, f.eks. til arbejde, indkøb og fritidsaktiviteter
 • Ta’ Cyklen guider brugeren med skræddersyede, motiverende beskeder, videoer og tips
 • Ta’ Cyklen registrerer cykelture automatisk
 • Ta’ Cyklen bygger på psykologiske teorier inden for adfærdsforandring og erfaring fra rygestopkampagner
Om Ta’ Cyklen Danmark
 • App’en er udviklet som del af kampagnen Ta’ Cyklen Danmark, der er et nationalt cykelprojekt, der skal få danskerne til at tage cyklen på de korte ture
 • Ta’ Cyklen Danmark er et partnerskab mellem Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen Diabetesforeningen, Aarhus, Middelfart, Odense og Frederiksberg kommuner samt en række øvrige aktører (DTU Transport, Cyklistforbundet, DSB og Movia)
 • Ta’ Cyklen Danmark støttes af Nordea-fonden og Vejdirektoratet