Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Ny finanslov sikrer HPV-vaccination til flere drenge

03-12-2019
Det er positivt, at der i Finansloven er afsat penge til, at flere drenge får tilbud om gratis HPV-vaccine. Men drengene er stadigvæk ringere stillet end pigerne.

I sommer blev HPV-vaccinen en del af børnevaccinationsprogrammet for drenge, som fyldte 12 år den 1. juli eller derefter. I forslaget til den nye finanslov er der afsat penge til, at tilbuddet kommer til at gælde flere. Arkivfoto: Colourbox

Flere drenge får i de kommende år tilbud om en gratis HPV-vaccination. Det står klart, efter regeringen og dens støttepartier har fremlagt deres forslag til en ny finanslov.

-  I Kræftens Bekæmpelse er vi glade for, at flere drenge kan få den gratis HPV-vaccination, der beskytter mod kræft, siger forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse Mette Lolk Hanak.

- Når det så er sagt, så kunne vi godt have ønsket os, at drengene blev ligestillet med pigerne. Pigerne har mulighed for at få vaccinen gratis, til de fylder 18 år. Helt lige så gode vilkår bliver der desværre ikke for drenge. Og det betyder, at drengene stadig stilles ringere end pigerne, når det handler om forebyggelse af HPV-relateret kræft, siger hun videre.

Læs mere her om vaccinationen og HPV:

Vaccination forebygger kræft

- Det er glædeligt, at tilbuddet om gratis HPV-vaccination udvides, siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse. Foto: Kræftens Bekæmpelse

I sommer blev HPV-vaccinen en del af børnevaccinationsprogrammet for drenge, som fyldte 12 år den 1. juli eller derefter. I forslaget til den nye finanslov er der afsat penge til, at tilbuddet også kommer til at gælde alle drenge født i 2006 og i første halvdel af 2007. De vil få tilbudt den gratis vaccination til næste år og i 2021.

Herudover vil aftalepartierne tilbyde HPV-vaccination til unge mænd i alderen 18-25 år, der har sex med mænd.

- Det er glædeligt, at tilbuddet om gratis HPV-vaccination udvides, så flere drenge beskyttes mod kræft. Det giver god mening at investere i forebyggelse og forhindre fremtidige kræfttilfælde. Vi glæder os også over, at unge mænd, som har sex med mænd og dermed har en særlig høj risiko for at udvikle analkræft, får tilbud om gratis vaccine, siger Mette Lolk Hanak.

Hun gør opmærksom på, at det også fremover vil være sådan, at forældre til de fire årgange af drenge, der er født 2002, 2003, 2004 og 2005, stadig selv skal betale, hvis de vil beskytte deres drenge mod HPV-relateret kræft.

- Det giver en social ulighed, for det udelukker jo de forældre, som ikke har råd til at betale for vaccinen, siger hun.

Fakta om HPV
  • HPV er en virus, der smitter ved seksuel kontakt. Otte ud af 10 danskere vil i løbet af deres liv blive smittet med HPV-virus.
  • Den hyppigste kræftsygdom som følge af HPV er livmoderhalskræft med 375 nye tilfælde om året. Yderligere 200 kvinder får analkræft, kræft i skede og kønsorganer.
  • HPV-relateret kræft rammer også mænd. Mindst 230 mænd får hvert år mundsvælgkræft, peniskræft og analkræft.
  • HPV-vaccination beskytter mod størstedelen af kræfttilfældene.
  • Derudover beskytter HPV-vaccinen mod kønsvorter, som er den næststørste kønssygdom i Danmark. Som følge af vaccinen ses der allerede et fald i antallet af personer, som behandles for kønsvorter.
  • Antallet af drenge og piger mellem 15-19 år, som blev behandlet for kønsvorter, er faldet fra 2.800 til 200 på ni år.
  • Fagfolk er enige om, at de fleste tilfælde af HPV-relateret kræft og kønsvorter kan undgås med HPV-vaccination.
  • Forekomsten af mundsvælgkræft er fordoblet de seneste 10 år. Stigningen er særligt stor blandt mænd og forventes dermed at blive lige så hyppig som livmoderhalskræft i fremtiden, hvis der ikke forebygges.
10 hurtige facts

1. HPV er en virus, der smitter ved seksuel kontakt, og som kan give kræft og kønsvorter

2. Kondom forhindrer ikke smitte med HPV

3. Omkring fire ud af 10 unge under 30 år er smittet med HPV lige nu

4. I Danmark er der hver dag to danskere, der får kræft, som skyldes HPV

5. Hvert år behandles 12.000 danskere for kønsvorter i Danmark

6. HPV-vaccination beskytter mod op til 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter

7. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger og drenge bliver HPV-vaccineret, når de fylder 12 år

8. HPV-vaccinen har samme type bivirkninger som de andre vacciner i børnevaccinationsprogrammet

9. Hvis man får første vaccination, inden man fylder 15 år, kan man nøjes med to vaccinationer i alt. Ellers skal man have tre

10. Sundhedsmyndigheder verden over anbefaler HPV-vaccination