Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Ny forskning sætter fokus på hjertesygdom efter lymfekræft

11-11-2022
Kræftens Bekæmpelse har bevilget 550.000 kr. til kortlægning af lymfekræftpatienters senfølger og livskvalitet. Den ny viden skal blandt andet bruges til forbedret opfølgning af patienterne.

Alle, der har overlevet lymfekræft i Danmark, vil blive inviteret til at deltage i en spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med undersøgelsen. Arkivfoto: Tomas Bertelsen

Behandlingen af lymfekræft er en succeshistorie. Der findes gode effektive behandlinger, og langt de fleste patienter overlever. Desværre giver behandlingerne også risiko for bivirkninger i form af alvorlig hjertesygdom mange år senere.

Det er baggrunden for et nyt forskningsprojekt, som ledes af Kristian Kragholm, der er læge ph.d. ved Aalborg Universitetshospital, og som har modtaget støtte fra Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg – Menneske & Samfund.

- Vi ved, at behandlingen af lymfekæft kan give hjerteproblemer på længere sigt, men vi kender ikke det præcise omfang. De senere år er der sket en stor udvikling inden for både kemoterapi og strålebehandling, og med det nye forskningsprojekt ønsker vi at kortlægge, hvad det betyder for patienternes risiko for hjertebivirkninger efter behandling for lymfekræft, siger Kristian Kragholm.

Mange patienter har heldigvis et langt liv foran sig efter kræftbehandlingen, og derfor er det vigtigt at kende deres risiko for hjerteproblemer, siger læge og forsker Kristian Kragholm. Privatfoto

Forskellige former for kemoterapi samt stråleterapi mod hjertet kan give en række forskellige hjertebivirkninger. Det er for eksempel nedsat pumpefunktion, stift hjerte, åreforkalkning og forsnævringer i hjertets kranspulsårer.

Kristian Kragholm fremhæver, at lymfekræft dækker over flere typer af sygdomme, og særligt når det gælder Hodgkin lymfom, er det ofte yngre patienter, der rammes.

- Det er patienter, som har et langt liv foran sig efter kræftbehandlingen, og derfor er det vigtigt at kende deres risiko for hjerteproblemer. Patienterne skal vide, at symptomer som åndenød eller smerter i brystet, kan være tegn på hjertesygdom på grund af kræftbehandlingen tidligere i deres liv, siger han.

Ud over kortlægningen af hjertesygdom efter behandling for lymfekræft vil Kristian Kragholm også undersøge patienternes livskvalitet. Således vil alle mennesker i Danmark, der har overlevet lymfekræft, blive inviteret til at deltage i en spørgeskemaundersøgelse.

Nogle af patienterne vil desuden blive tilbudt at få undersøgt hjertet med en hjerte-ct-scanning. Her er formålet at undersøge, om man på den måde kan opdage hjerteproblemerne tidligt og dermed forebygge dem.

- Med den nye viden ønsker vi at kunne give et bud på, om vi skal følge op på patienterne på en anden måde, end vi gør i dag, og om der er nogle af kræftbehandlingerne, som vi skal være særligt opmærksomme på i forhold til patienternes risiko for hjertebivirkninger, siger Kristian Kragholm.

Læs om lymfekræft:

Lymfekræft

Kræftens Bekæmpelse støtter forskningen

Projektet ’Kardiovaskulær risiko og livskvalitet efter kemo- og stråleterapibehandling for lymfom med særligt fokus på Hodgkin lymfom overlevere’ har modtaget 550.000 kr. fra Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg – Menneske & Samfund.

Se alle projekter, som i 2022 har modtaget støtte fra Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg – Menneske & Samfund:

Støttede projekter

Se alle projekter, som i 2022 har modtaget støtte fra Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg – Biologi & Klinik:

Støttede projekter

Se alle projekter, der har modtaget støtte fra Knæk Cancer-indsamlingen:

Det går pengene til