Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Ny og bedre behandling af mavekræft

06-11-2017
En ny kombination af lægemidler kan forlænge livet for patienter, der skal opereres for kræft i spiserør, mavemund og mavesæk. Den skal nu indføres som standardbehandling til danske patienter.

Den nye kombinationsbehandling er en stor forbedring for patienterne. Foto: Tomas Bertelsen

Patienter, der skal opereres for kræft i spiserør, mavemund og mavesæk, får allerede i dag medicinsk behandling med kemoterapi både før og efter operationen. Det skal de fortsat have, men fremover bliver det med en ny kombination af kemostoffer.

En ny undersøgelse, der sammenligner den nye behandling med den gamle, har nemlig vist markant bedre resultater for patienterne og er derfor i gang med at blive indført i Danmark. Det fortæller Lene Bæksgaard, der er overlæge på Rigshospitalet og behandler patienter med blandt andet mavekræft.

- Det er et betydeligt fremskridt, som gavner patienterne på en række områder, siger Lene Bæksgaard.

I undersøgelsen blev 716 patienter med mavekræft eller kræft i overgangen mellem mavesæk og spiserør fordelt i to grupper. I den ene gruppe fik patienterne den nye kombination af kemostoffer, og i den anden fik patienterne standardbehandling.

Resultaterne var markante: Blandt de patienter, der fik den nye kombinationsbehandling, var der flere, der kunne gennemføre behandlingen. Flere opnåede, at kræftsvulsten blev mindre, og at den helt kunne fjernes, og overlevelsen blev også markant forbedret. Der var ikke flere komplikationer ved operationerne.

- Det er en markant forbedring i behandlingen af denne gruppe patienter, og det er dejligt at få mulighed for at gøre noget nyt for dem, siger Lene Bæksgaard.

Kemostofferne i den nye kombinationsbehandling er velkendte, nemlig docetaxel, oxaliplatin og fluorouracil/leucovorin.

Læs om mavekræft

Læs om spiserørskræft