Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Ny podcast om HPV-vaccination: Giv dit barn en vaccine, der kan redde deres liv

18-11-2020
En ny podcast ”Sidste stik” sætter fokus på HPV-vaccination med både følelser og fakta. I første afsnit taler tre kendte mødre om det store ansvar forældre har for deres børns liv. HPV-vaccination beskytter mod en række kræftsygdomme og kan altså redde liv. Så er det forældresjusk, hvis man glemmer at vaccinere sit barn?
Mød de tre kendte mødre i podcasten 'Sidste stik', der handler om HPV-vaccination.

Tre kendte danske kvinder fortæller i podcasten 'Sidste stik', hvorfor de synes, det er vigtigt at vaccinere sine børn.

- Det er vigtigt, at forældre husker at vaccinere deres børn, da det kan redde deres liv. Meget vigtigere end hjemmebagt brød og kage til skolearrangementer. At du får vaccineret dit barn mod en virus, som kan give kræft, DET er vigtigt.

Sådan siger skuespiller Julie R. Ølgaard, der medvirker i en ny podcast om HPV-vaccination. Julie R. Ølgaard har været ambassadør for Kræftens Bekæmpelse siden 2008, da hun spillede med i filmen ”Dig og mig” om tre kræftsyge unge kvinder, og ikke mindst da hun mistede en nær veninde til livmoderhalskræft.

Podcasten er en del af informationsindsatsen ’STOP HPV – bliv vaccineret’ som Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen står bag. I første episode kan du også møde læge Sedrah Butt Balaganeshan og psykolog Anna Bjerre. De taler om de store konsekvenser, HPV-virus kan have og om, hvor vigtigt det er at tage imod HPV-vaccination til sine børn – både døtre og sønner.

Om podcasten ’Sidste stik’
  • Podcasten ’Sidste Stik - forældresjusk’ kan findes der, hvor du lytter til podcast, bl.a. via Apple Podcasts
  • Andet afsnit kommer til december
  • Podcasten hedder ’Sidste Stik’, fordi det er det sidste stik i børnevaccinationsprogrammet: ”12-års stikket”. Det er et stik, der nemt glemmes, fordi det er mange år siden, ens barn sidst blev vaccineret
  • Som noget nyt får forældre en påmindelse i deres E-boks, to uger før barnet fylder 12 år, og en måned efter barnet er fyldt 12 år, hvis man ikke har reageret på den første

Jeg fik ikke læst alt om HPV, selvom det var intentionen. Jeg spurgte derfor min læge om vaccinen, og da jeg var blevet tryg efter en god snak, så besluttede jeg mig for at bestille vaccination til mit barn.

Anna Bjerre, psykolog og stifter af Girltalk.dk.

Tal med din læge
Anna Bjerre, psykolog og stifter af girltalk.dk, er selv mor til seks børn og anbefaler andre forældre at finde gode råd og vejledning gennem egen læge. HPV og livmoderhalskræft kan være abstrakt for nogle forældre. Det var det for hende selv i begyndelsen, indrømmer hun:

- Jeg fik ikke læst alt om HPV, selvom det var intentionen. Jeg spurgte derfor min læge om vaccinen, og da jeg var blevet tryg efter en god snak, så besluttede jeg mig for at bestille vaccination til mit barn, siger Anna Bjerre.

Den tredje podcastgæst er lægen Sedrah Butt Balaganesh, der også er en af kvinderne bag podcasten Østrogenial. Hun mener, at en god kombination af at lytte og informere er vejen til at føle sig sikker, når ens barn skal HPV-vaccineres:

- Det er rigtig vigtigt at lytte til folks bekymringer i forhold til vaccination. Det hjælper oftest at italesætte bekymringerne og derefter at få en snak om fordelene ved vaccinen.

Lad os fortsat passe på hinanden og vores børn
I dag er 78 pct. af de 14-15-årige piger færdigvaccinerede, så vi er tæt på at nå målet om, at 80 pct. af en årgang skal være færdigvaccinerede. Dog er der stadig stor forskel på vaccinationstilslutningen rundt om i kommunerne, der svinger fra omkring 60 pct. til omkring 80 pct. Den 1. september 2019 blev HPV-vaccination også en del af børnevaccinationsprogrammet for drenge. De nyeste tal fra Statens Serum Institut viser, at ca. 40 pct. af de drenge, der fyldte 12 år i 2019, har fået den første dosis af vaccinen.

Julie Ølgaard pointerer, at coronaen har gjort os mere bevidste om at passe på os selv og andre, hvilket netop også er formålet med at vaccinere:

- Corona har forhåbentlig lært os, at vi skal passe på hinanden og beskytte os selv. Det gør vi også, når vi vaccinerer vores børn.

Du kan læse mere om informationsindsatsen Stop HPV – bliv vaccineret på hjemmesiden og Facebook:

Stop HPV - bliv vaccinerets hjemmeside

Facebook-siden ’Stop HPV – bliv vaccineret’

Fakta: Derfor er det en god idé at blive HPV-vaccineret
  • Man kan blive smittet med HPV, første gang man har sex eller anden intim kontakt
  • HPV er en meget smitsom virus. Mindst 8 ud af 10 af alle seksuelt aktive bliver smittet med HPV mindst én gang
  • HPV-vaccination beskytter mod størstedelen af alle tilfælde af livmoderhalskræft, analkræft samt kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer
  • HPV-vaccination beskytter også mod kønsvorter, som cirka 12.000 personer i Danmark hvert år bliver behandlet for (8.000 mænd og 4.000 kvinder)
  • Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen anbefaler, at piger og drenge bliver HPV-vaccineret, når de fylder 12 år