Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Ny screeningsmetode finder flere forstadier af livmoderhalskræft

22-04-2020
Er en HPV-test bedre til at finde forstadier af livmoderhalskræft end den metode, der nu anvendes i det danske screeningsprogram? Ja siger forskere fra Kræftens Bekæmpelse og Vejle Sygehus, der har sammenlignet de to. Resultatet er netop offentliggjort i tidsskriftet Clinical Epidemiology. HPV-testen forventes at blive indført gradvist i screeningsprogrammet i de kommende år.
En række HPV test i står i en maskine

En ny måde at screene for livmoderhalskræft er på vej. Forskere har undersøgt den, og den viser sig at være mere effektiv end den nuværende. Foto: Dorthe Ørnskov, Vejle Sygehus

I et pilotprojekt har forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og Vejle Sygehus sammenlignet to forskellige metoder til screening for livmoderhalskræft. Siden maj 2017 er ca. 28.000 kvinder i alderen 30-59 år blevet tilbudt enten screening med den nuværende metode, der kaldes smear, eller med en HPV-test. Og resultatet er overbevisende. Det fortæller Louise Thirstrup Thomsen, forsker i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, der har været med til at gennemføre undersøgelsen.

- Med den nye test kan vi forbygge flere tilfælde af livmoderhalskræft, siger Louise Thirstrup Thomsen, forsker i Kræftens Bekæmpelse

- Vi er de første i Danmark, der har undersøgt den nye screeningsmetode for livmoderhalskræft, og vores resultater viser, at metoden kan opdage markant flere tilfælde af forstadier af til livmoderhalskræft end den hidtidige screeningsmetode. Dermed kan vi altså forebygge endnu flere tilfælde af kræft, forklarer Louise Thirstrup Thomsen. 

Forskerne så, at for hver gang 1.000 kvinder blev screenet, fandt den nye metode 14 tilfælde af forstadier eller kræft. Med den nuværende metode fandt man ni tilfælde. Altså en forbedring på omkring 50 pct. 

For kvinderne er oplevelsen den samme med begge metoder. De går til lægen og får taget en celleprøve fra livmoderhalsen. Først herefter adskiller processen ved de to metoder sig. Enten sendes prøven til et laboratorie og tjekkes for forstadier til livmoderhalskræft i et mikroskop – det er den nuværende metode – eller også bliver cellerne testet for HPV, den virus, der er årsag til stort set alle tilfælde af livmoderhalskræft. 

Planer om at indføre testen i Danmark

Der findes mere end 100 forskellige typer HPV, hvoraf særligt HPV16 og HPV18 er farlige og står for 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Hvis testen er positiv for en af de to typer, bliver kvindenhenvist til flere undersøgelser hos en gynækolog. 

Hvis kvinden har én af 12 andre HPV typer, som i meget sjældne tilfælde kan give kræft, tjekkes prøven i mikroskop for celleforandringer – og hvis der er tegn på celleforandringer, henvises kvinden til gynækolog. Hvis cellerne ser normale ud, bliver hun indkaldt til en ny screeningtest efter et år for at kontrollere, om HPV infektionen er forsvundet. 

Flere lande, blandt andet Sverige, Norge og Holland, er ved at indføre eller har allerede indført den nye metode i screeningsprogrammet. I Danmark planlægger man at indføre HPV-testen gradvist i løbet af de kommende år, og man regner med at gå i gang i år.

Hvis vi henviser alle de kvinder, der er HPV-positive, så vil langt flere kvinder end nødvendigt bliver indkaldt til unødige undersøgelser. Derfor skal vi have mere viden om, hvad næste step er, når vi finder står med en test, der er positiv for HPV.

Louise Thirstrup Thomsen, forsker i Kræftens Bekæmpelse

Men inden det sker, er der behov for at blive klogere på, hvordan man kan reducere det antal kvinder, der efter HPV-testen bliver henvist til yderligere undersøgelser. For testen er så sensitiv, at den måske også finder kvinder, hvor HPV-infektionen ikke er farlig. 

- Hvis vi henviser alle de kvinder, der er HPV-positive, så vil langt flere kvinder end nødvendigt bliver indkaldt til unødige undersøgelser. Det er både problematisk for den enkelte kvinde, der måske bliver bekymret og for samfundet, da det kan blive for dyrt. Derfor skal vi have mere viden om, hvad næste step er, når vi finder står med en test, der er positiv for HPV, forklarer Louise Thirstrup Thomsen. 

Livmoderhalskræft skyldes en kronisk infektion med HPV. HPV infektion er meget almindelig, og de fleste smittes med HPV en eller flere gange i løbet af deres liv. HPV-infektioner forsvinder oftest af sig selv igen. I sjældne tilfælde bliver infektionen kronisk, og i disse tilfælde kan infektionen medføre celleforandringer i livmoderhalsen, som igen kan udvikle sig til kræft.

Livmoderhalskræft og HPV

Livmoderhalskræft skyldes virusset humant papillomavirus – HPV – som er en seksuelt overført virus. 

Der findes mere end 100 forskellige typer af HPV, som hver især har et nummer. Omkring 14 af typerne kan i sjældne tilfælde give livmoderhalskræft. De to farligste er HPV 16 og 18, som til sammen er skyld i 70 pct. af tilfældene.

HPV smitter ved seksuel kontakt og giver ingen symptomer. Både mænd og kvinder kan derfor være smittet uden at vide det. Langt de fleste seksuelt aktive vil på et tidspunkt i deres liv blive smittet med HPV. Infektionen er især almindelig blandt unge. Hos langt de fleste forsvinder infektionen af sig selv. Men hos en lille gruppe kvinder bliver infektionen kronisk, og de kvinder har en øget risiko for at få livmoderhalskræft.

Hvert år får cirka 375 danske kvinder konstateret livmoderhalskræft og omkring 6.000 kvinder behandles for svære forstadier til livmoderhalskræft med en keglesnitsoperation.

Læs mere om livmoderhalskræft