Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Nyt stort studie: HVP-vaccinen er sikker og effektiv

17-05-2018
Forskere har gennemgået en lang række studier af HPV-vaccinen. Resultaterne bekræfter, at HPV-vaccinen er en sikker vaccine, der effektivt forebygger livmoderhalskræft.
Foto af folkemængde.

HPV-vaccinen beskytter mod 9 ud af 10 tilfælde af livmoderhalskræft. Vaccinen er en del af børnevaccinationsprogrammet, og tilbydes til piger på 12-17 år. Foto: Colourbox

Et nyt stort studie konkluderer, at HPV-vaccinen er sikker og har reduceret forekomsten af forstadier til livmoderhalskræft betydeligt blandt kvinder i alderen 15-26 år. Studiet er en systematisk gennemgang af 26 videnskabelige studier, som omfatter mere end 73.000 kvinder. 

Der er tale om et såkaldt Cochrane review, som samler evidens fra en række studier til ét stort studie. Det er offentliggjort på Cochrane Library, hvor man løbende udgiver de seneste resultater fra Cochrane-samarbejdet, der er et uafhængigt, internationalt netværk af blandt andet forskere og institutioner.

- Resultaterne fra det store studie bekræfter det, vi allerede ved – nemlig at vi har en sikker vaccine, der effektivt beskytter mod en alvorlig kræftsygdom, som hver dag rammer én kvinde i Danmark, siger Janne Bigaard, overlæge hos Kræftens Bekæmpelse.

- Vi er rigtig glade for, at resultaterne nu er samlet i et stort studie, der lige som en række andre tidligere studier slår fast, hvor vigtigt det er at få sin datter HPV-vaccineret, siger hun videre.

Undersøgelsen bekræfter også, at beskyttelsen er størst hos kvinder, der vaccineres, inden de har fået en HPV-infektion.

Ifølge Janne Bigaard understreger det vigtigheden af, at piger vaccineres mod HPV, når de fylder 12 år.

Læs mere her:

Link til studiet

Læs mere om HPV-vaccinationen:

Find fakta om HPV-vaccinen her