Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Nyt studie om brystkræft og hormonbehandling

30-08-2019
Det giver god mening at være tilbageholdende med at bruge hormoner til at lindre gener ved overgangsalderen. Det understreger en ny undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse har bidraget til. Den giver samtidig ny viden om de følger, der er ved brug af hormonbehandling.

Undersøgelsen viser, at selv ti år efter kvinder har stoppet med hormonbehandlingen er deres risiko for brystkræft stadig væsentligt forøget. Arkivfoto: Tomas Bertelsen

I dag anbefaler blandt andre Kræftens Bekæmpelse, at kvinder kun benytter hormonbehandling ved overgangsalderen, hvis de er alvorligt generet af eksempelvis hedeture, humørsvingninger eller tørre slimhinder. For selv om hormonbehandling kan afhjælpe generne, øger de samtidig risikoen for brystkræft. Og den anbefaling er der al mulig grund til at følge, viser et nyt studie, der netop er offentliggjort i et af verdens førende medicinske tidsskrifter, Lancet.

 - Undersøgelsen sætter en stor streg under det råd, som vi allerede i dag giver kvinder: Brug kun hormonbehandling hvis det er absolut nødvendigt, og brug det så kort tid som muligt, siger Niels Kroman, der er professor i brystkræftkirurgi ved Rigshospitalet og cheflæge hos Kræftens Bekæmpelse.

 - Hvis du bruger hormoner, så hold pauser ind i mellem i samråd med din læge. For måske er de gener, du oprindeligt havde, gået væk eller er dæmpet så meget, at du kan trappe ned eller helt undlade at fortsætte behandlingen, siger han videre.

Som en undtagelse fremhæver Niels Kroman, at den nye undersøgelse viser, at risikoen for brystkræft ikke er forhøjet hos de kvinder, der får stikpiller med hormonet østrogen. Altså piller, som kun tilfører hormoner lokalt i skeden og ikke generelt øger hormon-niveauet i kroppen. Denne type behandling bliver typisk tilbudt kvinder, der som led i overgangsalderen lider af hyppige blærebetændelser eller gener i skeden, så som tørre slimhinder, men som ikke lider af eksempelvis hedeture.

Resultaterne viste overordnet set, at brugen af hormonbehandling øgede risikoen for brystkræft

Anne Tjønneland, forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning

Risiko ved både enkelt- og kombinationspræparater

Undersøgelsen er den hidtil største af sin slags og har samlet data fra mere end 600.000 kvinder verden over i alderen 40-69 år, 109.000 af disse kvinder udviklede brystkræft efter overgangsalderen. De er inddelt efter, om de aldrig har brugt hormonbehandling, om de har gjort det, men er holdt op, eller om de stadig bruger det.

 - Resultaterne viste overordnet set, at brugen af hormonbehandling øgede risikoen for brystkræft. Risikoen var forøget, uanset om hormonbehandlingen alene indeholdt det kvindelige kønshormon østrogen, eller om det var kombinationspræparater bestående af hormonerne østrogen og progesteron, siger professor Anne Tjønneland.

Hun er forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og bidraget til den nye undersøgelse.

Vil du vide mere om brystkræft:

Brystkræft

Den forhøjede risiko svarer ifølge forskerne til, at hvis en gruppe kvinder på 50 år igennem fem år får hormonbehandling, der indeholder østrogen og progesteron, vil én ud af 50 af dem få brystkræft på grund af behandlingen.

Hvis de benytter den type præparater, der skiftevis består af ren østrogen og i perioder indeholder progesteron, vil tallet være én ud af 70 kvinder.

Er der tale om hormonbehandling med ren østrogen, er tallet én kvinde ud af 200. 

Risikoen afhang af antallet af år, kvinderne havde fået hormonbehandling, men steg allerede efter et års brug. Efter ti års brug var risikoen dobbelt så høj som efter fem års brug.

Jo længere tid kvinden har taget hormonbehandling, jo længere varer den forhøjede risiko ved

Anne Tjønneland, forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning

Forhøjet risiko i lang tid

Fra tidligere forskning ved man, at risikoen for brystkræft er forhøjet, selv i tiden efter at kvinder er stoppet med hormonbehandling. Men hidtil har man ment, at risikoen aftog relativt hurtigt. Det er imidlertid ikke tilfældet ifølge den nye undersøgelse:

- Undersøgelsen viser, at selv ti år efter kvinder har stoppet med hormonbehandlingen er deres risiko for brystkræft stadig væsentligt forøget. Og jo længere tid kvinden har taget hormonbehandling, jo længere varer den forhøjede risiko ved, siger Anne Tjønneland.

Vil du vide mere om hormoner og kræft:

Hormoner 

Når resultaterne i den nye undersøgelse viser, at hormonbehandling øger risikoen for at få brystkræft, rejser det også et andet vigtigt spørgsmål. Nemlig om kvinder, der bruger hormonpræparater, også har højere risiko for at dø af kræft, end kvinder, der ikke gør det. Her tyder tidligere forskning på, at svaret er ja. Men der er stadig brug for mere viden.

- Det vil være et vigtigt spørgsmål at få svar på for på den måde at have helt klarhed over konsekvenserne af behandling med hormonpræparater ved overgangsalderen, siger Niels Kroman.

Resultaterne er offentliggjort her: Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer: Type and timing of menopausal hormone therapy and breast cancer risk: individual participant meta-analysis of the worldwide epidemiological evidence. The Lancet, published online August 29, 2019.