Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Foto: Unsplash.dk
De fleste har stiftet bekendtskab med kikærter, linser eller bønner, men hvis vi for alvor skal passe bedre på både os selv og vores planet, bør de nærende og velsmagende bælgfrugter fylde langt mere i vores kost, end de gør i dag.
Bælgfrugterne, der er en fælles betegnelse for et hav af forskellige typer linser, ærter og bønner, er nemlig sprængfyldt med mættende protein. Derfor er bælgfrugterne en oplagt erstatning for meget af det kød, vi i dag spiser i overdrevne, sundhedsskadelige og klimabelastende mængder.
Beregninger fra Kræftens Bekæmpelse viser, at hvis vi skal forebygge nogle af alle de knap 4.000 tilfælde af tarmkræft årligt, er det nødvendigt, at vi skærer væsentligt ned på vores kødforbrug. Desuden er vores klima meget belastet af, at vi spiser så meget kød, så der er flere rigtig gode grunde til at spise mindre kød og flere proteinholdige bælgfrugter.
10. feb. er det bælgfrugternes dag. Kræftens Bekæmpelse ønsker sammen med bl.a. partnerne i Rådet for Sund mad at sætte fokus på de gavnlige effekter af bælgfrugter. Gennem inspiration til gode opskrifter og tips til at komme i gang håber Kræftens Bekæmpelse, at endnu flere danskere vil få øjnene op for bælgfrugter som en naturlig del af hverdagskosten.
Læs mere om bælgfrugternes dag
Vi skal spise mindre kød
Danskerne spiser i gennemsnit hele 52 kg kød om året, og vi er dermed blandt de lande i verden, hvor folk spiser allermest kød. Kostrådene anbefaler, at vi spiser 100 gram bælgfrugter om dagen, og det er langt fra de få gram, danskerne i gennemsnit sætter til livs i dag.
- Der skal flere bælgfrugter på tallerkenen, hvis danskerne skal spise mindre kød. Vores beregninger viser, at vi kan forebygge mere end 30.000 tarmkræfttilfælde de næste 25 år, hvis vi skærer ned på kødet, siger Gitte Laub Hansen, der er chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse.
Derfor arbejder Kræftens Bekæmpelse sammen med en række andre organisationer på at få danskerne til at spise sundere og mere bæredygtigt - bl.a. ved at spise flere bælgfrugter.
Skal vi have hakkebøf eller gule ærter i aften?
Der kan være mange grunde til, at bælgfrugterne så sjældent havner på middagsbordene. Det er længe siden, gule ærter var en del af madkulturen, og i dagens Danmark er bælgfrugter sjældent på menuen.
Det er også en udbredt myte, at mindre kød kan resultere i mangel på protein. Bælgfrugter er en god kilde til protein, så du kan stadig få dækket dit proteinbehov, når du skifter noget af kødet ud med bælgfrugter.
- Der er flere barrierer for at sætte tænderne i bælgfrugter, bl.a. manglende kendskab til, hvad bælgfrugter er, og hvordan de tilberederes korrekt. Og så det faktum at tilberedning oftest kræver forberedelse, f.eks. iblødsætning eller lang kogetid. Det harmonerer ikke med det gennemsnitlige tidsforbrug på madlavningen derhjemme, siger Gitte Laub Hansen.
Hvis der skal flere bælgfrugter ind i kosten, skal der nogle vellykkede madoplevelser til, og det kræver, at folk ved, hvordan man overhovedet kan bruge bælgfrugter i dagligdagen. Det behøver heldigvis ikke være svært at komme i gang med at spise bælgfrugter.
Vi har derfor samlet 10 tips til at komme i gang med at spise flere bælgfrugter.
Jacob Jørgsholm er kok og indehaver af den populære restauranten Feed i København, der har godt kød som sit varemærke. Jacob er kendt for at få det bedste ud af kødet og deler ud af sin viden som YouTub’er. Jacob bruger normalt ikke bælgfrugter i sin madlavning, men tog imod en bælgfrugt-udfordring fra Kræftens Bekæmpelse. Han gik til opgaven om at bruge bælgfrugter i stedet for kød med samme kærlighed og entusiasme, som han gør til bøffer. Og det lykkedes Jacob. Han udviklede en super lækker bælgfrugtburger, der får tænderne til at løbe i vand.
Se kok og youtuber Jacob Jørgsholm tage imod bælgfrugt udfordring fra Kræftens Bekæmpelse: Fra kødhoved til linselus
Opskrifter
Jacobs bælgfrugtburger
Vil du også lave den lækre burger, som kok og youtuber Jacob Jørgsholm har udviklet? Få hans opskrift her.
Ernæringseksperten Gittes opskrifter med bælgfrugter
Bønnedip
Kikærte-klatkager
Bønnesalat
Fakta om Kød og Kræft
Sidst ændret: 10.02.2022
Af Solveig Høgh Larsen
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17