Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Personlige opråb fra kræftramte hjælper forældre til at træffe vigtig beslutning om HPV-vaccination

15-05-2020
Historier fra bl.a. kvinder med livmoderhalskræft skaber saglig dialog med forældre om HPV-vaccination på Facebook. Det viser ny undersøgelse.

Måske har du mødt Sarah på Facebook, hvor hun i bl.a opslaget her, har fortalt om sin sygdom og sin mening om HPV-vaccinen.

’Hvis jeg var så heldig, at jeg kunne få børn, var jeg ikke i tvivl om, at de skulle vaccineres med HPV-vaccinen.’

Sådan lyder det fra 29-årige Sarah i et opslag på Facebook. Sarah har haft livmoderhalskræft og kan som følge af behandlingen for sygdommen ikke få børn. Hun har valgt at dele sin historie, fordi hun håber, at hun kan være med til at skabe positiv opmærksomhed om HPV-vaccinen.

Opslag som Sarahs har effekt. Det fremgår af et studie, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Vaccine. Studiet er lavet af Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse og undersøger, hvordan opslag på Facebooksiden ’Stop HPV – Bliv vaccineret’ kan have bidraget til at øge tilslutningen til HPV-vaccination blandt piger i Danmark de seneste år. Læs undersøgelsen her (på engelsk):

Using Facebook to increase coverage of HPV vaccination among Danish girls

En video med Sarah blev delt på Facebooksiden - og den fik mange fine kommentarer og likes.

De fleste danskere er på Facebook

Ifølge undersøgelsen er især personlige fortællinger fra f.eks. kvinder med livmoderhalskræft eller forstadier til livmoderhalskræft med til at skabe positiv og saglig dialog om HPV-vaccination med forældre på Facebook.

- De personlige fortællinger, der deles på Facebooksiden, bidrager ikke kun til at få god dialog omkring HPV-vaccination, men er også med til at understrege, hvor vigtigt det er at få sine børn HPV-vaccineret og beskyttet mod kræft, siger projektleder i Kræftens Bekæmpelse Louise Hougaard Loft.

Hun forklarer, at Facebook er et rigtig godt sted at kommunikere med danskerne, fordi over 70 pct. er på det sociale medie, og rigtig mange forældre får deres viden om HPV-vaccination på Facebook. 

Hvis min historie kan bidrage til, at andre undgår at skulle igennem det samme, som jeg har været, så er det det hele værd.

Sarah, tidligere kræftpatient

Det er på facebooksiden ’Stop HPV – Bliv vaccineret,’ at 29-årige Sarah fra Århus har delt sin personlige beretning. Det betyder meget for hende, at hun på den måde kan være med til at hjælpe andre:

- For mig er HPV-vaccination en vigtig sag, som jeg gerne vil støtte op om. Hvis min historie kan bidrage til, at andre undgår at skulle igennem det samme, som jeg har været, så er det det hele værd, fortæller Sarah.

 Fokusgrupper har givet indblik

I undersøgelsen er der blevet analyseret på, hvordan forældre tager imod forskellige typer af indhold i kampagnen og på Facebook-siden ’Stop HPV – Bliv vaccineret. Se Facebooksiden her:

Facebooksiden ’Stop HPV – bliv vaccineret’

- Fokusgrupper med forældre har givet os viden om deres holdninger til indholdet på Facebooksiden. Og en analyse af kommentarernes stemning (positiv, negativ, neutral) har givet indblik i, hvordan brugerne reelt har reageret på indholdet, siger Eva Sidsel Agner Pedersen, digital redaktør i Kræftens Bekæmpelse.

Fremgang for vaccinen

I de seneste år har tilliden til HPV-vaccination blandt danske forældre været høj, og langt de fleste piger bliver vaccineret og beskyttes dermed mod livmoderhalskræft.

Men sådan har det ikke altid været - selvom langt de fleste piger blev vaccineret, da HPV-vaccinen kom på markedet for 10 år siden.

Medierne bragte kritiske historier om vaccinens sikkerhed, og mange forældre udskød beslutningen om vaccination af deres døtre. Det skete på trods af, at alt viden om vaccinen stadig understregede, at den var sikker og effektiv og kunne beskytte pigerne mod livmoderhalskræft.

Tilliden er genoprettet

For at genoprette forældrenes tillid gik Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen i 2017 sammen i et partnerskab om en samlet informationsindsats. Og den indsats bærer nu frugt, da flere piger i dag bliver HPV-vaccineret. Læs mere på partnerskabets hjemmeside:

Stop HPV – bliv vaccineret