Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Rekordmange danskere bliver røgfri med populær app

09-05-2020
I april oplevede den gratis rygestop-app E-kvit en eksplosion i antallet af tilmeldinger. Både højere pris på tobak og bekymringen for coronavirus har givet rygere en ekstra grund til at kvitte cigaretterne.
Mobilskærm med rygestop-appen e-kvit

Corona-situationen har betydet stigende efterspørgsel på højskolesangbøger, toiletpapir og puslespil. Men også gratis digital hjælp til rygestop oplever en vækstkurve, der ligner en Tour de France-stigning uden for kategori.

I april hentede 3.443 personer appen E-kvit og meldte sig til et rygestopforløb. I april sidste år var tallet 1.298. Det svarer til en stigning på 265 pct.

- Vi har oplevet et boom i tilmeldinger på E-kvit. Det er helt ud over, hvad vi tidligere har set. Og det er vi glade for. Vi ved nemlig, at chancen for at lykkes med et rygestop stiger, når man får professionel hjælp, siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Kom i gang med e-kvit her:

Bliv røgfri med e-kvit

Dyrere tobak og risiko for corona
I Kræftens Bekæmpelse har man også et bud på, hvorfor der i april måned var så mange, der besluttede sig for at stoppe med at ryge.

Hos de fleste rygere rumsterer der af og til et ønske om at stoppe. Det ønske er lige nu blevet styrket af nogle ting udefra.

Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse

- Den 1. april steg prisen på en pakke cigaretter med 15 kroner. Og så har corona gjort nogle bekymrede for deres helbred og motiveret dem til at kvitte tobakken for at styrke helbredet, fortæller Niels Them Kjær.

E-kvit hjælper undervejs i rygestoppet gennem beskeder, videoer, øvelser og et forum, hvor brugerne kan dele erfaringer med hinanden.

En yderligere årsag kan være, at kommunernes fysiske rygestophold på grund af forsamlingsforbuddet lige nu er lukkede, og at nogle derfor tyr til digital rygestophjælp.

Sidste skub til rygestop
Niels Them Kjær tror dog ikke, at hverken prisen eller corona i sig selv har fået nogle til at stoppe.

- Hos de fleste rygere rumsterer der af og til et ønske om at stoppe. Det ønske er lige nu blevet styrket af nogle ting udefra. For nogle har udsigten til en bedre økonomi og et bedre helbred været det sidste skub til et rygestopforsøg, der måske har været på vej længe.

Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse

Ifølge Niels Them Kjær fra Kræftens Bekæmpelse skyldes de mange tilmeldinger til E-kvit både dyrere tobak og bekymringer for coronavirus.

- Styrken ved E-kvit er, at det er ved hånden 24/7, og at indholdet bliver tilpasset den enkelte brugers behov. Og så kan man bruge de dele af programmet, man har lyst til i det omfang, man vil. Det er meget personligt, siger Niels Them Kjær. 

Appen er netop blevet opdateret med videoer, hvor brugere deler op- og nedture undervejs i deres rygestop og med daglige film, hvor en psykolog, en læge, en farmaceut og en rutineret rygestoprådgiver giver gode råd. 

E-kvit er udviklet af Danmarks Apotekerforening, Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Københavns Kommune.

 

Tre tips, der kan hjælpe dig med at kvitte tobakken
  1. Sæt en stopdato – spørg dig selv, hvornår det vil være et godt tidspunkt at stoppe, og hvorfor du ønsker
  2. Forbered dig – tænk over, hvad der vil være en god hjælp for dig, og planlæg, hvordan vil du gribe rygestoppet
  3. Hold gejsten – læg en strategi for, hvordan du holder fast, og husk at rose dig selv undervejs.