Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Roundup: Kan det kontroversielle sprøjtemiddel give kræft?

22-03-2019
For nylig fik en 70-årig mand fra Californien rettens ord for, at ukrudtsmidlet Roundup har givet ham kræft. Men myndigheder og forskere er langt fra enige om, hvorvidt Roundup er kræftfremkaldende. Her er gode råd til haveejere, der er i tvivl.
Brug ikke Roundup i haven, hvis du vil være på den sikre side.

Brug ikke Roundup i haven, hvis du vil være på den sikre side. Foto: Coulourbox

Det er ukrudtsmidlet Roundup, der er årsag til, at Erwin Hardeman har fået lymfekræft. Det har retten i San Francisco netop afgjort. Den 70-årige amerikaner har igennem 30 år holdt havens vejbred og mælkebøtter nede ved at sprøjte med Roundup. Det er første gang brugen af det omstridte ukrudtsmiddel i en privat have udløser erstatning. Sidste år fik en anden amerikaner tilkendt milliarderstatning, fordi han i sit job som skolepedel havde brugt Roundup – og fået kræft.

- Det kan godt undre mig lidt, for den videnskabelige dokumentation er ikke så skarp. Der er dyreforsøg og epidemiologiske studier, der peger på en sammenhæng mellem kræft og Roundup. Men vi er ikke helt der endnu, hvor vi med rimelig sikkerhed kan sige, at det er kræftfremkaldende for mennesker, siger Johnni Hansen, seniorforsker hos Kræftens Bekæmpelse. 

Det er aktivstoffet glyphosat, der er under mistanke for at være kræftfremkaldende. Alligevel er det stadig fuldt lovligt at sælge og købe produkter med glyphosat, herunder Roundup. Glyfosat er verdens meste anvendte ukrudtsmiddel.

Når der er den her mistanke, så vil jeg ikke anbefale at bruge det. Der er trods alt andre måder at fjerne ukrudt på. Og hvis man har en flaske stående i kælderen eller skuret, så aflever den til Kommunekemi.

Johnni Hansen, seniorforsker

Kræftfare og protester
I 2017 vedtog et flertal af lande i EU – heriblandt Danmark – at forlænge godkendelsen af glyphosat med fem år. Miljøstyrelsen og de europæiske miljømyndigheder vurderer ikke, at glyphosat er skadeligt for dyr eller mennesker. Anderledes er udmeldingen fra IARC, det internationale agentur for kræft under WHO. Her vurderes glyphosat som ’sandsynligvis kræftfremkaldende’ for mennesker. Vurderingen siger dog ikke noget om, hvor meget glyphosat der skal til, før risikoen for kræft stiger.

- Det er lidt absurd, at EU kan gå ud og sige, at glyphosat ikke er kræftfremkaldende, når der er forskning, der peger i den anden retning. Modsat EU er IARC en ren videnskabelig institution, der udtaler sig på baggrund af den eksisterende forskning, siger Johnni Hansen.

Mange forbrugere er bekymrede for risikoen ved glyphosat, og bølgerne i debatten går ofte højt. I 2016 samlede en kampagne mod glyphosat 1,3 millioner underskrifter fra EU-borgere.

Fjern dit ukrudt på andre måder
Som forbruger kan det være svært at vide, hvordan man skal forholde sig til Roundup, når udmeldingerne er så forskellige. Johnni Hansen anbefaler, at man som haveejer ikke bruger ukrudtsmidler med glyphosat.

- Når der er den her mistanke, så vil jeg ikke anbefale at bruge det. Der er trods alt andre måder at fjerne ukrudt på. Og hvis man har en flaske stående i kælderen eller skuret, så aflever den til Kommunekemi, lyder rådet fra forskeren.

Haveejere, der i flere år har brugt Roundup, skal dog ikke være bekymrede for, om de har fået kræft:

- Det er trods alt en lille påvirkning i forhold til så meget andet. Så der er ikke grund til at frygte, at man har fået kræft på grund af Roundup, hvis man kun en gang imellem har brugt det i haven, siger Johnni Hansen.

Han forudser, at man i løbet af de næste år vil få langt større viden om sammenhængen mellem glyphosat og kræft, og med større sikkerhed vil kunne sige noget om skadeligheden.