Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Rugbrødsmadder hitter til aftensmad

13-06-2023
Rugbrød er en sund og lækker vej til fuldkorn, der forebygger kræft. Og vi er så vilde med rugbrød i Danmark, at rugbrødsmadder faktisk er vores foretrukne aftensmad.

Kræftens Bekæmpelse hylder rugbrødet i anledning af årets smørrebrødsuge. Foto: Fuldkornspartnerskabet

Rugbrødsmadder ligger på førstepladsen, når danskerne bliver spurgt til, hvad de fik til aftensmad i går. Det viser en undersøgelse fra 2021, som Madkulturen stod bag.

Kræftens Bekæmpelse hylder i denne uge rugbrødet i anledning af Fuldkornspartnerskabets smørrebrødsuge.

Fuldkorn forebygger kræft  
Rugbrød smager ikke kun godt - det er også en nem og lækker måde at få fuldkorn på.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du får 75 g. fuldkorn om dagen. Det svarer eksempelvis til 2 dl havregryn og 1 stykke rugbrød.

- Vi er rigtig gode til at spise fuldkorn i Danmark - vi spiser i gennemsnit 82 g. fuldkorn om dagen. Jo mere fuldkorn vi spiser, jo større er den positive effekt i forhold til at forebygge tarmkræft. Derfor har vi i smørrebrødsugen fokus på rugbrødets mange fordele, siger chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse Gitte Laub Hansen.

Fuldkornspartnerskabet

Fuldkornspartnerskabet arbejder sammen om at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Partnerskabet består af Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Diabetesforeningen, Fødevarestyrelsen, Coop Danmark, Salling Group, REMA1000, og en række fødevarevirksomheder og brancheorganisationer.

Rugbrød er ikke en nødløsning
8 pct. af os fik rugbrødsmadder til aftensmad i går. Alligevel undskylder vi ofte overfor hinanden, hvis aftensmaden endnu engang ender med at stå på rugbrødsmadder.

- Rugbrød bør ikke ses som en nødløsning og ”den kedelige aftensmad”. Det er sundt og godt for os, og bør serveres med en portion madkulturel stolthed krydret med lidt bedre samvittighed, siger Gitte Laub Hansen.

Sådan spiser du mere fuldkorn
  • Kig efter det orange fuldkornslogo, når du køber rugbrød eller andet brød, for så er du sikret et brød med højt fuldkornsindhold
  • Lav en klap-sammen, så får du dobbelt op på fuldkorn
  • Tag børnene med i køkkenet og leg og eksperimenter med at lave højtbelagt smørrebrød
  • Bag selv rugbrød

Årets smørrebrødsuge skydes i gang i samarbejde med smørrebrøds- og tv-kok Jesper Panorama og hans kone Camilla fra Restaurant Panorama Mad og Vin i Silkeborg.

Læs mere om smørrebrødsugen, find du af, hvilket stykke smørrebrød du er, lav fuldkornsquizzen, find opskrifter og meget mere på Fuldkornspartnerskabets hjemmeside:


Fuldkorn.dk

Om undersøgelsen

Analysen bygger på data indsamlet i forbindelse med Madkultur21. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Madkulturen via et online spørgeskema udsendt til Epinions Danmarkspanel i perioden d. 26. maj – 11. juni 2021.

I Madkultur21 var der 3 pct., der ikke havde spist aftensmad dagen før, hvormed de konkrete analyser af danskernes aftensmåltider bygger på svar fra 2.184 respondenter. Danskernes top ti retter er kodet på baggrund af åbne svar fra respondenterne.

Læs mere her: 

Madkulturen.dk