Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Sådan holder du kontakt med din familie og venner under corona

22-03-2020
Det kan være svært at være adskilt fra sine nære og kære i disse dage, mens det meste af Danmark er i isolation på grund af coronaepidemien. Der er heldigvis nye digitale måder, I kan holde jer i kontakt på, så længe I ikke må se hinanden fysisk.
Hold kontakten til dine nærmeste gennem videoopkald

Det kan være udfordrende ikke at se sine nærmeste, mens vi venter på bedre tider. Brug digitale tjenester til at holde kontakten, Foto: Colourbox

Der er nu gået en uges tid, siden Statsministeren lukkede samfundet mere eller mindre ned og bad os alle sammen om at blive hjemme. Det kan godt gå hen og blive lidt ensomt, når man ikke længere må ses med sin familie, venner og naboer. Især for de personer, som er i særlig risiko, som bl.a. kræftpatienter, som netop skal holde sig fra andre for at passe på sig selv.

Men der findes heldigvis andre måder, man kan være sammen på, uden at fysisk at være i det samme rum. De fleste af os har en smartphone, en tablet eller en computer med videokamera, som man kan bruge til at lave videoopkald fra. Det kræver blot, at den, man vil ringe til, også har en smartphone, en tablet eller en computer med webkamera.

- Langt de fleste i den ældre generation har adgang til en smartphone eller en tablet i dag. Det kan være en udfordring første gang, man skal foretage et videoopkald, men langt de fleste kan lære det uden problemer, hvis bare de får en god introduktion, forklarer Marie Lawætz, som er psykolog og leder af Kræftlinjen og digitale fællesskaber i Kræftens Bekæmpelse. 

Marie Lawætz giver gode råd til digital kontakt

Langt de fleste kan lære at bruge FaceTime eller Skype uden problemer, hvis de får en god introduktion ifølge Marie Lawætz fra Kræftens Bekæmpelse. Foto: Tomas Bertelsen.

De to mest udbredte måder at foretage videoopkald på er ved at bruge enten Apples indbyggede FaceTime funktion på iPhones, iPads og Macbooks – eller ved at benytte app’en Skype, som kan hentes på alle smartphones og tablets.

- Et videoopkald kan selvfølgelig ikke totalt erstatte fysiske besøg, men det kan være en rigtig god løsning på tidspunkter, hvor det ikke er muligt at ses, som man plejer – f.eks. lige nu, hvor vi skal passe ekstra godt på bl.a. kræftpatienter og andre med kroniske sygdomme. Man kan f.eks. mødes til en kop digital søndagskaffe med veninderne eller spise aftensmad sammen over video med børn og børnebørn, så føler man sig ikke så alene, siger Marie Lawætz.

Hvis du ikke har erfaring med at bruge FaceTime eller Skype, så får du en guide til at foretage videoopkald herunder. 

Det giver rigtig god mening, at lægerne også begynder at tage de nye, digitale værktøjer i brug – især som verden ser ud lige nu.

Marie Lawætz, psykolog og leder af Kræftlinjen og digitale fællesskaber i Kræftens Bekæmpelse

Lægerne bruger også nye digitale veje til patienterne

Også myndighederne går i disse tider over til digitale måder at kommunikere med patienterne på. Den tendens er kun blevet forstærket af coronapandemien. Det er forskelligt, hvordan regionerne griber opgaven an – og det varierer også fra læge til læge. Det er derfor ikke sikkert, at netop din læge eller dit hospital benytter videoopkald.

- Det giver rigtig god mening, at lægerne også begynder at tage de nye, digitale værktøjer i brug – især som verden ser ud lige nu. Efterhånden som både patienter og læger får mere erfaring med at bruge de nye værktøjer, vil det blive nemmere for alle parter, siger Marie Lawætz.

Hvis du er nervøs for at møde op på hospitalet i disse dage, er det derfor en god ide at spørge din praktiserende læge eller den afdeling, du er tilknyttet på hospitalet, om videoopkald er en mulighed netop der, hvor du bor. Så vil de kunne guide dig til, hvilke muligheder og systemer, som netop din region og kommune benytter.

Videoopkald via FaceTime

Hvis du samt den, du vil ringe til, har en iPhone, en iPad eller en Macbook, så kan I ringe sammen over FaceTime. Det er Apples indbyggede videoopkald, hvor I kan se hinanden, mens I snakker sammen.

Hvis du vil foretage et FaceTimeopkald til f.eks. din datter, så skal du åbne app’en ’kontakter’ og finde din datter på listen. Herefter trykker du på ’FaceTime’ i stedet for at ringe op som normalt. 

Videoopkald via Skype

Skype er en app, som du kan downloade på din telefon fra det sted, hvor du normalt henter apps. Det er f.eks. i App Store på en iPhone/iPad eller i Google Play på en Android telefon/tablet. Du kan også downloade Skype til din computer via en browser ved at gå ind på Skype.com.

Når du har installeret app’en, skal du oprette en konto. Herefter kan du benytte tjenesten til at foretage videoopkald fra.