Skip navigation

Senfølgelæger modtager Kræftens Bekæmpelses Hæderspris

Overlæge Lena Saltbæk og afdelingslæge Lise Ventzel er modtagere af Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2024. De får prisen, fordi de er frontløbere i at give behandling til kræftpatienter med senfølger.

Formand for Kræftens Bekæmpelse, Helen Bernt Andersen, overrækker Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2024 til overlæge Lena Saltbæk (th) og afdelingslæge Lise Ventzel (tv). Foto: Heidi Lundsgaard
Formand for Kræftens Bekæmpelse, Helen Bernt Andersen, overrækker Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2024 til overlæge Lena Saltbæk (th) og afdelingslæge Lise Ventzel (tv). Foto: Heidi Lundsgaard

Med årets hæderspris hylder Kræftens Bekæmpelse lægerne Lena Saltbæk og Lise Ventzel, der med stort fagligt engagement, viden og ildhu har medvirket til at etablere generelle senfølgeklinikker på hospitaler i henholdsvis Region Sjælland og Region Syddanmark.

Deres vigtige arbejde fortjener anerkendelse, fordi de i særlig grad er med til drive indsatsen mod senfølger, som plager tusindvis af kræftpatienter, siger formand for Kræftens Bekæmpelse Helen Bernt Andersen.

Det anslås, at der i 2025 vil være 400.000 mennesker herhjemme, der lever med eller efter kræft – og halvdelen af dem vil opleve senfølger, som kan være dybt invaliderende. F.eks. kan patienter være plaget af smerter, psykiske problemer og seksuelle udfordringer, og mange oplever flere senfølger på én gang.

Vigtigt for patienterne

De to læger har været med til at grundlægge og skabe tilbud på senfølgeklinikkerne ved Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Kompetencecenter for Senfølger efter Kræft på Vejle Sygehus, hvor de behandler og udreder patienter med længerevarende og komplekse senfølger.

- De generelle klinikker er også bindeled mellem patienten og de behandlinger, der sker uden for klinikken. Derfor er de vigtige for patienter, siger Helen Bernt Andersen og understreger, at Kræftens Bekæmpelse arbejder for generelle senfølger i alle landets regioner. I dag findes de kun i Region Syddanmark og Region Sjælland.

Opmærksomheden betyder, at senfølger får et større politisk fokus. Det er der brug for
Lena Saltbæk, overlæge

Mere fokus på senfølger

Lena Saltbæk, overlæge og leder af Klinik for Senfølger efter Kræft ved Sjællands Universitetshospital i Roskilde, blev meget overrasket, da hun og Lise Ventzel uventet fik overrakt prisen ved en senfølgekonference i Odense.

- Jeg er taknemmelig over at modtage prisen. Anerkendelsen betyder meget, fordi arbejdet med senfølger gør en forskel for patienterne ude på klinikkerne, og opmærksomheden betyder, at senfølger får et større politisk fokus. Det er der brug for, fortsætter hun.

Ulighed på senfølgeområdet

Udover deres daglige arbejde er de to prismodtagere aktive i at etablere og udbygge samarbejde på senfølgeområdet i Danmark – over faggrænser og sektorer i sundhedsvæsenet.  

- Desværre er der stor ulighed på senfølgeområdet både socialt og geografisk, og der kan vores arbejde bidrage til, at der i alle regioner etableres generelle senfølgeklinikker og forhåbentligt kan lære af vores samarbejde med kommuner, praktiserende læger og mere specialiserede tilbud, siger Lise Ventzel, afdelingslæge og leder af Region Syddanmarks Kompetencecenter for Senfølger efter Kræft på Vejle Sygehus.