Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Skjult kræft øger risikoen for hjerneblodpropper og hjerneblødninger

25-06-2018
Kræft, der ikke er diagnosticeret, øger risikoen for at blive ramt af hjerneblodpropper og hjerneblødninger (apopleksi). Det viser en ny dansk undersøgelse. Risikoen er særligt høj hos rygere, og den viden kan hjælpe sundhedspersonale til at være ekstra opmærksomme på, at patienter med apopleksi også kan have kræft uden at vide det - især hvis de ryger.

Ny forskning viser, at skjult kræft er forbundet med en forhøjet risiko for at blive ramt af hjerneblodpropper og hjerneblødninger (apopleksi), forklarer Klaus Kaae Andersen, chefstatistiker hos Kræftens Bekæmpelse. Foto: Tomas Bertelsen.

Mange patienter, der får stillet diagnosen kræft, har haft sygdommen igennem en periode - ofte mange år - hvor kræften har været skjult, fordi den ikke har givet symptomer.

Nu viser ny dansk forskning, at skjult kræft – såkaldt okkult kræft – er forbundet med en forhøjet risiko for at blive ramt af hjerneblodpropper og hjerneblødninger også kaldet apopleksi. Og det er især, når skjult kræft kombineres med rygning, at apopleksirisikoen er særligt stor.

– Resultatet af vores undersøgelse har overrasket os, siger chefstatistiker ph.d. Klaus Kaae Andersen, fra Kræftens Bekæmpelse, som sammen med overlæge dr. med. Tom Skyhøj Olsen fra Bispebjerg Hospital har stået bag undersøgelsen.

– Vores undersøgelse tilføjer et aspekt til kræftsygdommen, som man hidtil ikke har haft øje for, og det vedrører især rygerne, siger Klaus Kaae Andersen.

Særlig sammenhæng med rygning
Forskerne har studeret 264.376 danske kræftpatienter i årene før, de fik deres kræftdiagnose - altså i de år, kræften var skjult. De har samtidig registreret indlæggelser for apopleksi på danske hospitaler i samme periode (2003-2012). Kræftpatienternes risiko er sammenlignet med risikoen for apopleksi i den danske baggrundsbefolkning, og man har justeret for forskelle i alder, køn, indkomst og uddannelse.

Det viste sig, at personer med skjult kræft havde en forhøjet risiko for at blive ramt af apopleksi; en risiko der hastigt steg til en tredobling i tiden op til deres kræftdiagnose.

Risikoen var hovedsagelig knyttet til de kræftformer, man kalder rygerelateret kræft, og skyldes sandsynligvis rygningen. Risikoen var således højest blandt patienter med skjult lungekræft, men også nyrekræft, bugspytkirtelkræft og tarmkræft gør sig gældende blandt de skjulte kræftformer, der øger risikoen for apopleksi - alle kræftformer, der har en relation til rygning.

Derimod kan kræftformer uden større tilknytning til rygning ikke kædes sammen med nogen nævneværdigt større risiko for apopleksi. Eksempelvis var prostatakræft, brystkræft og ondartet hudkræft (melanom) – kræftformer uden relation til rygning – ikke forbundet med større risiko for hjerneblodpropper og hjerneblødninger. 

– Derfor er det vores skøn, at rygere som har kræft uden at vide kan have en endnu større risiko for at blive ramt af en hjerneblodprop eller en hjerneblødning, siger Klaus Kaae Andersen.

Kan hjælpe til større opmærksomhed
Forskerne håber, at den nye viden måske kan hjælpe til et ekstra fokus på nydiagnosticerede apopleksipatienter og deres risiko for at have skjult kræft; især de patienter der ryger.

– Kræft er slemt nok i forvejen, men når den kombineres med så alvorlig og potentielt livstruende sygdom som apopleksi, bliver det ubærligt for den, der intetanende bliver ramt, siger Klaus Kaae Andersen.

Resultaterne er offentliggjort her: Andersen KK, Olsen TS. Risk of ischemic and hemorrhagic strokes in occult and manifest cancers. Stroke 2018 Jun 4. pii: STROKEAHA.118.021373. doi: 10.1161/STROKEAHA.118.021373. [Epub ahead of print]