Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Stafet For Livet slår alle rekorder

26-09-2016
Dette års Stafet For Livet-sæson blev afsluttet her i weekenden med stor succes. 75.000 danskere har deltaget ved stafetter i 58 byer. Det gør Danmark til verdens største stafet-land målt på antal indbyggere. Og næste år bliver det endnu større.

Danmark har verdens rekord i Stafet For Livet. Det betyder, at vi er det land i verden, hvor flest mennesker deltager mål pr. antal indbyggere. Stafet For Livet giver plads til sammenhold, håb og tid til at mindes. Foto: Tomas Bertelsen

Der blev gået og løbet, grinet og grædt da omkring 750 mennesker i weekenden den 24-25 september var med til at slutte årets mange flotte arrangementer af Stafet For Livet. Den sidste stafet fandt sted i Aars i Himmerland. Det var første år, at byen var med, og antallet af deltagere oversteg langt forventningerne. Det fortæller Finn Christensen, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse. 

Han glæder sig over, at endnu et år, hvor interessen for Stafet For Livet bare stiger og stiger, er vel overstået. 

- Man kan næsten ikke andet end at blive ydmyg over, at den kæmpe indsats som tusindvis af frivillige år efter år lægger i arbejdet med at stable Stafet For Livet på benene i hele landet. Og så er det samtidig fantastisk at opleve, at så mange danskere har lyst til at deltage og stille op med et hold, siger Finn Christensen. 

Danmark har verdensrekord i Stafet For Livet

En stafet strækker sig over 18-24 timer, hvor mennesker berørt af kræft går eller løber for at sætte fokus på kræft. Stafet For Livet kommer oprindeligt fra USA, men har siden spredt sig til hele verden, og er nu verdens største bevægelse mod kræft. 

Danskerne er i særklasse glade for Stafet For Livet. I år har 75.000 danskere været involveret, enten som frivillige eller som deltagere. Det er 13.000 flere end sidste år, og det gør Danmark til verdens største stafet-land målt pr. antal indbyggere. Og vi kan faktisk også bryste os af at have verdens største udendørs stafet. Den fandt sted i Haderslev, hvor omkring 8.000 mennesker deltog. 

- Vi kan se på de tilbagemeldinger, vi får fra deltagerne, at Stafet For Livet gør en forskel for dem. For mange deltagere, er stafetten en mulighed for at gøre noget aktivt, hvilket mange kræftpatienter og pårørende fortæller, at de har brug for at gøre. , fortæller Finn Christensen. 

Til næste år, forventer Kræftens Bekæmpelse, at 17 nye byer vil holde Stafet For Livet, så det samlede antal byer vil komme op på omkring 75.  Nogle af de nye byer er Brønderslev, Leje og Viborg. 

Over 20 mio. kr. samlet ind

Der bliver også samlet penge ind til Kræftens Bekæmpelses arbejde med forskning, patientstøtte og forebyggelse ved Stafet For Livet. Det endelige beløb for alle årets stafetter er endnu ikke gjort op, men sidste år bidrog stafetterne med 20 mio. kr. og beløb er helt sikkert oversteget i år, og kommer nok i nærheden af de 25 mio. kr. siger Finn Christensen og tilføjer: 

- Pengene er med til at gøre en stor forskel, og vi er meget ydmyge over det store beløb. Men pengene er ikke det væsentligste ved Stafet For Livet. Det særlige er, at Stafet For Livet kan samle netværk af enhver art – familier og venner, men også kolleger, boldklubber eller skoleklasser om en fælles sag. Det giver mulighed for at fejre livet og selvfølgelig også til eftertanke og til at mindes. For mange bliver det en livsforandrende oplevelse, fordi de bliver en del af et fællesskab og mærker, at de ikke kæmper alene. Og det gælder hvad enten man er patient eller pårørende, siger Finn Christensen.

Verdens største bevægelse mod kræft

En stafet strækker sig over 18-24 timer, hvor mennesker berørt af kræft går eller løber for at sætte fokus på kræft. Hvert hold skal have mindst én deltager på banen i de timer, stafetten varer. Nuværende eller tidligere kræftpatienter går den første runde, og bærer alle gule t-shirts og kaldes Fightere. 

Stafet For Livet er en verdensomspændende begivenhed, der blev startet i USA i 1985 af en kræftlæge ved navn Gordon Klatt. I 2012 deltog fire millioner mennesker i arrangementerne i mere end 20 lande, og det gør Stafet For Livet til verdens største bevægelse mod kræft. Som en fast del af arrangementerne hyldes de mennesker, der har eller haft kræft, ved at gå den første runde, der kaldes Fighterrunden.   

Et fast element ved Stafet For Livet er lysceremonien. Lysposer med personlige hilsner og tanker til mennesker, der lever med kræft, og til dem, der er gået bort, stilles op, og der bliver ro og tid til eftertænksomhed. Efter lysceremonien, fortsætter stafetten natten.

Stafet For Livet