Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Stafet For Livet slår alle rekorder

28-09-2015
En ud af 100 danskere har i år deltaget i Stafet For Livet, der også kaldes verdens største bevægelse mod kræft. Stafetterne har igen i år slået alle rekorder – både hvad angår antallet af deltagere og det indsamlede beløb. Alle årets 48 stafetter er nu overstået, og til næste år forventes det, at Stafet For Livet kommer til 60 danske byer.

Sidste år gik Trine Lützen Fighterrunden sammen med sin mand Jan. Få måneder efter døde han af kræft. I år deltog Trine igen for at mindes Jan. Ved Stafet For Livet finder jeg et særligt fællesskab, og jeg føler mig ikke så alene, siger hun. Privatfoto

Frivillige har i år arrangeret Stafet For Livet i 48 byer landet over, og i weekenden 26-27. september blev sæsonen afsluttet med stafetter i Sorø og Skærbæk.

Pernille Ibsen Hauge, projektleder på Stafet For Livet i Kræftens Bekæmpelse, fortæller, at arrangementet handler om at sætte fokus på livet med kræft og bakke op om dem, der er eller har været syge og mindes dem, der er gået bort, og så samles der desuden penge ind til kræftsagen. Hun kan næsten ikke få armene ned over årets stafetter og fortæller, at alle har været helt enestående.

- Vi kan se på de tilbagemeldinger, vi får fra deltagerne, at Stafet For Livet gør en forskel for dem. For mange bliver det en livsforandrende oplevelse, fordi de bliver en del af et fælleskab og mærker, at de ikke kæmper alene, siger Pernille Ibsen Hauge. 

1 ud af 100 danskere har været involveret

I år er Stafet For Livet vokset yderligere. Både hvad angår antal deltagere og det indsamlede beløb til kræftsagen. 1 ud 100 danskere var i år involveret enten som frivillige, som Fightere eller som deltagere på et hold. Det betyder, at flere end 62.000 danskere har været med til en stafet i år, mod 50.000 sidste år. Stafet For Livet er dermed Kræftens Bekæmpelses største frivillige aktivitet.   

Den foreløbige optælling af det indsamlede beløb ve stafetterne viser også en imponerende fremgang. Omkring 20 mio. kr. er samlet ind, og det er otte mio. kr. mere end sidste år. 

- Stafet For Livet har virkelig slået igennem. Det, vi hører, er, at stafetten giver deltagerne en mulighed for at gøre noget aktivt. Mange patienter og pårørende har brug for at gøre noget i kampen mod kræft, og her er en Stafet For Livet en mulighed, som mange har taget til sig, fortæller Pernille Ibsen Hauge. 

Ved Stafet For Livet føler jeg mig ikke så alene

Trine Lützen fra Odense deltog i år for tredje år i træk. Første år var hun selv kræftpatient, året efter var hun pårørende, da hendes mand, Jan, også fik konstateret kræft. Og i år var hun der som efterladt. Jan døde i september sidste år, efter kun et halvt års kræftsygdom. 

- Det var meget specielt at være med i år. Hele filmen om sidste års stafet kørte for mit indre blik. Dengang håbede vi, at Jan stadig ville være her nu, så vi igen kunne gå stafetten sammen – men sådan gik det ikke. Men midt i alt det svære var det også livsbekræftende at opleve fællesskabet og møde andre, der også har mistet. Jeg oplevede ikke den ’alenehed’, som ellers kan præge hverdagen, når man har mistet sin elskede livsledsager, fortæller Trine Lützen. 

Lysceremoni giver ro til fordybelse

Et fast element ved Stafet For Livet er lysceremonien. Lysposer med personlige hilsner og tanker til mennesker, der lever med kræft, og til dem, der er gået bort, stilles op, og der bliver ro og tid til eftertænksomhed. Særligt lysceremonien var hård for Trine Lützen i år, men samtidig også helt enestående:

Når mørket falder på, tændes lysposerne med hilsner til mennesker, der har kræft eller er gået bort. Lysceremonien giver plads og ro til eftertanke og til at mindes.

- Jeg havde faktisk ikke tænkt mig at deltage ved lysceremonien, da jeg tænkte, at det ville være for hårdt. Men igen - det ændrer jo ikke noget, at jeg holder mig væk. Og det blev en meget stærk oplevelse. Der sænker sig en andægtig stilhed, hvor vi alle får ro til fordybelse. Der var jo også andre end mig, der havde mistet, og det betyder, at man er fælles i en helt ufattelig svær situation, siger Trine Lützen. 

Endnu flere byer forventes at deltage næste år

Stafet For Livet er opstået i USA, men holdes i hele verden. Danmark er det største stafet-land i Europa og kan også bryste sig at have verdens største udendørs stafet. Den fandt sted i Haderslev i år. 

- Men størrelsen på en stafet er ikke afgørende. En lille stafet er lige så god som en stor, fordi det er fællesskabet og håbet, der er det vigtige, fortæller Pernille Ibsen Hauge. 

Hun forventer, at hele 60 byer vil holde stafet i 2016. Lige nu arbejdes der blandt andet på at få arrangementet til Års, Ballerup, Tølløse og flere andre byer.

Verdens største bevægelse mod kræft

En stafet strækker sig over 18-24 timer, hvor mennesker berørt af kræft går eller løber for at sætte fokus på kræft. Hvert hold skal have mindst én deltager på banen i de timer, stafetten varer. Nuværende eller tidligere kræftpatienter går den første runde, som kaldes Fighterrunden.

Stafet For Livet er en verdensomspændende begivenhed, der blev startet i USA i 1985 af en kræftlæge ved navn Gordon Klatt. I 2012 deltog fire millioner mennesker i arrangementerne i mere end 20 lande, og det gør Stafet For Livet til verdens største bevægelse mod kræft. 

Stafet For Livet