Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Et år efter: Drengeforældre tager godt imod tilbuddet om gratis HPV-vaccination

01-09-2020
Omkring 40 pct. af de drenge, der fyldte 12 år sidste år, har taget imod tilbuddet om gratis HPV-vaccination. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut, der har gjort status et år efter, at vaccinationen blev gratis for 12-årige drenge. Kræftens Bekæmpelse glæder sig over, at drengene tager imod vaccinen, men vil gerne have tallet endnu højere op.
Drengene tager godt imod tilbuddet om gratis HPV-vaccination, men det er vigtigt at endnu flere kommer til lægen og bliver vaccineret, så færre får kræft. Foto: Fra partnerskabet: Stop HPV - Bliv Vaccineret.

Drengene tager godt imod tilbuddet om gratis HPV-vaccination, men det er vigtigt at endnu flere kommer til lægen og bliver vaccineret, så færre får kræft.

Den 1. september 2019 blev HPV-vaccination også en del af børnevaccinationsprogrammet for drenge. Det betyder, at drenge der fylder 12 år kan få vaccinen gratis – og dermed beskytte sig selv mod flere kræftsygdomme.

Et år senere viser en ny opgørelse fra Statens Serum Institut, at ca. 40 pct. af de drenge, der fyldte 12 år sidste år, har fået den første dosis af vaccinen. Og omkring en fjerdedel af de drenge, der fylder 12 år i år er allerede blevet vaccineret med første stik. Tallene vækker glæde hos overlæge i Kræftens Bekæmpelse Janne Bigaard:

- Det er rigtig dejligt, at så mange allerede har taget imod tilbuddet om den gratis HPV-vaccination. Der er kun gået et år, og mange forældre er endnu ikke klar over, at vaccinationen nu også er gratis for deres drenge. Derfor handler det om at oplyse forældrene om den nye vaccination i drengenes vaccinationsprogram, så færre i fremtiden får kræft, siger Janne Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Fakta om gratis HPV-vaccination for drenge

Drenge, der er født den 1. juli 2007 eller senere, kan blive gratis vaccineret mod HPV som en del af børnevaccinationsprogrammet. For denne gruppe af drenge er det gratis at blive vaccineret, indtil de fylder 18 år. Desuden er der i 2020 og 2021 tilbud om gratis vaccination til drenge født i 2006 og 1. halvdel af 2007, samt unge mænd på 18-25 år, der har sex med mænd.

Jo større en andel af en generation, der er vaccineret, jo bedre er de unge beskyttet mod HPV-relaterede kræftformer.

Janne Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Forældrene mangler viden om HPV-vaccination til drenge 
Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen undersøgte i starten af året, om forældrene kender til tilbuddet om gratis HPV-vaccination af drenge. Undersøgelsen viste, at hver tredje forælder tror, at det kun er piger, der kan få gratis HPV-vaccination. 
Mange forældre mangler desuden viden om, hvorfor HPV-vaccinationen gavner drenge. Og 7 ud af 10 drengeforældre siger i undersøgelsen, at de ønsker mere information om HPV-vaccination og de kræftformer, som vaccinen kan forebygge. 

HPV overføres ved seksuel kontakt, og drenge kan blive smittet ligeså vel som piger kan. Derfor er det vigtigt, at begge køn beskyttes med vaccinen:

- Jo større en andel af en generation, der er vaccineret, jo bedre er de unge beskyttet mod HPV-relaterede kræftformer, understreger overlæge i Kræftens Bekæmpelse Janne Bigaard.

Fakta om undersøgelsen

På vegne af parterne bag informationsindsatsen ”Stop HPV- bliv vaccineret” gennemførte
analyseinstituttet DMA Research i januar en webbaseret undersøgelse blandt 1.010 repræsentativt udvalgte forældre til piger i alderen 10-14 år, samt 603 forældre til drenge i alderen 10-12 år om deres viden om og holdning til HPV-vaccination.

Informationsindsatsen for HPV-vaccination fortsætter
For at udbrede kendskabet til HPV-vaccination arbejder Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen sammen om informationsindsatsen Stop HPV – Bliv vaccineret, bl.a. på Facebook og med hjemmesiden www.stophpv.dk, hvor forældre f.eks. kan læse mere om HPV-vaccination til drenge, og hvad den beskytter dem imod.

Der bliver også lavet flere lokale indsatser, senest i sidste uge, hvor forældre flere steder kunne møde Kræftens Bekæmpelses lokalforeningsfrivillige og få en snak og svar på spørgsmål om HPV-vaccination på mere end 100 af landets apoteker.

Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen anbefaler, at piger og drenge bliver HPV-vaccineret, når de fylder 12 år. Du kan læse mere om informationsindsatsen Stop HPV – bliv vaccineret og følge med på Facebook-siden:

Hjemmesiden stophpv.dk

’Stop HPV – bliv vaccineret’ på Facebook