Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Flere mænd rammes af HPV-udløst kræft

27-06-2016
Human papillomavirus (HPV) er en stigende årsag til kræft i mund, svælg og mandler hos mænd. Det er sygdomme, man ikke kan screene for, og som om få år risikerer at være de hyppigste HPV-udløste kræftformer. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, der for første gang har opgjort, hvor mange kræfttilfælde i Danmark, der hvert år skyldes HPV.

HPV-virus er en stigende årsag til kræft i mundsvælg og mandlerne hos mænd. Det er sygdomme man ikke kan screene for, og som om få år risikerer at være den hyppigste HPV-udløste kræftform. Det viser forskning ledet af professor Susanne Krüger Kjær.

Det starter med sex, når næsten 800 danske mænd og kvinder hvert år rammes af kræft som følge af en infektion med virusset HPV. Smitten spredes fra kønsorganerne til andre dele af kroppen under sex, og derfor har forskere undersøgt, hvor mange danske mænd og kvinder, der hvert år får kræft i livmoderhals, skede, kvinders ydre kønsorganer, hoved-hals og penis – allesammen kræftformer som helt eller delvist skyldes en infektion med HPV.

– Mens fokus ofte er på livmoderhalskræft som følge af HPV, er det reelle antal kræfttilfælde, som skyldes HPV faktisk dobbelt så stort. Omkring 380 kvinder rammes af livmoderhalskræft, men det beregnes, at HPV derudover er skyld i at ca. 400 mænd og kvinder får en anden form for kræft, siger professor og overlæge Susanne Krüger Kjær, der har stået i spidsen for den nye forskning.

Især visse former for hovedhalskræft er i kraftig stigning, specielt blandt mænd. Indenfor en periode på 30 -35 år er antallet af mænd, der får kræft i mandlerne, femdoblet. Omkring 250 kræfttilfælde hvert år – heraf ca. 180 blandt mænd – skyldes en HPV-infektion. Og mens kurven for livmoderhalskræft er dalende takket være screening, er den altså stigende for kræft i mund, svælg og mandler – kræftformer man i dag ikke kan screene for.

– HPV-relateret kræft er ikke kun en kvindesygdom. Fortsætter udviklingen, vil kræft i mund, svælg og mandler om nogle år være de hyppigste HPV-relaterede kræftformer – specielt blandt yngre – foran livmoderhalskræft, siger Susanne Krüger Kjær.

Mange tilfælde kan forebygges
Forskerne har samtidig beregnet, hvor mange tilfælde af de forskellige kræftformer, som skyldes den type HPV, der hedder HPV16. Den viden er interessant, fordi der findes vacciner, der kan forebygge, at man får en HPV16 infektion.

– Ud af de knap 800 kræfttilfælde om året, der antages at skyldes HPV, er HPV16 relateret til de godt 550. Det er altså 550 tilfælde af kræft, der i teorien kan forebygges, siger Susanne Krüger Kjær.

Ud af de knap 800 kræfttilfælde om året, der antages at skyldes HPV, er HPV16 relateret til de godt 550. Det er altså 550 tilfælde af kræft, der i teorien kan forebygges.

Professor Susanne Krüger Kjær, om vaccination mod HPV16

Social ulighed i forekomst af HPV-kræft

I den nye undersøgelse har forskerne også set på, om der er en rød tråd i, hvilke danskere der hyppigst får kræft som følge af en HPV-infektion. Resultaterne viste, at risikoen steg, jo lavere indtægt man havde.

Forskerne kender ikke forklaringen, men måske er det blandt andet fordi lav indkomst er forbundet med en større risiko for samtidig at være ryger – og rygning øger risikoen for både hovedhalskræft og livmoderhalskræft.

Læs mere om kræft i hoved- og hals

Læs mere om forskningen hos Kræftens Bekæmpelse

HPV smitter ved sex
  • HPV er en forkortelse for human papilloma virus. Det er en seksuelt overført virus, og cirka 80 pct. af seksuelt aktive danskere vil blive smittet med HPV i løbet af deres liv.
  • I de fleste tilfælde giver infektionen ingen symptomer, og hos de fleste forsvinder infektionen igen af sig selv.
  • Hos en mindre gruppe kan HPV-infektionen blive kronisk, hvilket kan føre til udvikling af kræft.
  • Der findes ingen behandling for HPV-infektionen, men der findes to vacciner mod HPV type 16 og 18.
  • HPV vaccination er del af det danske børnevaccinationsprogram for piger.
Bag om forskningen

Den netop offentliggjorte artikel har læge Malene Frøsig Svahn som førsteforfatter og er en del af en ph.d.-afhandling, som omhandler forskellige aspekter af HPV-relateret kræft med speciel fokus på hoved-hals området. Malene Frøsig Svahn forsvarede sin ph.d. 20. maj 2016 og opnåede dermed sin ph.d.-grad fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

HPV øger risiko for sjældne kræftformer hos kvinder

Human papillomavirus kan også øge risikoen for andre, mere sjældne former for kræft i underliv og endetarmsåbning hos kvinder. Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse, som endnu engang er med til at understrege, hvilken rolle virusset spiller for udvikling af kræft.

HPV øger risiko for sjældne kræftformer hos kvinder