Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Tv-debat: Bred opbakning til HPV-vaccine

19-05-2017
I en livedebat satte TV 2 News onsdag den 17. maj fokus på HPV-vaccinen. Fordele og ulemper blev vendt, men konklusionen var klar. Alle paneldeltagere ville lade deres piger vaccinere. Det glæder Kræftens Bekæmpelse, der sammen med Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen netop har lanceret en informationsindsats, der skal få tilslutningen til vaccinen op.

Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse, glæder sig over debatten om HPV-vaccinen, som TV 2 News bragte onsdag den 17. maj.

Hvad forebygger HPV-vaccinen? Er der bivirkninger? Og hvad med drengene, skal de ikke også vaccineres? Det var nogle af de spørgsmål, der blev vendt, da TV 2 News 17. maj bragte en halvanden times livedebat. I debatten deltog Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, Pernille T. Jensen, Overlæge på gynækologisk afdeling på Odense universitetshospital, Jesper Mehlsen, overlæge ved Synkopecenter på Frederiksberg Hospital og Karsten Juhl Jørgensen, overlæge og vicedirektør ved Nordic Cochrane Center i København.

Fordele og ulemper blev vendt, men parterne var dog enige om en ting. Hvis de havde piger i vaccinationsalderen, ville de alle, lade deres piger vaccinere med HPV-vaccinen i dag.

Direktør i Kræftens Bekæmpelsen, Leif Vestergaard Pedersen glæder sig over debatten og håber, at flere i fremtiden vil lade deres døtre vaccinere.

Vaccine mod kræft

Hver dag rammes en kvinde af livmoderhalskræft. Danmark er blandt de lande i Vesteuropa, der har den højeste forekomst af livmoderhalskræft, og i Norden indtager vi en kedelig førsteplads. Samtidig er antallet af danske piger, der bliver HPV-vaccineret, styrtdykket i de seneste år. Ambitionen er, at vi igen kommer op på en vaccinetilslutning på mindst 90 pct.

- Det er afgørende, at vi får genskabt tilliden til vaccinationsprogrammet. Det er som om man til tider helt glemmer, at formålet med vaccinationen er at forebygge en meget alvorlig kræftsygdom, som hvert eneste år er årsag til 100 dødsfald blandt danske kvinder, og omkring 6.000 kegleoperationer i livmoderhalsen. Hvis vi ikke får vaccinationsdækningen op igen, frygter vi, at mange danske kvinder vil få celleforandringer og livmoderhalskræft i de kommende år, selvom det kunne være undgået, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Stop HPV – Stop livmoderhalskræft

Sammen med Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen har Kræftens Bekæmpelse netop lanceret en toårig informationsindsats: ’Stop HPV – Stop livmoderhalskræft’, der skal informere om HPV-vaccination, så flere tager imod tilbuddet om vaccinen.

- Det er vigtigt at holde fast i, at HPV-vaccinen er et kæmpe gennembrud. Med den har vi muligheden for at udrydde de fleste tilfælde af livmoderhalskræft. Alene med de piger, der er vaccineret i børnevaccinationsprogrammet i Danmark indtil nu, viser et konservativt skøn, at vi undgår cirka 1.780 tilfælde af livmoderhalskræft og cirka 360 dødsfald, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Undersøgelser har vist, at mange forældre savner viden og fakta om blandt andet vaccinens effektivitet, bivirkninger og risikoen for celleforandringer og livmoderhalskræft. Og derfor er et vigtigt omdrejningspunkt for 'Stop HPV – Stop livmoderhalskræft' en Facebook-side, hvor parterne er klar til at tage snakken med forældre og piger, der er usikre på, hvad der er op og ned i debatten om HPV-vaccination.

Efter debatten på TV 2 News, sad Leif Vestergaard Pedersen og Ulla Axelsen, overlæge i Kræftens Bekæmpelse, også klar ved tasterne for at svare på seerens mange gode spørgsmål, som opstod i løbet af udsendelsen.

Se eller gense debatten på TV 2 Play (der kræves abonnement)

Stop HPV – Stop livmoderhalskræft

Debat på TV 2's hjemmeside