Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Unge kræftpatienter fra hele Europa mødtes: 'En stærk oplevelse'

28-08-2019
Theis Nybo og Christine Mandrup-Rehr har haft kræft. Deres viden og erfaringer bruger de nu som ambassadører for Ung kræfts europæiske arbejde med andre unge kræftpatienter og foreninger. I sommer var de til konference i Budapest.

Christine og Theis fik meget med sig hjem fra konferencen, hvor repræsentanter for 30 lande deltog. Foto: Ung kræft

Et unikt fælleskab blev skabt, da unge kræftramte fra 30 europæiske lande i juli var samlet til en stor, fælles konference i Budapest.

Der var også dansk deltagelse på konferencen, som netværket Youth Cancer Europe stod bag. Theis Nybo og Christine Mandrup-Rehr deltog som ambasadører for Ung kræft.

De har begge selv haft kræft. Konferencen var meget inspirerende og en kæmpe øjenåbner for dem. Selvom de ikke kendte nogle af de andre deltagere, kom de hurtigt ind på livet af dem og oplevede det helt særlige frirum, der opstår i mødet med andre unge kræftramte.

- De bange tanker og angsten, der følger med at få kræft som ung, er den samme, uanset om man kommer fra Rumænien, Danmark eller Litauen. Det var en stærk oplevelse at høre de andres historier og med det samme mærke samhørigheden med de andre, siger Christine.

Theis er enig:

- Det var helt vildt at opleve fællesskabet med de andre. Jeg havde ikke mødt nogen af dem før, og alligevel følte jeg lige med det samme, at jeg var en del af gruppen.

Bedre adgang til viden

Det tætpakkede program på konferencen bød på alt lige fra præsentationer af apps til unge kræftpatienter til en snak om, hvordan man sikrer, at alle unge med kræft får adgang til viden om deres sygdom.

Der blev bl.a. talt om at udvikle en platform, hvor man som ung patient i Europa kan læse om kræft. En hjemmeside, hvor man kan få viden om sin sygdom, men også læse personlige beretninger fra unge kræftpatienter.

- Da jeg var syg, læste jeg flere gange på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside og Sundhed.dk. Den slags hjemmesider har de ikke i alle lande. Mange af dem, jeg talte med, har fået deres viden ved at søge på Google, hvor man jo kan havne på alt muligt mærkeligt, fortæller Christine.

Se stemningsfulde fotos og læs mere om konferencen her (på engelsk):

YCE Leadership Summit lands in Budapest

Jeg blev virkelig inspireret af de andres arbejde. Især deres engagement og det at ville gøre en forskel for dem med få ressourcer

Christine Mandrup-Rehr

Netværk for unge med kræft

I Ung kræft kan man møde andre unge med kræft og dele sine tanker og oplevelser med dem. Den mulighed har de ikke i alle lande, og det har gjort dybt indtryk på Christine og Theis.

- Jeg talte med flere, som bruger Instagram til at komme i kontakt med andre unge med kræft. De har ikke et netværk som Ung kræft. Det er da tankevækkende, lyder det fra Theis.

Christine er enig og fortæller, at nogle af deltagerne har valgt at bruge en del af deres fritid på at gøre en forskel for de kommende unge kræftpatienter. Stærke sætninger som 'det kan gøres bedre og 'hvor kan jeg gøre en forskel' har været deres drivkraft.

- Vi hørte om flere, som havde taget sagen i egen hånd. To unge fyre havde udviklet en app, som unge med kræft kan bruge til at finde hinanden. Det er simpelthen så sejt, at de har det overskud.

Inspirationen gik begge veje

For Christine og Theis var det tydeligt at se, at der er markant forskel på den hjælp og viden, som man kan få i de forskellige lande. 

- Jeg blev virkelig inspireret af de andres arbejde. Især deres engagement og det at ville gøre en forskel for dem med få ressourcer. Det gjorde indtryk og fik mig til at tænke over, hvordan vi i Ung kræft kan blive bedre til at nå dem, som måske ikke har så meget overskud.

Theis er enig. Deltagernes engagement var imponerende:

- De brænder virkelig for at ændre noget og ikke kun i deres eget land. De vil gøre en forskel for alle unge kræftpatienter i Europa. De laver kampagner, og de holder møder i Bruxelles, hvor de taler de unges sag. Det er inspirerende.

Til september tager Christine og Theis til Oslo, hvor de skal mødes med de andre fra Nordic Cancer – et netværk for de nordiske ungdomskræftforeninger. Her skal de dele viden og erfaringer, som kan bruges i Ung kræfts arbejde for unge kræftpatienter.

Unge støtter unge

Om Youth Cancer Europe

I Youth Cancer Europe arbejder man på at påvirke europæisk politik, fremme forskningen om unge kræftpatienter og give unge bedre adgang til behandling. Derudover ønsker man at give unge på tværs af landegrænser bedre mulighed for at møde hinanden:

Youth Cancer Europe

Om Ung kræft

Ung kræft støtter, oplyser og inspirerer unge med og efter kræft. Ung kræft har 11 grupper over hele landet, hvor unge bowler, spiser sammen, klatrer i træer og går til stand up. De deler erfaringer, hænger ud, griner og bakker hinanden op i det svære:

Ung kræft