Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Vi kæmper videre – bare hjemmefra

19-03-2020
Kræftens Bekæmpelses rådgivninger i hele landet ligger øde hen. Men arbejdet for kræftpatienterne og deres familier fortsætter. Fra fyrkældre, køkkener og dagligstuer passer medarbejderne deres arbejde. I domicilet på Østerbro i København er kun få tilbage.
Forsker

Forsker Luca Di Leo møder som en af de få medarbejdere i Kræftens Bekæmpelse fortsat på arbejde. Han skal sikre, at værdifuld forskning i bekæmpelse af modermærkekræft ikke går til spilde.

Normalt summer forskningsafdelingen i Kræftens Bekæmpelse af liv og samtaler på mange sprog. Men i dag er Luca Di Leo mødt ind til en næsten mennesketom bygning på Østerbro i København. Luca skal sikre, at hans og kollegaernes eksperimenter og forskning i kræftcellers svage punkter ikke går tabt.

For at reducere risikoen for corona-smitte mest muligt arbejder næsten alle andre i Kræften Bekæmpelse hjemmefra.

Ekstra behov for rådgivning
Dog ikke rådgiverne fra Kræftlinjen, der er dukket op for at hjælpe med at besvare de ekstra mange spørgsmål, der melder sig hos kræftpatienter med svagt immunforsvar.

- Vores telefonsystem kræver, at vi sidder her. Men vi spreder os over flere kontorer og holder afstand fra hinanden, siger chef for Kræftlinjen Marie Lawætz.

Hun oplyser, at rådgiverne i de lokale kræftrådgivninger i hele Danmark fortsat har samtaler med kræftpatienter og pårørende. Det foregår bare telefonisk eller over nettet.

Også flere hundrede andre medarbejdere udfører nu deres arbejde for Kræftens Bekæmpelse hjemmefra. 

Er du kræftpatient og urolig for corona? Læs:

Corona: Sådan får du styr på dine bekymringer

Maja Maar Outzen

Det er vigtigt, at man indretter en god hjemmearbejdsplads, hvor man passer på sig selv, siger Maja Maar Outzen, chef for HR & Organisationsudvikling

Corona-Posten: Katten hjælper til
På en nyoprettet intern nyhedskanal på nettet, kaldet Corona-Posten, deler medarbejderne billeder af deres nye arbejdsliv i stuen eller i sommerhuset.

En viser hvordan katten hjælper til. En anden afslører, hvad hun har på under det udsnit af hende, som kollegaerne ser under de fælles skype-møder: En lang kjole i lyserød jumbostrik med tilhørende grå uldne tøfler. Og en tredje viser sin arbejdsplads på sofaen, som vidner om, at hun ikke har læst de gode råd om hjemmearbejde, som HR-afdelingen har lagt på intranettet.

- Ja, det er vigtigt, at man indretter en god hjemmearbejdsplads, hvor man passer på sig selv, siger Maja Maar Outzen, der er chef for HR & Organisationsudvikling.

Vi må lære at samarbejde og kommunikere på nye måder. Og vores ledere må lære at fjernlede, så vi kan passe vores kerneopgaver for patienter og pårørende

Maja Maar Outzen, chef for HR og Organisationsudvikling

Nye kompetencer
Maja Maar Outzen vurderer, at Kræftens Bekæmpelse vil kunne varetage rigtigt mange af foreningens normale arbejdsfunktioner på de nye vilkår.

- Arbejdet med og for kræftpatienterne og deres pårørende er vores højeste prioritet. Og kontakten til de mange frivillige, som gerne vil hjælpe til i den svære situation, er også en kerneopgave.

- Og for at løse de opgaver må mange af os lære at samarbejde og kommunikere på nye måder. Og vores ledere må lære at fjernlede. Og det understøtter vi i HR-afdelingen med tips og tricks og webinarer, siger Maja Maar Outzen.

Store krav til IT
Når mange hundrede medarbejdere lige pludseligt skal lægge hele deres arbejdsindsats hjemme, stiller det store krav til IT-systermerne og dermed IT-folkene, der har arbejdet i døgndrift for at forbedre tilslutningsmulighederne, uddele bærbare PC’ere og besvare et hav af spørgsmål.

- Nu er behovet for hjælp heldigvis ved at blive mere normalt. Og de fleste af vores folk vil også være hjemme og passe deres arbejde derfra lige som alle andre, siger IT-chef Annette Heckscher.

Hun oplyser, at der forleden var over 900 brugere logget på systemet. De fleste hjemmefra.

Her i fyrkælderen finder en kollega fred for ungerne, så hun kan passe sit arbejde. Privatfoto

Yoga på Skype
Og det sker under vidt forskellige vilkår. På Corona-Posten dukker nye billeder op.

En kollega viser sin og mandens hjemmearbejdsplads i fyrkælderen, hvor der er fred for ungerne, mens en anden sender et billede af sin smukke udsigt ud over vandet. Og en tredje kollega inviterer til en times yoga på Skype. Livet og arbejdet fortsætter – nu bare på andre vilkår.