Gå til sygdomsliste

Om nyrerne

Nyrekræft opstår i nyrerne. I nyrerne dannes urin, som via urinlederne ledes videre ned til blæren. Nyrerne ligger på hver sin side af rygsøjlen, opadtil bagest i bughulen.

Nyrerne regulerer koncentrationen af en række stoffer i kroppen og udskiller affaldsstoffer og væske.

Derudover danner nyrerne hormoner, som regulerer blodtrykket og dannelsen af røde blodlegemer. Nyrerne bidrager også til D-vitamins funktion i kroppen.

Der løber cirka en liter blod gennem nyrerne hvert minut. Når blodet løber gennem nyrerne, bliver det filtreret og renset for affaldsstoffer og derefter sendt rent tilbage i kredsløb i kroppen.

Affaldsstofferne bliver udskilt i den filtrerede væske, der bliver til urin. Urinen bliver ført gennem nyrebækkenet videre gennem urinlederen ned til blæren. Herfra føres urinen gennem urinrøret ud af kroppen.

Illustration af nyrer, binyrer, nyrebækken, urinleder og blære

Nyrer, binyrer, nyrebækken, urinleder og blæren. Nyrerne ligger på hver side af rygsøjlen, opadtil bagest i bughulen. I nyrerne dannes urin, som ledes videre via urinlederne ned til blæren.

Nyrekræft opstår i nyrevævet

Nyrekræft opstår i cellerne, der udgør nyrevævet. Kræft opstår, hvis cellerne giver sig til at vokse ukontrolleret i et område af nyren, så der dannes en knude.

Hvis knuden er ondartet, kan den vokse ud af nyren og sprede sig gennem blod- og/eller lymfesystemet.

Nyrekræft og nyrebækkenkræft er to forskellige sygdomme

Vær opmærksom på, at nyrekræft og nyrebækkenkræft er to forskellige sygdomme. Kræft i nyrebækkenet og urinlederen opstår i slimhinden (ikke i selve nyrevævet) og har flere lighedspunkter med blærekræft end med nyrekræft. Læs mere:

Nyrebækken- og urinlederkræft


Alt om nyrekræft

Nyrekræft - forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.