Det mener Kræftens Bekæmpelse om sundhedsreformen
Med regeringens udspil til en sundhedsreform er der udsigt til, at kræftpatienter og deres pårørende i fremtiden møder et bedre og mere sammenhængende sundhedsvæsen med mindre ulighed.
Onsdag 18. september kunne regeringen præsentere et udspil til en ny sundhedsreform. Kræftens Bekæmpelse ser frem til at nærlæse udspillet, der nu skal til forhandling med partierne uden for regeringen.
Læs hele udspillet her: Sundhed tæt på dig
Kræftens Bekæmpelse ønsker et sundhedsvæsen, hvor patienter og pårørende i fremtiden oplever mere sammenhængende forløb og behandling af høj kvalitet. Sundhedsvæsenet skal i højere grad indrettes efter patienter og pårørendes behov. Samtidig skal der sikres større geografisk og social lighed i sundhedsvæsenet.
Derfor er det positivt, at regeringen i sit sundhedsudspil ’Sundhed tæt på dig’ har fokus på, at der skal være en rød tråd i det enkelte patientforløb, og at patienten skal være omdrejningspunkt i den samlede indsats. Kræftens Bekæmpelse har længe efterspurgt tiltag, der gør patientens forløb mere sammenhængende, og vi ser frem til de kommende forhandlinger og en endelig reform.
Der har været talt om en form for kædeansvar i sundhedsvæsenet, og Kræftens Bekæmpelse havde gerne set det være tydeligere i udspillet fra regeringen. Uanset hvilke streger, man fra politisk side bliver enige om at trække på Danmarkskortet i forhold til antal af regioner og andet, ville det have været en fordel at tydeliggøre ansvaret for den enkelte patient.
Foreningen fremhæver regeringens forslag til en lægereform, der skal give alle adgang til en læge tæt på, hvor man bor, og sikre nok speciallæger. Syv ud af ti kræftforløb begynder hos den praktiserende læge, og det er derfor afgørende, at alle borgere har adgang til en praktiserende læge. Flere praktiserende speciallæger er også et skridt i den rigtige retning, da det vil gøre det lettere for patienter i hele landet at få den nødvendige hjælp.
Kræftens Bekæmpelse vil have stor opmærksomhed på, at en eventuel sammenlægning af regioner er til gode for patienterne.
Kræftens Bekæmpelse ser det som et stort fremskridt, at regeringen vil integrere psykiatrien i det samlede sundhedsvæsen. Dette vil især gavne patienter, der både lider af en psykisk og fysisk sygdom som kræft. Vi har længe anbefalet dette sammen med flere psykiatriforeninger.
Regeringens forslag om at indføre 'kronikerpakker' for sygdomme som diabetes og gigt er inspireret af kræftpakkerne, som har haft en stor positiv effekt på kræftoverlevelsen i Danmark. Kræftens Bekæmpelse er glade for at se denne model blive brugt på andre sygdomsområder og tilbyder gerne vores erfaringer fra kræftområdet til denne indsats.
Vi anbefaler også fælles IT- og journalsystemer, der kan dele data på tværs af sundhedsvæsenet. Det vil forhindre dobbeltundersøgelser og gøre det nemmere for patienter og pårørende, da de ikke selv skal overlevere oplysninger til sundhedspersonalet. Det vil også gøre det lettere at tage hensyn til patienternes behov og ønsker.
Kræftens Bekæmpelse bakker om regeringens forslag om, at dele af den digitale udvikling i sundhedsvæsenet organiseres i en ny national drifts- og udviklingsorganisation, at der arbejdes hen imod en fælles dataplatform for hele sundhedsvæsenet, og at der investeres i udbredelse af nye digitale løsninger i regi af Digital Sundhed Danmark og Nationalt Center for Sundhedsinnovation.
Forebyggelsen mangler
Forebyggelse er et centralt værktøj til at reducere den stigende ulighed i sundhed og øgede forekomst af kroniske sygdomme. En styrket forebyggelsesindsats vil lette presset på sundhedsvæsnet betragteligt og medvirke til at øge arbejdsudbuddet.
Forebyggelsen bør spille en langt større rolle i fremtidens sundhedsvæsen, og Kræftens Bekæmpelse har tidligere kritiseret Sundhedsstrukturkommissionens rapport og nu også regeringens sundhedsudspil for at overse forebyggelse.
Vi noterer os dog, at regeringen ved præsentationen af sit reformudspil lovede at fremlægge en folkesundhedslov senere. En folkesundhedslov med fokus på forebyggelse vil kunne reducere antallet af kræfttilfælde, skabe mere lighed i sundhed og forbedre livskvaliteten for alle i Danmark.
I sit høringssvar til Sundhedsstrukturkommissionens rapport har Kræftens Bekæmpelse rost flere dele af kommissionens arbejde og erklærede sig enig i, at de tværfaglige anbefalinger bør tages i brug, uanset hvilken af de tre forvaltningsmodeller, som politikerne besluttede sig for.
Læs hele Kræftens Bekæmpelses høringssvar
Kommissionens rapport og Kræftens Bekæmpelses anbefalinger
Sundhedsstrukturkommissionen præsenterede den 11. juni en række anbefalinger og forslag til nye måder at indrette sundhedsvæsenet på. Du kan læse rapporten her:
Sundhedsstrukturkommissionens rapport
Du kan også læse en beskrivelse af de ti anbefalinger, som Kræftens Bekæmpelse afleverede i efteråret 2023 til Sundhedsstrukturkommissionen: