Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Kræftens Bekæmpelse ønsker, at myndighederne overvåger og følger kræftpatienters forløb tættere og bedre. Sagen fra Aarhus Universitetshospitals Mave- og Tarmkirurgiske afdeling har vist, at det nuværende system ikke er godt nok.
Sagen om alvorligt syge kræftpatienter, der ventede for længe på behandling på Aarhus Universitetshospitals Mave- og Tarmkirurgiske afdeling, har vist, at overvågningen af området ikke er god nok. Ingen sundhedsmyndighed kunne via den officielle monitorering se den formentlig største skandale om kræftpatienters ventetid på behandling i nyere tid komme. Hverken de lokale varslingssystemer eller de nationale systemer til indberetning af overskridelse af de maksimale ventetider og pakkeforløbstider opfangede det.
Sagen har betydning for hele den måde, den landsdækkende monitorering af de maksimale ventetider for livstruende sygdomme er sat op på. Bekendtgørelsen om de maksimale ventetider blev indført i 2001. Siden er der kommet fire beretninger fra Rigsrevisionen, hvor overskridelse af kræftpatienters ventetider til behandling er indgået som et tema.
Seneste beretning blev afsluttet i maj 2022, netop som sagen på Aarhus Universitetshospital begyndte. Nu påbegynder Rigsrevisionen så en forundersøgelse til en mulig femte beretning. Rigsrevisionens løbende fokus på området og den igangværende sag viser med al tydelighed, at den nuværende monitorering er utilstrækkelig.
Kræftens Bekæmpelse har følgende ønsker til en forbedret monitorering af patienter med livstruende sygdomsforløb:
Samtlige overskridelser af de maksimale ventetider bør indberettes hver måned til Sundhedsstyrelsen på afdelingsniveau. Indberetningen bør være opdelt på antallet af patienter og respektive diagnoser. Indberetningerne skal omfatte alle patienter, hvor behandling inden for de maksimale ventetider ikke er mulig.
Overvågningen bør således indbefatte både patienter, der ønsker at blive behandlet senere på samme afdeling, selv om de maksimale ventetider ikke kan opfyldes, såvel som patienter, der henvises til behandling på et andet hospital i Danmark, i udlandet, eller som henvises til at få deres behandlingsmuligheder vurderet i Sundhedsstyrelsen.
Vi ønsker fremover at vide, hvor lang tid der reelt går, fra henvisning er modtaget på sygehus, til initial behandling indledes, herunder hvor mange dage de patienter, der ikke behandles i tide, reelt venter.
Den nuværende monitorering dækker kun sygehusområdet. Det, der er relevant for patienten og patientens prognose, er imidlertid hele perioden, patienten første gang kontakter sundhedsvæsenet med symptomer på en mulig kræftsygdom, til kræftbehandlingen går i gang.
Vi efterlyser en egentlig undersøgelse og kvalitetsvurdering af såvel de data, der indberettes i regi af de maksimale ventetider, såvel som af de data der indgår i forløbsmonitoreringen af kræftpakkeforløbene.
Kræftens Bekæmpelse har i de seneste år bl.a. prøvet at påvirke den nationale monitorering gennem møder med Sundhedsstyrelsen og Sundhedsdatastyrelsen. Her har vi har fremlagt vores ønsker til en mere adækvat monitorering af kræftpatienters forløb.
Som følge af sagen fra Aarhus Universitetshospitals Mave- og Tarmkirurgiske afdeling iværksatte sundhedsminister Sophie Løhde (V) i foråret 2023 en genopretning af kræftområdet. Kræftens Bekæmpelse bidrager bl.a. med foreningens ønsker og forslag til en forbedret monitorering af kræftpatienters forløb og har i den forbindelse en dialog med sundhedsmyndighederne.
Kontakt:
Hvis du vil vide mere om Kræftens Bekæmpelses arbejde med monitorering af kræftpatienters forløb, er du velkommen til at kontakte Søren Gray Worsøe Laursen, chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse: E-mail: swl@cancer.dk/tlf.: 35 25 76 53.
For udtalelser til pressen og øvrige henvendelser kontakt Kræftens Bekæmpelses kommunikationsafdeling på tlf.: 35 25 74 00
Tekst: Søren Gray Worsøe Laursen, chefkonsulent, Patientstøtte & Frivillig indsats
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17