Gå til sygdomsliste

Kontrol efter peniskræft

Efter behandling af kræft i penis bliver du tilbudt at komme til kontrolbesøg på en urologisk afdeling med 3 til 6 måneders mellemrum i op til 5 år. Hvor ofte du skal gå til kontrol afhænger af, hvilken behandling du har fået.

Når du har afsluttet din behandling, bliver du tilbudt at møde til kontrol på hospitalet. Kontrollen foregår oftest ambulant, hvilket vil sige, at du ikke skal indlægges.

Hvad sker der ved kontrolbesøgene?

Ved kontrolbesøgene kan du tale med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

Behandling

Kontrol

Operation, hvor penis er bevaret, og der ikke er spredning til lymfeknuder Hver 3. måned i 2 år og derefter hver 6. måned i 3 til 5 år
Efter hel eller delvis fjernelse af penis, og hvor der ikke er spredning til lymfeknuder Hver 6. måned de første 2 år og derefter en gang om året i 3 til 5 år
Ved spredning til lymfeknuder Hver 3. måned i 2 år og derefter hver 6. måned i 3 til 5 år

Da 92 pct. af alle tilbagefald sker inden for 5 år, slutter kontrolbesøgene oftest efter 5 år.

Symptomer på tilbagefald

Symptomer på et eventuelt tilbagefald vil hyppigst være et nyt sår eller knude på penis.

Tilbagefald i lysken vil oftest vise sig i form af en hævelse eller en knude i lysken. Knuden kan være øm, men man har som regel ikke egentlige smerter.

Undersøg dig selv for ændringer

Det er vigtigt at undersøge dig selv for at se, om der over kortere tid opstår ændringer på selve penis eller i lyskeregionerne, da det kan være tegn på tilbagefald. Ændringerne kan være farveændringer, små sår, hævelser eller andre forandringer på penis eller i lysken.

Efter både operation og strålebehandling af peniskræft kan der komme hud- og arvævsforandringer, som i nogle tilfælde kan være vanskelige at skelne fra kræft. Kontakt lægen, hvis du er i tvivl.

Vurdering af behandling

Ved kontrolbesøget har lægen også mulighed for at sikre sig, at behandlingsforløbet har været tilfredsstillende. Hvis du har fået en ny type behandling (f.eks. forsøgsbehandling), er det ligeledes vigtigt for lægen at notere sig, om alt er forløbet som planlagt, eller om behandlingen kræver ændringer.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem kontrolbesøgene, så kontakt lægen.

Hvis lægen ved kontrol finder hævede lymfeknuder i lysken

Hvis lægen ved kontrol finder hævede lymfeknuder i lysken, får du foretaget en scanning og eventuelt en biopsi for at undersøge, om kræften har spredt sig til lymfeknuderne.

Læs mere om tilbagefald og behandling af tilbagefald af peniskræft:

Hvis kræften kommer igen

Behandling af tilbagefald af peniskræft

Spørgsmål til lægen

Kontrolbesøgene er en god anledning til, at man tager sine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive sine spørgsmål ned i forvejen, og man kan også tage en pårørende med til samtalen.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at man gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Man kan også få justeret sin medicin, hvis der er behov for det.

Hvis man har problemer efter afsluttet behandling, kan man få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og man kan blive henvist til andre fagpersoner, som kan hjælpe.


 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende


Logo fra fra cancerforums hjemmeside

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Peniskræft" på Cancerforum.