Gå til sygdomsliste

Kontrol efter peniskræft

Når behandlingen for peniskræft er afsluttet, bliver du tilbudt at komme til kontrolbesøg på en urologisk eller onkologisk afdeling med 3-6 måneders mellemrum i op til 5 år. Hvor ofte du skal gå til kontrol afhænger af hvilken behandling, du har fået.

Når du har afsluttet din behandling, bliver du tilbudt at møde til kontrol på hospitalet. Kontrollen foregår oftest ambulant, hvilket vil sige, at du ikke skal indlægges.

Hvad sker der ved kontrolbesøgene?

Ved kontrolbesøgene kan du tale med lægen om eventuelle symptomer, og du bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

Behandling

Kontrol

Operation, hvor penis er bevaret, og der ikke er spredning til lymfeknuder. Hver 3. måned i 2 år og derefter hver 6. måned i 3 til 5 år.
Efter hel eller delvis fjernelse af penis, og hvor der ikke er spredning til lymfeknuder. Hver 6. måned de første 2 år og derefter en gang om året i 3 til 5 år.
Ved spredning til lymfeknuder. Hver 3. måned i 2 år og derefter hver 6. måned i 3 til 5 år.

Da 92 pct. af alle tilbagefald sker inden for 5 år, slutter kontrolbesøgene oftest efter 5 år.

Symptomer på tilbagefald

Symptomer på et eventuelt tilbagefald vil hyppigst være et nyt sår eller knude på penis.

Tilbagefald i lysken vil oftest vise sig i form af en hævelse eller en knude i lysken. Knuden kan være øm, men man har som regel ikke egentlige smerter.

Undersøg dig selv for ændringer

Det er vigtigt, at du undersøger dig selv for at se, om der over kortere tid opstår ændringer på penis eller i lyskeregionerne, da det kan være tegn på tilbagefald. Ændringerne kan være farveændringer, små sår, hævelser eller andre forandringer på penis eller i lysken. Det er vigtigt at fange et tilbagefald tidligt, og derfor bør du kontakte lægen, hvis du oplever noget, der bekymrer dig. Du skal ikke vente til næste planlagte kontrolbesøg.

Vurdering af behandling

Ved kontrolbesøget har lægen også mulighed for at sikre sig, at behandlingsforløbet har været tilfredsstillende.

Hvis du har fået en ny type behandling (f.eks. forsøgsbehandling), er det også vigtigt for lægen at notere sig, om alt er forløbet som planlagt, eller om behandlingen kræver ændringer.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem kontrolbesøgene, så kontakt lægen.

Hvis lægen ved kontrol finder hævede lymfeknuder i lysken

Hvis lægen ved kontrol finder hævede lymfeknuder i lysken, får du foretaget en scanning og eventuelt en biopsi for at undersøge, om kræften har spredt sig til lymfeknuderne.

Læs mere om tilbagefald og behandling af tilbagefald af peniskræft:

Hvis kræften kommer igen

Behandling af tilbagefald af peniskræft

Spørgsmål til lægen

Kontrolbesøgene er en god anledning til, at man tager sine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive sine spørgsmål ned i forvejen, og man kan også tage en pårørende med til samtalen.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at man gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Man kan også få justeret sin medicin, hvis der er behov for det.

Hvis man har problemer efter behandlingen er afsluttet, kan man få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og man kan blive henvist til andre fagpersoner, som kan hjælpe.


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Logo fra fra cancerforums hjemmeside

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Peniskræft" på Cancerforum.