Gå til sygdomsliste

Om prostata (blærehalskirtlen)

Prostata hedder på dansk blærehalskirtlen og har form og størrelse som en lille kastanje. Urinrøret løber igennem prostata, der sidder lige under urinblæren.

Prostata danner den væske, som ved udløsning transporterer sædcellerne fra urinrøret til ægget i kvindens livmoder.

Den normale prostata er godt to centimeter i diameter, vejer 25 gram og består egentlig af mange små kirtler, som producerer hovedparten af sædvæsken, der lagres i sædblærerne.

Mandens underliv set i tværsnit:

Illustration af mandens underliv

Tegningen viser mandens underliv set i tværsnit. Prostata er farvet lilla på tegningen og sidder lige under urinblæren.

Prostata vokser med alderen

De fleste organer bliver mindre med alderen, men prostata har en tilbøjelighed til at vokse og blive større, en forstørrelse der er godartet. Det mandlige kønshormon testosteron stimulerer væksten.

Godartet forstørrelse af prostata er ikke kræft

Den godartede forstørrelse af prostata er ikke kræft, men den kan klemme på urinrøret og give problemer med vandladningen. Symptomer på forstørrelsen begynder ofte i 50-årsalderen og kan behandles med medicin eller operation.

Hvis man undersøger hele prostata nøje under mikroskop, vil man meget hyppigt finde kræftlignende celleforandringer hos mere end 30 pct. af mænd over 50 år.

Hos 80-årige mænd vil der være kræftlignende celleforandringer hos op til 80 pct. Men det er langt fra alle, der vil få symptomer på prostatakræft og dermed behov for behandling.


Læs alt om prostatakræft:
Prostatakræft - forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud